FIA popustila: na Kitajskem spet lanski sistem kvalifikacij

FIA je z ekipami formule ena dosegla dogovor o odpravi novega sistema kvalifikacij, ki se je izkazal za neučinkovitega.

Objavljeno
07. april 2016 18.20
Posodobljeno
07. april 2016 18.48
M. Ž.
M. Ž.

Sakhir - Moštva formule ena slavijo zmago. Na današnjem sestanku so namreč predsednika Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) Jeana Todta in prvega moža formule ena Bernieja Ecclestonea prepričale v to, da spremenita obstoječi sistem kvalifikacij, ki ni imel želenega učinka. Na naslednji dirki na Kitajskem bodo gledalci lahko spremljali sistem, ki je bil v veljavi lani.

Bernie Ecclestone in Jean Todt sta bila od samega začetka sezone zagovornika novega sistema kvalifikacij, ki je temeljil na izpadanju. Čeprav se je izkazal za neatraktivnega in so ga kritizirali praktično vsi, pa sta vse do zadnjega vztrajala pri svojem.

Ekipe so že po prvi dirki sezone v Avstraliji opozorile na to, da je novi sistem kvalifikacij slab, to pa so ponovile tudi po dirki v Bahrajnu. Jean Todt in Bernie Ecclestone še nista nameravala popustiti in sta v nedeljo predlagala drugačen način kvalifikacij, v katerem bi bili dirkači uvrščeni na podlagi svojih dveh najboljših časov, o katerem pa naj bi razpravljali danes.

Ekipe so spoznale, da morajo stopiti skupaj. Odločile so se, da na vodilne može Fie in podjetja Formula One Management (FOM), ki upravlja s komercialnimi pravicami formule ena, naslovijo pismo, v katerem so poudarile soglasno željo po uveljavitvi lanskega sistema kvalifikacij. Na koncu sta Ecclestone in Todt le morala popustiti in upoštevati željo ekip. Tako bodo na tretji postaji sezone, ki bo 17. aprila na Kitajskem, kvalifikacije potekale po lanskem sistemu.

Po dveh dirkah svetovnega prvenstva vodi Nemec Nico Rosberg s 50 točkami, drugi je Britanec Lewis Hamilton s 33 točkami, tretji pa Avstralec Daniel Ricciardo s 24 točkami.