F1: Räikkönen v lovu na Schumacherjev rekord

Finec Kimi Räikkönen vztraja pri tem, da bi si Sergio Perez zaslužil zaušnico. Nocoj ob 20. uri dirka za VN Kanade.

Objavljeno
09. junij 2013 11.14
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Montreal – Kimi Räikkönen je na najboljši poti, da na današnji veliki nagradi Kanade (s štartom ob 20. uri po srednjeevropskem času), čeprav jo bo začel šele z 9. štartnega položaja, izenači rekord Michaela Schumacherja po zaporednih uvrstitvah med dobitnike točk v formuli 1. Nemškemu šampionu je to med letoma 2001 in 2003 uspelo 24-krat zapovrstjo, »ledeni Finec« pa je ta čas pri številki 23.

Lotusov zvezdnik je pred dirko v Montrealu za različne medije spregovoril o tem in onem, tudi o zaušnici, ki bi jo v Monte Carlu najraje primazal Mehičanu Sergiu Perezu.

Kakšni so bili vaši občutki po veliki nagradi Monaka, kjer niste mogli izvleči več od desetega mesta, potem ko je malo pred koncem v vas trčil Perez?

Uvrstitev je bila slaba, o tem sploh ni treba razpravljati. Toda lahko bi bilo tudi slabše. Na srečo sem osvojil vsaj točko, kar pa je slaba tolažba za to, da sem imel v žepu že najmanj solidno peto mesto.

V zadnjih sedmih krogih se vam je tam posrečil svojevrsten podvig, saj ste na progi, na kateri se pravzaprav ne da prehitevati, švignili mimo šestih tekmecev.

Nove gume, ki sem jih imel tedaj na dirkalniku, so mi bile v veliko pomoč. Takrat sem lahko vozil na vso moč in pokazal, kako zelo sem bil pravzaprav hiter, zato sem bil po dirki tudi tako besen. Zaslužil bi si precej več od desetega mesta.

V cilju niste skrivali slabe volje.

Nihče noče izgubiti toliko točk zaradi nespametne poteze tekmeca, a zdaj je, kar je. Velika nagrada Monaka je le še oddaljen spomin, z mislimi sem popolnoma pri dirki v Montrealu.

Pa vendarle; v Monte Carlu ste izjavili, da bi moral Pereza nekdo udariti v obraz. Vztrajate pri tem?

Svojega mnenja nisem spremenil. Če me boste to vprašali čez eno leto, vam bom odgovoril enako. Dejstvo je namreč, da je Sergio uničil mojo dirko. Kar je storil, preprosto ni bilo v redu.

Kakšno je vaše mnenje o stezi Gillesa Villeneuva?

Tu sem že zmagal (leta 2005 z mclaren-mercedesom – op. p.), kar je dobro, sem pa imel na tej progi tudi nekaj slabih trenutkov. Velika nagrada Kanade je bila že večkrat prava loterija, saj se vremenske razmere pogosto hitro spreminjajo (kakor v včerajšnjih kvalifikacijah), potem je tu običajno dosti trčenj, rumenih zastav in prekinitev.

Kaj je treba imeti za dober rezultat na tej preizkušnji?

Predvsem hiter dirkalnik in dobre zavore.

Kakšen je vaš pogled na skupni seštevek, v katerem vas zdaj na drugem mestu od vodilnega Sebastiana Vettla loči 21 točk?

Moj zaostanek se je kar precej povečal, toda ni še konec. Pred nami je namreč – s kanadsko vred – še trinajst dirk. Najpomembnejše je, da v nadaljevanju sezone tako osvajam točke, kot sem jih do Monaka, potem pa ... en Sebastianov slab konec tedna, pa bova spet skupaj.

Kako se glasi vaš komentar na govorice, da boste v prihodnji sezoni Vettlov moštveni sotekmovalec pri Red Bullu?

Ker ni prav veliko vrhunskih dirkačev, ki še nimajo pogodbe za sezono 2014, so takšne špekulacije povsem razumljive. Če pa bom še naprej tako dobro opravljal svoje delo, sem prepričan, da bom dobil sedež v tistem dirkalniku, ki si ga bom želel ...