Dvomov ni: Vettel boljši od Schumija

Novinarji nemškega časnika Bild primerjali dosežke nemških dirkačev Sebastiana Vettla in Michaela Schumacherja.

Objavljeno
13. oktober 2013 02.13
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Suzuka – Čeprav Sebastian Vettel ne mara primerjav z Michaelom Schumacherjem, se jim ob uspehih, ki jih niza kot po tekočem traku, vendarle ne more izogniti. Med seboj so ju pred dnevi primerjali tudi v visokonakladnem nemškem časniku Bild in prišli do zanimive ugotovitve, da je Red Bullov as pri 26 letih še uspešnejši, kot je bil pri tej starosti legendarni »Schumi«.

Novinarji so v raziskavi primerjali dosežke, ki sta jih nemška šampiona nanizala na 115 dirkah. Do te številke je namreč Vettel pripeljal prejšnjo nedeljo na veliki nagradi Južne Koreje, ki jo je prepričljivo odločil v svojo korist ter slavil že četrto zaporedno zmago, osmo letošnjo in skupno 34. v formuli ena.

Schumacher je imel pri toliko preizkušnjah na svojem izkupičku le eno manj, zato pa je v medsebojni primerjavi spredaj po številu uvrstitev med najboljšo trojico (64:57) in najhitrejših krogov (33:21). A to je tudi vse, v čemer je bil prvi nemški svetovni prvak v kraljevskem avtomobilističnem razredu na 115 dirkah uspešnejši od svojega naslednika.

V vseh preostalih primerjavah je boljši Vettel. Kar zadeva lovorike, vodi s 3:2, pri čemer je na pragu že četrtega zaporednega naslova svetovnega prvaka. Proslavljati bi ga lahko začel že po današnji veliki nagradi Japonske (s startom ob osmi uri po srednjeevropskem času), če bi na njej zmagal, njegov najhujši tekmec Fernando Alonso (Ferrari) pa se ne bi uvrstil više od 9. mesta. Mimogrede: »Schumi« si je čepico s četrto »zvezdico« prvič nadel pri skoraj triintridesetih letih.

Red Bullov zvezdnik je prepričljivo v prednosti tudi po najboljših startnih položajih (42:18). Poleg tega kaže omeniti, da je včeraj v Suzuki zaradi težav s svojim »rdečim bikom« RB9 izgubil šele prvi letošnji kvalifikacijski dvoboj z moštvenim sotekmovalcem Markom Webbrom, kar je še en zgovoren dokaz za Sebastianovo izjemno kakovost.

Ob vsem tem je Vettel pred Schumacherjem tudi po številu uvrstitev med dobitnike točk (86:78), prevoženih kilometrov (31.395:28.527) in zmag, ki jih dosegel po tem, ko je vodil od starta od cilja (10:5). Za nameček ga je prejšnjo nedeljo v Jeongamu prehitel tudi po tako imenovanih trojčkih, ko dirkač v enem koncu tedna osvoji vse, kar se osvojiti da (najboljši startni položaj, najhitrejši krog in zmago).

Absolutni rekorder v formuli ena seveda ostaja sedemkratni šampion iz Hürtha pri Kölnu, ki je v 19 letih in 306 dirkah nanizal 91 zmag, 155 uvrstitev na oder za najboljše, 68 najboljših startnih položajev in 77 najhitrejših krogov. A če so se še pred kratkim te številke zdele nedosegljive za vse večne čase, je zdaj zvezdnik iz Heppenheima na najboljši poti, da jih preseže.

In to – roko na srce – verjetno v hujši konkurenci, kot jo je imel Schumacher. Če odštejemo Michaelovi uvodni sezoni, v katerih je imel resda opraviti tudi z Brazilcem Ayrtonom Senno, Francozom Alainom Prostom in Angležem Nigelom Mansllom, mu je bil pozneje po vozniških sposobnostih zares konkurenčen le Finec Mika Häkkinen. Ko je Vettel leta 2010 prvič osvojil lovoriko, so se ob njem za točke potegovali kar štirje svetovni prvaki (Schumacher, Alonso, Jenson Button in Lewis Hamilton), ob lanski vrnitvi Finca Kimija Räikkönena pa jih je bilo sočasno na stezi celo šest – največ v zgodovini kraljevskega avtomobilističnega razreda.

Bernie Ecclestone, dolgoletni alfa in omega najhitrejšega »cirkusa«, se ob vsem tem čudi tistim, ki trdijo, da so dirke formule ena zdaj dolgočasne. »Ko je Michael nekdaj podobno kraljeval kot zdaj Sebastian, to nikogar ni motilo. Zdaj vanjo napetost prinaša nekaj drugega, namreč vprašanje: Ali lahko Vettel osvoji več lovorik kakor Schumacher?« se sprašuje 82-letni Anglež. Odgovor je na dlani: lahko, če bo le vztrajal dovolj dolgo.