Družinsko slavje Marquezovih na španskih tleh

Motociklizem: Marcu Marquezu se je na VN Katalonije na vrhu pridružil tudi brat Alex. Pedrosa zapravil veliko priložnost.

Objavljeno
16. junij 2014 04.33
T. V., šport
T. V., šport
Barcelona – Prvič v tej sezoni so bili tekmeci res blizu temu, da bi Marca Marqueza ustavili v njegovem naletu v SP, a je Španec na VN Katalonije naravnost čudežno dogajanje obrnil v svoj prid in slavil še sedmo zaporedno zmago, s čimer je izenačil niz Valentina Rossija v letu 2002. Vse bolj kaže, da ga lahko ustavi kvečjemu odstop, četudi so napake pri njem postale redke kot dež v puščavi.

A eno večjo, si je vendarle privoščil že v soboto, kar ga je stalo nadaljevanja niza prvih štartnih mest, obenem pa je bil ravno to povod za najbolj razburljivo preizkušnjo v tem letu, potem ko je z vsemi prejšnjimi Marquez opravil z levo roko. Ko je namreč v soboto njegov moštveni kolega Daniel Pedrosa v kvalifikacijah prvič letos pokazal res ostre zobe in dosegel najboljši čas, je Marquez namesto pnevmatik zamenjal motor in prav v zadnjem krogu naredil napako, zaradi katere je pristal na tleh in se moral zadovoljiti šele s tretjim štartnim položajem. To je bil očitno dober poduk, po katerem se je javno opravičil tudi svoji ekipi, češ da je nespametno uničil dobro strategijo, in obljubil, da se bo poskušal oddolžiti na dirki. In se je, potem ko je tekmecem pustil dober dan upanja, da je napočil konec njegove supervladavine.

Najprej je kratek čas upal Jorge Lorenzo, ki pa je vodil le do tretjega kroga. Nato se je precej dlje veselil Valentino Rossi, ki je v ospredju zdržal do 18. kroga. Nazadnje pa je »bika za roge« držal Daniel Pedrosa, ki je dobil tudi kvalifikacije in bil še najbližje temu, da bi si vzel Marquezov skalp in ga zamenjal na vrhu. A tokrat se je Pedrosa pokopal predvsem sam, saj se je ob zadnjem prehitevanju v finišu dirke dotaknil zadnjega dela tekmečevega motorja in storil usodno napako, ki ga ni oddaljila le od bitke za zmago, marveč ga je porinila celo na 3. mesto, za Rossija. Pedrosa bi bil zato včeraj upravičeno lahko jezen nase, saj je zapravil edinstveno priložnost, da bi se zmagoslavno vrnil na vrh po operaciji pred petimi tedni, ki ga je letos še dodatno upočasnila. A je zatrjeval drugače.

»Prava sramota, da sem se ob koncu dotaknil Marcovega motorja, saj sem s tem izgubil svoje mesto pri vrhu. Vendar nisem jezen, saj je bil ta konec tedna zame prej dober kot slab. Vseeno bi mi bilo, ali bi osvojil 16 ali 25 točk. Pomembna je bila moja predstava in z njo sem zelo zadovoljen, saj je bila ena od mojih boljših v sezoni,« je z besedami meril predvsem na to, da je bil po dolgem času spet konkurenčen v bitki za vrh in da je kot prvi letos Marquezu speljal prvi štartni položaj. Nazadnje je namreč na zmagovalnem odru stal 4. maja v Jerezu, odtlej pa je izgubil tudi 2. mesto v skupnem seštevku, ki ga že nekaj časa trdno drži Rossi. V resnici pa gre vsem bolje kot Lorenzu, ki je še enkrat ostal brez mesta med vodilno trojico in čigar krizi očitno ni videti konca.

Včeraj je bilo sicer na Marquezovem obrazu prvič res mogoče zaznati utrujenost, o kateri je govoril tudi na novinarski konferenci. »To je bila najtežja dirka doslej, saj sta pritiskala tudi oba Yamahina dirkača. Povsem sem izmučen. Vso dirko sem pritiskal do konca, v zgodnjem obdobju dirke pa sem naredil tudi napako in bi skoraj trčil z Rossijem. Pred očmi se mi je zavrtel film iz kvalifikacij, a se je na srečo vse dobro razpletlo,« je dejal Marquez in izpostavil tudi bratov dosežek, saj je Alex slavil svojo krstno zmago v razredu moto 3, kar je včerajšnji nedelji z zmagama dveh bratov v dveh od treh kategorij SP prineslo posebno mesto v zgodovini. Pri tem pa je Marquezu godilo tudi, ko je slišal, da je Rossi vmes že videl svojo zmago. Nekdanjega vzornika, ki je tokrat končal kot drugi, je pač vedno sladko ugnati …