FIA od Red Bulla zahteva spremembe na dirkalniku

Moštvo Red Bull bo moralo do dirke za VN Kanade spremeniti dno dirkalnika, ki ni v skladu s predpisanimi pravili.

Objavljeno
03. junij 2012 09.25
Posodobljeno
03. junij 2012 09.40
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Po zadnji dirke formule ena za VN Monaka je Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) prejela številne pritožbe moštev (najglasnejši so bili pri Ferrariju, Mercedesu in McLarnu), ki so bila prepričana, da dirkalnik moštva Red Bull ni skladen s pravili.

FIA je pritožbe preučila in prišla do zaključka, da dirkalnik RB8 res ni legalen ter od Red Bulla zahtevala popravke. Dirkalnik ima namreč na dnu posebne luknje pred zadnjima dvema pnevmatikama, kar pa je v nasprotju s pravili, saj FIA dovoljuje le reže.

»Po dogajanju v Monaku, kjer je prišlo do malce zmede in nerazumevanja, smo se odločili, da zavzemamo jasno stališče. Argument Red Bulla je, da v pravilniku ni zapisano, da luknje na plošči ob zadnjih pnevmatikah ne sme biti. S tem stališčem se ne strinjamo,« je dejal komisar FIA Charlie Whiting in do dirke v Kanadi, ki bo na sporedu prihodnji konec tedna, zahteval popravke.

Luknja na spodnji strani dirkalnika naj bi namreč omogoča boljši pretok zraka, FIA pa sedaj zahteva, da Red Bull luknjo spremeni v le režo. Kljub vsemu, bo Mark Webber obdržal točke, ki jih je dobil za zmago v Monte Carlu, Red Bull pa se na zahtevo FIA menda ne bo pritožil.