F1: Ledeni mož se pripravlja na novo sezono

Finski dirkač Kimi Raikkönen, ki se po dveh letih vrača v karavano formule 1, se privaja na svoj dirkalnik.

Objavljeno
23. januar 2012 12.47
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Valencia - Kimi Raikkönen se je po več kot dveh letih - natančneje 813 dneh - spet usedel v dirkalnik formule 1, ki ga te dni testira v Valencii. Fincu so predstavniki krovne organizacije izjemoma dovolili dodatna dva dneva testiranj, vendar v dve leti starem dirkalniku.

»Po zadnji dirki leta 2009 nisem niti sedel v formuli 1, kaj šele, da bi naredil kakšen krog,« je pred testiranji na španskem dirkališču povedal Raikkönen, znan tudi kot »Ledeni mož«. Nekdanji svetovni prvak, ki je zadnji dve sezoni tekmoval v reliju, se bo v prihajajoči sezoni vrnil v formulo 1, v kateri bo nastopal za Lotus Renault.

Zadnja dirka Finca je bila 1. novembra 2009, ko je še vozil za Ferrari, za katerega je leta 2007 osvojil tudi naslov svetovnega prvaka. Potem ko je v Maranello prispel Fernando Alonso, pa se je Finec poslovil. Preselil se je v reli, kjer pa ni bil niti približno tako uspešen kot v formuli, preizkusil pa se je tudi v ameriški seriji Nascar. V formuli ena je nastopil na 157 dirkah in pri tem osvojil naslov prvaka, dva naslova podprvaka (2003 in 2005) ter 18 posamičnih zmag in 16 najboljših startnih položajev.

Njegovo vrnitev je pozdravil tudi legendarni dirkač Damon Hill. »Mislim, da je njegov povratek pozitivna novica - želim mu veliko sreče. Moral bo dokazati, da še vedno zna dirkati, a ima ob tem dobro moštvo, na roko mu gre tudi dejstvo, da je še mlad. V preteklosti je že okusil slast zmagovanja, sam sem pri 32-letih komaj pričel z dirkanjem v formuli ena,« je dejal Hill.