Eni bi vrteli kolo časa, drugi ne

Italijanski motociklistični zvezdnik Valentino Rossi si želi, da bi ponovil leto 2009.

Objavljeno
13. junij 2015 04.29
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Če bi kolo časa odvrteli šest let nazaj, bi letošnje motociklistično SP v hipu izgubilo del čara, ki mu ga daje gneča pri vrhu in številna imena v lovu za lovoriko. V sezoni 2009 so si denimo po VN Katalonije vrh v SP delili kar trije, Casey Stoner, Valentino Rossi in Jorge Lorenzo, eden od slednjih dveh pa bo Barcelono v enaki vlogi zapustil tudi po jutrišnji dirki.

Rossi in Lorenzo, ki sta v vmesnem obdobju izgubila tretjega tekmeca zaradi upokojitve, sta imela pred šestimi leti po dirki na severovzhodu države celo identičen izkupiček uvrstitev. Potem ko sta na VN Katalonije zrežirala pravo srhljivko, med katero sta se nenehno menjavala v vodstvo, Rossi pa prav v finišu švignil mimo tekmeca, sta se ponašala vsak s po dvema zmagama, dvema drugima mestoma, enim tretjim in enim odstopom. Njun izkupiček je letos precej bolj pisan, vsaj za zdaj pa z razliko šestih točk krojita vrh razpredelnice in ponovno je v ospredju dvom, kdo od njiju je prvo ime Yamahe. Že 36-letni Rossi, ki je odlično odprl leto 2015 in še vedno vodi, ali Lorenzo, ki je v zadnjih tednih v naletu. Edini doslej je letos dobil tri dirke zapored ter skokovito napreduje po lestvici SP, na kateri je denimo prvak zadnjih dveh let Marc Marquez šele peti.

»Vale bi lahko o tukajšnjem dogajanju napisal roman, sam sem igral bolj stransko vlogo. V najinem epskem dvoboju pred šestimi leti je vsekakor zmagal, ker je bil bolj inteligenten in je imel več izkušenj. A zdaj sem dozorel,« se je s kančkom cinizma v preteklost ozrl Lorenzo, za katerega je dirkališče v Barceloni domala domače, saj se je tako rekoč v otroštvu z Mallorce preselil v Katalonijo, kjer sta prve motoristične korake naredila tudi Marquez in Daniel Pedrosa. A dozorel ni le Lorenzo, marveč tudi niz tekmecev novega rodu, kar Rossija zdaj postavlja v drugačen položaj, pa tudi malo sape je začel izgubljati po sijajnem uvodu v sezono. »Honda in Ducati v zadnjem času spet vzbujata strah, ampak sam z enim očesom budno spremljam tudi Marqueza. Že res, da mu nagaja motor, a ko bo odpravil to nevšečenost, bo peklenski. Zato si želim le to, da bi že od prvega dne vse delovalo drugače kot v Mugellu. Prizorišče mi namreč zelo ugaja,« pravi Rossi, kar potrjujejo tudi številke, od leta 1997 do 2009 je bil 13-krat na zmagovalnem odru, zbral devet zmag, od tega šest v elitni kategoriji. Vseeno tega včeraj na prostem treningu še ni pokazal.

A dan je v resnici minil v Marquezovem znamenju, saj je bil prvi in drugi na uvodnih prostih treningih, nov izpuh mu je prinesel znatno izboljšanje pri vstopu v zavoje, a vseh težav pri Hondi še niso odpravili. »Zdaj imam pri vstopih v zavoje več nadzora in srečen sem, ker imam občutek, da smo bližje končni rešitvi. Končno smo prišli do točke, ko se lahko pozabavamo tudi z nastavitvami, to bo ključ do izplena v tem vikendu,« je prepričan mladi Španec, ki je včeraj spet sijal kot v svojih zmagovitih časih, saj so ga domači navijači oblegali na vsakem koraku. Zanimivo, da njegov moštveni tekmec Daniel Pedrosa novega izpuha včeraj ni preizkusil, je pa to možnost pustil odprto za današnji trening. »Raje sem preizkusil dve različni nihajki, še vedno pa sem v dvomih, katero bi uporabil. Upam, da bom imel za zadnji trening že odgovore, enako velja za gume,« je razkril tretji Španec iz nabora asov. Po operaciji se uspešno vrača, pred 14 dnevi na VN Italije je bil že četrti.