»Dovi«: Ne na mojem dvorišču!

Italijanski motociklist v Spielbergu odbil vse napade Marca Marqueza. 

Objavljeno
14. avgust 2017 02.23
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Spielberg – Red Bull Ring ostaja Ducatijeva oaza uspeha. Po lanski dvojni zmagi (presenetljivo je slavil Andrea Iannone) je prvi skozi ciljno črto na VN Avstrije pridirkal Andrea Dovizioso in se prebil na 2. mesto v motoGP. Toda Marc Marquez se vseeno zdi še korak bližje četrtemu naslovu svetovnega prvaka.

Marquez, drugi v Spielbergu, kamor se je karavana vrnila lani po 19 letih, ima sedem dirk pred koncem 16 točk prednosti pred Doviziosom, še več pred Maverickom Viñalesom, Valentinom Rossijem in Danijem Pedroso, ki še imajo realne možnosti za naslov. Dovizioso, zdaj že starešina pri Ducatiju, kjer je že peto sezono, še čaka na prvo veliko lovoriko. Peta zmaga v karieri in tretja letos je 31-letniku povečala možnosti, dosegel pa jo je na najlepši način, potem ko je odbil vse Marquezove napade, tudi zadnjega prav v zadnjem ovinku.

Marquez, ki je pred tem zmagal v Nemčiji in na Češkem, je štartal iz najboljšega položaja, toda hitro ga je prehitel Jorge Lorenzo. Slednji kot po navadi ni zdržal, po 11 krogih sta ga prehitela Marquez in moštveni tekmec Dovizioso, kasneje še Pedrosa. Na izenačeni in zatorej sila razburljivi dirki so se vozniki večkrat zamenjali v vodstvu, dvakrat tudi v zadnjem zavoju. Španski šampion Marquez zaradi previsoke hitrosti ni mogel ohraniti idealne linije in se je moral sprijazniti z drugim mestom, kar pa ni bilo težko. Glede na slabe izkušnje Honde z lanske dirke, je bil rezultat zanj zelo dobrodošel.

»V predzadnjem ovinku sem zaslišal Marquezov motor in vedel sem, da bo navil na polno ter me spet poskusil prehiteti,« je povedal Dovizioso, ki je za hip res izgubil vodstvo, toda vseeno izšel kot zmagovalec: »Pustil sem mu prostor, saj bi v nasprotnem primeru šel naravnost vame in morda zmagal. Dobro je ustavil motor in našel izhod, toda jaz sem bil hitrejši,« je ključni trenutek podoživel Dovizioso, pred časom prvi italijanski voznik z zmago na italijanski dirki z italijanskim motociklom. Lani v Avstriji drugi »Dovi« je po sanjskem razpletu dejal, da je prvenstvo še vedno zelo odprto. »Zadnji krog je bil zelo stresen, zato sem še posebej vesel zmage. Ves vikend je bil odličen za nas. Mnogi so nas videli na vrhu zaradi lanskih izkušenj, toda pravila so se spremenila. V letošnji sezoni je vse drugače kot prej. Vsak konec tedna imaš priložnost narediti razliko, hkrati pa lahko veliko izgubiš. Še vedno se pet dirkačev bori za končno zmago in nihče ne more reči, kako se bo razpletlo,« je bil presrečen 31-letni Dovizioso, leta 2004 šampion v razredu 125 ccm.

Marquez je bil vseeno ponosen na svoj poskus iz obupa. »Niti v trenutku nisem pomislil na prvenstvo ali stanje v točkovnem seštevku. Stoodstotno sem bil v dirki in šel na vse ali nič. Če bi karkoli storil drugače in odpeljal preračunljivo, ponoči ne bi mogel mirno spati. Bilo je tvegano, to drži, a na koncu sem zadovoljen, 20 točk je zelo pomembnih. Razmišljal sem o prehitevalnem manevru že v predzadnjem krogu, toda 'Dovi' me je zaprl, zato mi je ostala samo še ena možnost,« je dirkaško nrav razkril Marquez in priznal mojstrstvo Italijanu, ki je ostal ledeno hladen in je vsakič, ko ga je Marquez za hip prehitel, znal odgovoriti na pravi način. Morda je to njegovo leto …