F1: na zadnji dirki poslej dvojne točke

V naslednji sezoni formule 1 bo zadnja dirka štela dvojno. Zmagovalec bo že v Abu Dhabiju 2014 namesto 25 prejel 50 točk.

Objavljeno
09. december 2013 23.33
MOTOR-RACING-PRIX/
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Pariz - Da bi bilo svetovno prvenstvo v formuli 1 čim dlje odprto in zanimivo, je posebna strateška skupina sklenila, da bo od prihodnjega leta naprej zadnja dirka štela dvojno. Tako bo zmagovalec že na finalu sezone 2014 v Abu Dhabiju namesto 25 prejel 50 točk, drugouvrščenemu jih bo pripadlo 36 in tako naprej do desetouvrščenega, ki bo dobil dve točki.

Tako se bo prvič v zgodovini kraljevskega avtomobilističnega razreda zgodilo, da bo ena dirka vredna več od drugih. Če bi to pravilo veljalo letos, ne bi bistveno podaljšalo napetosti, saj je prednost Red Bullovega šampiona Sebastiana Vettla na koncu znašala že 155 točk. Zato pa bi bil - če upoštevamo le zadnjih pet let - ob takšnem točkovanju vrstni red pri vrhu drugačen v sezonah 2008 in 2012, ko bi bila namesto Lewisa Hamiltona (tedaj McLaren) in Vettla (Red Bull) svetovna prvaka Felipe Massa in Fernando Alonso, oba - zanimivo - za Ferrari.