Depp želi Doohana spraviti na platno

Ker ga je imela kamera vedno rada, niti ne čudi, da so prav njega našli za vlogo gostitelja v novi seriji Bike Torque.

Objavljeno
26. junij 2016 02.27
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Kar nekaj prahu se je dvignilo po pogovoru Michaela Doohana za španski športni dnevnik Sport, med katerim je posredno podprl dvoboje, kakršne sta lani na dirkah vodila Valentino Rossi in Marc Marquez. Leteči Avstralec, kralj motorističnih stez v 90. letih, je prepričan, da s tem dogajanje v moto gp pridobiva v primerjavi s formulo ena (F1), očitno naklonjen šovu pa se že pripravlja tudi na snemanje serije zabavnih oddaj z znanimi motoristi in filmskimi zvezdniki.

Michael Doohan, čigar kariera se je, čeprav pri 34 letih, predčasno končala po zapletenem zlomu noge, je eden najbolj karizmatičnih in prepoznavnih zvezdnikov motorističnega športa, tudi na današnji VN Nizozemske (5) sta v zgodovini več zmag od njega zbrala le Valentino Rossi (sedem) in Giacomo Agostini (šest). Športu, ki ga je zaznamoval, nikoli ni obrnil hrbta, če ga ni spremljal kot gost, je bil po upokojitvi televizijski komentator, ves čas je na tekočem z dogajanjem v boksih in v odličnih odnosih z nizom dirkačev, zlasti Rossijem, ki ga je ob prehodu v novo tisočletje nasledil pri Hondi in nad čigar sposobnostmi in iznajdljivostjo ni nikoli skrival navdušenja. Kot ga ni ob prihodu Marqueza na veliki oder pred tremi leti, zato je bil njegov pogled na zaostritev njunih odnosov toliko bolj zanimiv.

»Mislim, da je šlo pri tem tudi za igro, v vsakem primeru pa je to pritegnilo več ljubiteljev motorjev, mnogi so se celo bolj začeli zavedati motorističnega SP kot formule ena,« je dejal Doohan in nato na vprašanje, ali torej meni, da je v njegovem športu lahko dovoljeno vse, tudi streljanje po dirkačih, odvrnil: »Seveda ne, ampak občinstvo se mora zavedati, da takšna in podobna trenja nastajajo zaradi narave športa, padci so na sporedu prav vsak dan. Bližnja srečanja so neizogibna in pri tem lahko le upamo, da ne bo tragedije. To pa bi bila katastrofa,« je trdno prepričan, da so ljubitelji motociklizma zelo zahtevno občinstvo, ki se ne zadovoljijo z vsako stvarjo.

Ker ga je imela kamera vedno zelo rada, zlasti njegov širok filmski nasmeh in ležerni, a elegantni slog oblačenja, niti ne čudi, da so prav njega našli za vlogo gostitelja v novi televizijski seriji Bike Torque, ki naj bi sledila slogu, kakršnega goji priljubljena serija Top Gear. Lani, denimo, je celo Johnny Depp dobil idejo, da bi o Doohanu posnel dokumentarni film, domala vrstnika, Doohan jih šteje 51, Depp pa 53, sta se nemudoma ujela že pred leti, ko je ameriški filmski zvezdnik v Avstraliji snemal film Pirati s Karibov in ga je skupaj z njegovo skorajšnjo nekdanjo ženo Amber Heard nekaj mesecev gostil v svojem dvorcu v Coomeri na Zlati obali. In ni dvoma, da bo projekt prej ali slej ugledal luč sveta.

Zdaj so Doohana povsem vpletli v vodenje oddaje Bike Torque, ki si jo je izmislila Clare Katavich iz avstralskega podjetja Stage Films, s Top Gearom pa naj bi jo družil predvsem koncept, a se zgodba vrti zgolj okoli motorističnega sveta. Projekt je ambiciozno zastavljen in upa tudi na mrežo znanstev, ki jih je Doohan spletel med kariero, predvsem pa na to, da ima še vedno široko odprta vrata do vseh največjih zvezdnikov tega športa in do vseh proizvajalcev, tudi Yamhe in zlasti Honde, pri kateri je nekaj let delal kot svetovalec za tekmovalni pogon. Proračun 13 epizod so ocenili na kar sedem milijonov avstralskih dolarjev, prihodki pa naj bi se vsaj početverili. Serijo bodo snemali na številnih lokacijah po svetu, od Cannesa, St. Tropeza, Italije, Španije, ZDA, Japonske, celo v naši bližnji soseščini, na Hrvaškem, med gosti pa naj bi se zvrstili številni filmski in pevski zvezdniki, od Toma Cruisa, Justina Timberlaka, Angeline Jolie, Brada Pitta, Johnnyja Deppa, Georgea Clooneyja, Pink, Clinta Eastwooda, Harrisona Forda, Morgana Freemana in drugih. Doohan pa naj bi pred kamero pripeljal tudi vsa motoristična imena z Rossijem in rojakom Caseyjem Stonerjem na čelu, celo Sebastian Vettel iz F1 je na seznamu. »Ne gre za klasični športni šov, temveč za zabavno oddajo za široko občinstvo,« je pojasnila Katavicheva.