F1: »Ledeni mož« zasenčil favorite na uvodni dirki sezone

Uvodno dirko sezone svetovnega prvenstva formule 1 v Melbournu je dobil finski dirkač Kimi Räikkonen (Lotus).

Objavljeno
17. marec 2013 07.11
Posodobljeno
17. marec 2013 07.18
MOTOR-RACING-PRIX/
Š. Ro., Ma. Ja., Delo.si
Š. Ro., Ma. Ja., Delo.si

Melbourne − Prvo dirko nove sezone svetovnega prvenstva formule 1 v Melbournu je dobil Finec Kimi Räikkönen (Lotus). Drugi je bil Španec Fernando Alonso (Ferrari), tretji pa branilec naslova Nemec Sebstian Vettel (Red Bull).

Za finskega svetovnega prvaka iz leta 2007 je bil uspeh v Avstraliji skupno 20. v karieri, a po lanski v Abu Dabiju šele druga zmaga, odkar se je po avanturi v reliju vrnil v karavano formule 1.

Finec je dirko začel šele s sedmega štartnega mesta, a se mu je obrestovala taktika z le dvema postankoma v boksih, ko je dirkače na stezi zmotil dež. Tako si je priboril ključno prednost pred velikima tekmecema za lanski naslov, Alonsom in Vettlom in v Melbournu prišel do svoje druge zmage v karieri.

Z uvodno zmago je tako napovedal, da bo boj za naslov še kako zanimiv. »Verjamem, da imamo dober dirkalnik. Ta konec tedna sem se v njem počutil odlično. Zavedali smo se, da če bosta zdržali sprednji pnevmatiki, ne bo težav. Bil sem prepričan sam vase, toda treba je zdržati vse od štarta do cilja. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi na prvi dirki. Popolnoma sem se zlil z dirkalnikom in dobro opravil svoje delo,« je po zmagoslavju povedal 33-letnik.

Zadovoljni pri Ferrariju

Vettel, ki je štartal s prvega mesta, je ob tem priznal, da ga je zmage stala napačna izbira pnevmatik. »Če začneš s prvega mesta, si seveda zelo želiš zmagati. A smo videli, da so gume že po treh krogi začele razpadati, zato nismo mogli biti tako hitri kot ostali,« je priznal Nemec, ki bo v tej sezoni lovil četrti zaporedni naslov prvaka.

Alonso je bil z uvrstitvijo an zmagovalni oder zelo zadovoljen. Še posebej, ker je v prejšnjih dveh sezonah Ferrari začel precej slabo. »Letos je občutek drugačen. Smo precej bolj optimistični, avto se dobro odziva. Smo konkurenčni in mislim, da nas čaka dobra sezona,« je bil zadovoljen Španec, ki mu je lani Vettel za las speljal naslov.

Vettlu kvalifikacije

Trikratni svetovni prvak je bil sicer najhitrejši na drugem delu kvalifikacij, ki so ga opravili danes zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času, in si tako zagotovil najboljše štartno mesto. Iz prve vrste je začel še njegov moštveni kolega, domačin Mark Webber.

Zaradi slabega vremena so v soboto pred dirko lahko izvedli le prvi del kvalifikacij, nato je močan dež preprečil nadaljevanje. Dokončali so jih danes zjutraj po lokalnem času, Red Bullova dirkača pa sta bila premočna za tekmece.

Vettel je za dobre štiri desetinke ugnal moštvenega sotekmovalca Webbra. Tretji čas je dosegel Britanec Lewis Hamilton z Mercedesom, iz druge vrste pa je začel še drugi Ferrarijev voznik Brazilec Felipe Massa, ki je moštvenega sotekmovalca in prvega voznika ekipe iz Maranella Španca Fernanda Alonsa potisnil na peto mesto, razlika med njima je bila tri tisočinke sekunde.

Sezona formule 1 se bo nadaljevala že čez teden dni s preizkušnjo v Maleziji.

VN Avstralije (58 krogov, 307,574 km):

1. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) 1:30:03,225
(povpr. hitrost: 204,927 km/h)
2. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) + 12,451
3. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 22,345
4. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 33,577
5. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 45,561
6. Mark Webber (Avs/Red Bull) 46,800
7. Adrian Sutil (Nem/Force India) 1:05,068
8. Paul di Resta (VBr/Force India) 1:08,449
9. Jenson Button (VBr/McLaren Mercedes) 1:21,630
10. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 1:22,759
...

SP skupno (1):
- dirkači:
1. Kimi Räikkönen 25
2. Fernando Alonso 18
3. Sebastian Vettel 15
4. Felipe Massa 12
5. Lewis Hamilton 10
6. Mark Webber 8
7. Adrian Sutil 6
8. Paul di Resta 4
9. Jenson Button 2
10. Romain Grosjean 1

- konstruktorji:
1. Ferrari 30
2. Lotus 26
3. Red Bull 23
4. Mercedes 10
5. Force India 10
6. McLaren Mercedes 2