F1: Rosberg do zadoščenja v Mehiki

Nico Rosberg je zmagovalec sedemnajste preizkušnje sezone, dirke za VN Mehike. Lewis Hamilton se je zadovoljil z 2. mestom.

Objavljeno
01. november 2015 14.33
Posodobljeno
01. november 2015 18.00
FOR-F1-GRAND-PRIX-OF-MEXICO
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ciudad de Mexico - Nemški dirkač Nico Rosberg je zmagovalec dirke za VN Mehike, ki se je na koledar formule 1 vrnila po dolgih 23 letih premora. Dirkač Mercedesa je tokrat ugnal moštvenega kolega Lewisa Hamiltona, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom, kar pa ga ob dejstvu, da si je že po prejšnji dirki zagotovil naslov svetovnega prvaka, ne bo pretirano žalostilo. Na stopničkah še Valtteri Bottas z Williamsom.

Rosberg je v Ciudad de Mexicu prevladoval celoten konec tedna in si po včerajšnji zmagi na kvalifikacijah brez večjih težav privozil tudi zmago na dirki. Vodil je od štarta do cilja z izjemno trenutkov med postanki v boksih. Če so pri Mercedesu z novo dvojno zmago vnovič navdušili, pa je bilo precej bolj klavrno vzdušje v gararži Ferrarija. Oba dirkača rdečih sta odstopila - Kimi Räikkönen po trku z Bottasom, Sebastian Vettel, ki je štartal celo s tretjega mesta, pa je po eni od svojih številnih današnjih napak končal v zaščitni ogradi.

Vprašanje svetovnega prvaka je pred zadnjima dvema dirkama sezone, kot rečeno, že razrešeno, bosta pa v Brazliji čez dva tedna in Abu Dabiju konec novembra za končno drugo mesto obračunala Rosberg in Vettel. Po današnjem razpletu ima precej večje možnosti Mercedesov Nemec, saj je trenutno pri 272 točkah, medtem ko je Ferrarijev as ostal pri 251 točkah. Na vrhu s 345 točkami kraljuje Hamilton.

Potek dirke

V sončnem vremenu na prenovljenem dirkališču bratov Rodriguez se je do prvega ovinka najhitreje pripeljal Rosberg, ki je odbil uvodni in tudi edini napad moštvenega kolega na drugem mestu. Za obe srebrni puščici se je takoj po štartu prebil Rus Daniil Kvyat s svojim Red Bullom, ki je švignil mimo Ferrarijevega Vettla. Nemec je na uvodu izgubil ogromno, sploh ker je moral po trku z Danielom Ricciardom v prvem ovinku zaradi počene pnevmatike že v prvem krogu v bokse, kar ga je prikovalo na začelje karavane.

Za najboljšo trojico se je tako zavihtel Ricciardo, ki je imel resda nekoliko poškodovan prednji del dirkalnika, vendar ga to v nadaljevanju ni pretirano oviralo. Za obema Mercedesoma in Red Bulloma se je v uvodnih krogih vozil Williamsov Bottas pred Maxom Verstappnom, a je moral Finec že v 9. krogu v bokse po nove gume. Ko se je vrnil, je bil z novimi pnevmatikami precej hitrejši od tekmecev pred seboj, ki jih je prehiteval enega za drugim in se hitro vrnil v najboljšo deseterico.

S predzadnjega mesta, kamor je padel po zgodnjem obisku v boksih, se je hitro prebijal tudi Vettel in do 19. kroga prilezel že do 11. mesta. A kot, da bi želel preveč, ga je v enem od ovinkov nato zavrtelo in spet je izgubil pet  mest. Še slabše se je godilo njegovemu moštvenemu kolegu Kimiju Räikkönenu, ki se je v 23. krogu znašel v dvoboju s hitr(ejš)im Bottasom za šesto mesto. Nobeden izmed Fincev ni želel popustiti, kar je privedlo do neizogibnega trčenja. Krajšo je potegnil Ferrarijev dirkač, ki je moral odstopiti, medtem ko je Williamsov adut z nepoškodovanim vozilom dirko nadaljeval na šestem mestu.

Izmed najbolje uvrščenih na dirki sta v bokse najprej zapeljala oba Red Bulla, najprej Kvyat, za njim pa v 25. krogu še Ricciardo. Krog kasneje je mehanike obiskal tedaj tretjeuvrščeni Verstappen (po postankih padel na 8. mesto), v 27. krogu pa še vodilni Rosberg. Vodstvo je začasno prevzel Hamilton, ki je odpeljal še dva hitra kroga, kar pa je bilo premalo, da bi ugnal Rosberga.

Do polovice dirke je Nemec ostal na varni razdalji pred Britancem (med dvema in tremi sekundami razlike), na tretje mesto se je tudi po postanku v boksih vrnil Kvyat, za njega pa sta se prebila oba dirkača Williamsa - Bottas pred Felipejem Masso. Slednji le začasno, saj ga je Ricciardo eventuelno prehitel nazaj.

Čeprav so Rosbergu med dirko sporočili, da je s postanki za danes opravil, so ga v 47. krogu vendarle še enkrat poklicali v bokse. Dva kroga kasneje je moral k mehanikom, pa čeprav si sam tega ni želel, tudi Hamilton, ki se je na progo še enkrat vrnil za Nemcem. Iz Mercedesove garaže so odločitev argumentirali s tem, da ne želijo tvegati z gumami, česar jim resnici na ljubo niti ni bilo treba. Obe srebrni puščici sta se namreč kljub postanku več od tekmecev vrnili na prvi dve mesti.

Boj za stopničke je v 53. krogu nekoliko zaostril danes razglašeni Vettel, pa ne, ker bi se sam vmešal v boj za vrh, temveč zato, ker je trčil, zaradi česar je moral na progo priti varnostni avto. Ob ponovnem štartu v 55. krogu je največ pridobil Bottas, ki je na štartno/ciljni ravnini prehitel Kvyata in skočil na tretje mesto. Hamilton v boju za prvega ni uspel ogroziti Rosberga. Še več, po težavah, ko je za kratek čas zapeljal s steze, je bilo za hip ogroženo celo njegovo drugo mesto. Bottas pa je bil vseeno že preveč oddaljen, da bi svetovnega prvaka prehitel.

Izidi (71 krogov, 305,584 km):

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:42:35,038
(povp. hitrost: 178,598 km/h)
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) + 1,954
3. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 14,592
4. Danil Kvjat (Rus/Red Bull) 16,572
5. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 19,682
6. Felipe Massa (Bra/Williams) 21,493
7. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 25,860
8. Sergio Perez (Meh/Force India) 34,343
9. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso) 35,229
10. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 37,934
...

SP skupno (17):

dirkači:

1. Lewis Hamilton 345
2. Nico Rosberg 272
3. Sebastian Vettel 251
4. Valtteri Bottas 126
5. Kimi Räikkönen 123
6. Felipe Massa 117
7. Danil Kvjat 88
8. Daniel Ricciardo 84
9. Sergio Perez 68
10. Max Verstappen 47
...

konstruktorji:

1. Mercedes 617
2. Ferrari 374
3. Williams 243
4. Red Bull 172
5. Force India 112
6. Lotus 71
7. Toro Rosso 65
8. Sauber 36
9. McLaren Honda 27