F1: FIA po sedmih urah zaslišanja še brez odločitve o kazni Mercedesu

Mednarodna avtomobilistična organizacija bo morebitne sankcije zoper Mercedes zaradi testiranja pnevmatik sprejela v petek.

Objavljeno
20. junij 2013 20.00
MOTOR-RACING/TRIBUNAL
D. O., Delo.si/STA
D. O., Delo.si/STA

Pariz - Po sedemurnem zaslišanju vpletenih v aferi s testiranjem pnevmatik v formuli 1 bo Mednarodna avtomobilistična organizacija (FIA) odločitev o morebitnih ukrepih sporočila v petek. Danes so opravili preiskave in zaslišanja, predvsem ekipe Mercedes in dobavitelja pnevmatik Pirellija, ki jima očitajo, da sta s skrivnim testiranjem kršila pravila.

»Danes zvečer in najbrž tudi ponoči se bomo še ukvarjali s tem primerom,« je za časnik Auto, motor und sport dejal predsednik pritožbene komisije FIA Edwin Glasgow, potem ko so danes na sedežu zveze v Parizu že opravili sedem ur zaslišanj vpletenih. Med zaslišanimi so bili tudi prvi mož ekipe Mercedes Ross Brown, šef ekipe Red Bull Christian Horner in direktor Pirellija Paul Hembery.

Jedro afere sta domnevno prepovedano testiranje Mercedesa, ki je sredi maja v Barceloni opravil tri dni testnih voženj s Pirellijevimi pnevmatikami z letošnjim dirkalnikom, kar je v nasprotju s pravili. Pri Mercedesu se branijo, da niso sami organizirali testiranj, pač pa so le pomagali Pirelliju. FIA meni, da sta tako moštvo kot proizvajalec pnevmatik kršila pravila, saj za izvedbo testiranj nista imela njenega dovoljenja.

Zaradi testiranj sta se pritožila tudi konkurenta v prvenstvu formule 1 Red Bull in Ferrari, ki menita, da si je nemška ekipa na ta način pridobila nepošteno prednost pred tekmeci.