Ecclestone bi za prvaka raje videl Hamiltona

Rosberg bo moral upati na čudež, če želi osvojiti svoj prvi naslov svetovnega prvaka v formuli 1.

Objavljeno
10. november 2014 21.21
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Nico Rosberg si kljub zmagi na nedeljski veliki nagradi Brazilije ni pretirano izboljšal položaja v (dvo)boju za letošnji naslov svetovnega prvaka v formuli 1. Že res, da je svoj zaostanek za Lewisom Hamiltonom (oba Mercedes), vodilnim v skupnem seštevku za SP, zmanjšal za sedem točk – na 17, toda njegovo izhodišče je vseeno ostalo približno enako slabo, kakor je bilo že pred preizkušnjo v Sao Paulu.

Rosberg bo za osvojitev lovorike na finalu v Abu Dhabiju, ki bo na sporedu 23. t. m., potreboval pomoč od zgoraj. Čeprav se bodo na zadnji letošnji dirki delile dvojne točke, mu zmaga na njej še ne bo prinesla končnega slavja, saj bi Hamilton z 2. mestom v skupni razvrstitvi rešil tri točke prednosti. Zato bo 29-letni Nemec čez dvanajst dni upal na večje težave moštvenega sotekmovalca. Da enako stari Anglež manjši spodrsljaj zlahka nadomesti, se je bilo mogoče prepričati predvčerajšnjim, ko je – čeprav se je zavrtel s steze in pri tem izgubil kakšnih sedem sekund – na koncu v cilj pridrvel tik za Rosbergom.

V primeru, da bi dirkač iz Wiesbadna, ki že vrsto let živi v Monte Carlu, v Abu Dhabiju osvojil 2. mesto, potem Hamilton ne bi smel biti boljši kot šesti. Rosberg bi se krstnega naslova svetovnega prvaka veselil še, če bi bil tretji, njegov ekipni kolega pa ne bi bil višje od 7. mesta, pa v primeru svojega 4. in Lewisovega 9. mesta. Če bi Hamilton kot deseti osvojil le eno točko, bi moral Rosberg za lovoriko zasesti najmanj 5. mesto.

Že kratek pogled na Nicove šampionske scenarije razkrije, da bo nemški as, ki ima – mimogrede – po očetu Kekeju, svetovnem prvaku iz sezone '82, za skupno zmagoslavje potreboval pravi mali čudež. Mercedesovi »srebrni puščici« sta pač prehitri za konkurenco, zato je težko pričakovati, da bi se kdo od tekmecev – če se seveda ne bo zgodilo kaj nepredvidljivega – vmešal v njun dvoboj, prebil med njiju in tako pomagal Rosbergu.

A zmagovalec osmih dirk kljub vsemu ostaja optimističen. »V Abu Dhabiju bo zame prišlo v poštev le eno: popoln napad! Še vedno stoodstotno verjamem, da mi lahko uspe, zato bom do zadnjega metra dirkal na vse ali nič,« je napovedal Rosberg, prepričan, da ga Hamilton tudi brez napake v Sao Paulu ne bi prehitel, saj naj bi imel ves čas vse pod nadzorom.

Kakor koli že; če je vodilnim možem pri Mercedesu vseeno, kdo o njiju bo svetovni prvak, češ da si oba zaslužita lovoriko, pa se je Bernie Ecclestone, alfa in omega formule 1, – zanimivo – postavil na Hamiltonovo stran. »Med sezono sem razmišljal, da bi bilo dobro, če bi bil prvak Nico, ker je Nemec in dirka za nemško ekipo, poleg tega govori veliko jezikov. A medtem sem prišel do zaključka, da bi bilo za formulo 1 vendarle bolje, če bi šampion postal Lewis, ker ga pač pozna veliko več ljudi ...«