Alonso s starimi mački pripravil »fiesto« v Valencii

Španski dirkač Fernando Alonso (Ferrari) je najbolje izkoristil kaos na stezi v Valencii in zmagal na VN Evrope.

Objavljeno
24. junij 2012 11.36
Posodobljeno
24. junij 2012 11.36
AUTO-PRIX-F1-ESP-EUROPEAN-VALENCIA-QUALIFIER
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Valencia - Karavana formule 1 se je ta konec tedna preselila v Valencio, kjer so se dirkači pomerili na VN Evrope. Dramatično dirko v visokih temperaturah so zaznamovali številni odstopi in preobrati, kaos pa je najbolje izkoristil Španec Fernando Alonso (Ferrari), ki je zmagal pred Fincem Kimijem Räikkönenom (Lotus) in Nemcem Michaelom Schumacherjem (Mercedes). Zanj so to sploh prve stopničke, odkar se je vrnil v karavano F1.

Med glavnimi osmoljenci dirke je bil aktualni svetovni prvak Nemec Sebastian Vettel (Red Bull), ki je dirko začel s prvega štartnega mesta, a ga je nato na cedilu pustil dirkalnik, vodstvo pa je predal Alonsu. Tudi drugi najhitrejši v kvalifikacijah Britanec Lewis Hamilton (McLaren) je dirko končal predčasno, krog pred koncem mu je uvrstitev odnesel trd boj z Venezuelcem Pastorjem Maldonadom (Williams) za tretje mesto.

Razplet je bil tako povsem po okusu starih mačkov, nekdanjih prvakov, ki so dobro izkoristili smolo Vettla in Hamiltona. Alonso je bil namreč v kvalifikacijah le 11., Schumacher pa 12.

Alonso je sicer prvi od sedmih zmagovalcev v tej sezoni, ki je ponovil zmago. Po zmagoslavju v Sepangu je z drugo letošnjo zvezdico tudi prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi v SP, kjer ima 20 točk prednosti pred Avstralcem Markom Webbrom (Red Bull), ki je dirko končal kot četrti.

Začetek v znamenju Vettla

Vettel je sicer že tretjič zapored štartal s prvega mesta in skupno že 33. v karieri, potem ko je z odličnim zadnjim krogom v kvalifikacijah ugnal vodilnega v skupnem seštevku SP Hamiltona za 0,324 sekunde.

Aktualni svetovni prvak je na štartu brez težav zadržal vodilno pozicijo in se otresel tekmecev. Tudi Hamilton je na štartu zadržal svoj položaj, na tretje mesto pa se je v enem od prvih ovinkov drzno prerinil Francoz Romain Grosjean (Lotus) in prehitel Venezuelca Pastorja Maldonada (Williams). Veliko je pridobil tudi Japonec Kamuji Kobajaši (Sauber), ki se je prebil na četrto mesto. Alonso je štartal šele kot 11., a se po štartu že prebil do osmega mesta.

Grosjean je nato v 11. krogu prehitel še Hamiltona, na četrto mesto pa se je prebil Räikkönen. V nadaljevanju je Vettel še povečal svojo prednost pred postanki v boksih. V 27. krogu je Grosjean dosegel najhitrejši krog na dirki, a vseeno Vettla ni uspel ogroziti.

Kaos v drugi polovici dirke

V 30. krogu je sledilo trčenje, Heikki Kovalainen in Jean Eric Vergne sta sicer uspela v bokse, toda na stezo je vseeno zapeljal varnostni avto. Ta pa je povsem premešal vrstni red na vrhu. V ospredje se je medtem počasi prebijal tudi Alonso in ugnal Grosjeana, nato pa je v 33. krogu s steze počasi zapeljal Vettel zaradi okvare dirkalnika. »Pojma nimam, kaj je šlo narobe. Presneto slabo se je izteklo, do takrat nam je kazalo odlično,« ni skrival nezadovoljstva.

 Alonsu se je tako že nasmihala zmaga. Toda Grosjean se ni pustil odgnati in mu vztrajno sledil, toda v 41. krogu je ob visokih temperaturah dirkalnik odpovedal tudi njemu, Alonso pa je v vodstvu spet lažje zadihal. Na drugem mestu mu je sledil Hamilton, ki pa ga je napadel Räikkönen. Njun boj se je v predzadnjem krogu razpletel v korist Finca, vodilni v SP pa se je moral nato braniti še pred napadi Maldonada.

Drama se je v zadnjih krogih le še stopnjevala. Dvoboj za tretje mesto se je končal s trkom, Hamilton je končal v ogradi, Maldonado pa izgubil precej mest. Prosto pot na zmagovalni oder je tako imel Nemec Michael Schumacher (Mercedes).

Alonso prvi ponovil zmago v sezoni

»Ne morem z besedami izraziti občutkov, ki me prevevajo v tem trenutku. Zmagati doma je vedno nekaj posebnega. Če pa upoštevamo še uspeh naše reprezentance, je vse skupaj sploh super,« je bil po zmagi navdušen Alonso.

Španec je tudi prvi, ki je ponovil zmago v tej sezoni, saj je bilo na prvih sedmih dirkah sedem različnih zmagovalcev: Jenson Button v Melbournu, Alonso v Sepangu, Nico Rosberg v Šanghaju, Vettel v Bahrajnu, Maldonado v Barceloni, Mark Webber v Monte Carlu in Hamilton v Kanadi.

Smejalo se je lahko tudi Schumacherju. Potem ko je v tej sezoni imel neverjetno veliko smole in je do današnje dirke zbral pičli dve točki, se je tokrat zelo dobro prebijal v ospredje. Vseeno pa stopničk ne bi videl, če ne bi bilo bližnjega srečanja med Maldonadom in Hamiltonom. Na koncu je tako tudi z nekaj sreče pristal na tretjem mestu. Na stopničke je čakal vse od junija 2006, ko je še s Ferrarijem končeval prvi del svoje kariere; vse od vrnitve pred tremi sezonami pa je z Mercedesom zaman čakal na takšen trenutek. Postal je najstarejši dirkač formule 1 po Jacku Brabhamu leta 1970 na odru za zmagovalce.

»Hvala vsem. Čudovito je spet biti na tem mestu in na najboljši način smo utišali vse kritike,« je po 2093 dneh posta na stopničkah dejal Schumi.

Že pred začetkom današnje preizkušnje je nastop zaradi bolezni odpovedal nemški voznik Timo Glock (Marussia-Cosworth). Nemec namreč boleha za trebušno virozo, zaradi bolečin je moral izpustiti že kvalifikacije, mesto na dirki pa je dobil na podlagi časov, doseženih na prostih treningih.

Izidi VN Evrope(57 krogov, 308,883 km):

1. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 1:44:16,649
(povp. hitrost: 177,727 km/h)
2. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) + 6,421
3. Michael Schumacher (Nem/Mercedes) 12,639
4. Mark Webber (Avs/Red Bull) 13,628
5. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 19,993
6. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 21,176
7. Paul di Resta (VBr/Force India) 22,866
8. Jenson Button (VBr/McLaren Mercedes) 24,653
9. Sergio Perez (Meh/Sauber) 27,777
10. Pastor Maldonado (Ven/Williams) 34,630
...

SP skupno (8):
- dirkači:
1. Fernando Alonso 111
2. Mark Webber 91
3. Lewis Hamilton 88
4. Sebastian Vettel 85
5. Nico Rosberg 75
6. Kimi Räikkönen 73
7. Romain Grosjean 53
8. Jenson Button 49
9. Sergio Perez 39
10. Pastor Maldonado 30
...
- konstruktorji (8):
1. Red Bull 176
2. McLaren Mercedes 137
3. Lotus 126
4. Ferrari 122
5. Mercedes 92
6. Sauber 60
7. Williams 45
8. Force India 44
9. Toro Rosso 6