Dirkači relija se bodo znova pomerili v Mariboru

Maribor bo po enoletni odsotnosti spet gostil dirko slovenskega prvenstva v reliju.

Objavljeno
01. julij 2014 15.18
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Najboljši slovenski vozniki relija se bodo po letu 2012 znova vrnili v Maribor, ki bo konec tedna gostil dirko državnega prvenstva.

Organizatorja dirke, Matjaž Korošak in nekdanji državni prvak Tomaž Kaučič, sta na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavila dirko, na katero se je prijavilo 32 posadk.

Preizkušnja se bo začela v petek z atraktivno hitrostno preizkušnjo na Koroškem mostu, odločitev o zmagovalcu pa bo padla v sobotnem delu tekmovanja. Takrat bo na sporedu še preostalih osem hitrostnih preizkušenj, cilj relija pa bo zvečer na Trgu svobode.

Kaučič: Obeta se nam zanimiva dirka

»Mislim, da navijači na katerikoli izvedbi relija Maribor niso bili razočarani. Konkurenca je bila vedno dobra, trasa je dobro izbrana, vključno s Koroškim mostom. Verjamem, da bo letos podobno. Glede na startni seznam je kar nekaj vozil, ki so zmožna prikazati atraktivna drsenja, vozniki v njih pa lahko takšna drsenja izvedejo. Obeta se nam zanimiva dirka do zadnjega kilometra, kajti vsaj pet dirkačev je izenačenih,« pravi Kaučič, ki je spregovoril tudi o težavah v tem športu:

»Razumem tiste, ki niso mogli priti, pa si želijo. Avtošport je razmeroma drag, tega se ne da spremeniti. Veseli pa me, da so vsi najboljši v vseh divizijah na startu. Kdor hoče biti na koncu prvak, bo moral tudi v Mariboru pokazati svoje znanje,« je povedal Kaučič in dodal, da so na strnjenem geografskem področju v letošnji izvedbi združili zahtevne preizkušnje in različne podlage, po njegovem mnenju pa bosta o prvih mestih odločala najdaljša hitrostna preizkušnja, Gaj, pa tudi Meljski hrib.

O dirki v Mariboru je nekaj besed povedal tudi Matjaž Korošak: »Imamo 88 kilometrov dolg reli, kar je glede na trenutne razmere v Sloveniji povsem optimalno. Etape smo v želji, da bi se čim bolj približali dirkačem, optimizirali, prepričan sem, da smo naredili zanimiv in kompakten reli.«

Med 32 posadkami tudi deset avstrijskih

V preteklosti so v Mariboru zelo dobro sodelovali tudi s severnimi sosedi, nekoč je reli štel tudi za avstrijsko državno prvenstvo. Zdaj je na startnem seznamu med 32 posadkami deset avstrijskih, Kaučič in Korošak pa poudarjata, da si želijo v prihodnosti spet okrepiti sodelovanje, morda tudi s skupno izvedbo relija, tako da bi eno od hitrostnih preizkušenj (Svečina se zdaj konča tik pred mejo) potegnili še v Avstrijo, tam pa bi dodali še nekaj svojih atraktivnih tras.

V petek bo na Glavnem trgu v Mariboru ceremonialni štart relija, sledila pa bo prva hitrostna preizkušnja na Koroškem mostu ob 18.30. V soboto se bo dogajanje začelo ob 9.30 s prvo izvedbo na Meljskem hribu, ta hitrostna preizkušnja pa bo, tako kot Gačnik, Svečina in Gaj, na sporedu po dvakrat, slednji kot zadnja ob 18.11. Cilje relija bo ob 19. uri na Trgu svobode.