Gajser na zadnjo dirko za dušo

Motokrosistični as Tim Gajser bo v nedeljo v ZDA dvignil lovoriko svetovnega prvaka.

Objavljeno
08. september 2016 20.51
jer gajser
Mojca Finc
Mojca Finc
Los Angeles – Ves teden je novopečeni svetovni prvak v elitnem MXGP Tim Gajser premleval, kaj mu je uspelo na predzadnji dirki sezone v ZDA. Vtise še vedno ureja in se pripravlja za finale, ko bo na progi Glen Helen dirkal povsem razbremenjeno – za svojo dušo.

Amerika zaznamuje slovenskega motokrosističnega asa Gajserja. Od otroštva sanja o tem, da bo nekega dne tekmoval v tamkajšnjem superkrosu. Ne skriva, da se bo že v bližnji prihodnosti pridružil bencinskim jezdecem na severnoameriški celini, vprašanje je le, ali že prihodnje leto. Lani je ZDA obiskal prvič, pustile so dober vtis. Tedaj se je onkraj Atlantika na zadnji dirki ovenčal z naslovom svetovnega prvaka v kategoriji MX2, letos pa si je tekmo pred koncem sezone kot novinec v razredu zagotovil še lovoriko v MXGP.

Preden bo Ameriki pomahal v slovo do naslednjega izziva, se bo v nedeljo dokazoval še na zadnji dirki v letošnjem prvenstvu na slovitem dirkališču Glen Helen (prva vožnja bo na sporedu ob 20. uri po slovenskem času, druga ob 23.).

»Zelo se veselim preizkušnje, na kateri bom tekmoval z že zagotovljenim naslovom svetovnega prvaka. Dirkal bom za zabavo, misel o prvenstvu ne bo več prisotna v glavi. Lani sem tu zelo užival, zaradi osvojene lovorike v MX2 imam zelo lepe spomine,« te dni žari Gajser, ki je včeraj praznoval 20. rojstni dan in končal obdobje najstništva.

Dirkališče Glen Helen, ki se nahaja severovzhodno od Los Angelesa, je ena najbolj znanih motokrosističnih prog na svetu. Hitra in tekoča steza Gajserju ustreza. Lani je bila zanj še uganka, vendar je hitro potrdil, da se zavoljo vsestranskosti zna prilagajati vsem terenom. Zanimivo bo videti, kakšen je njegov domet med ameriškimi dirkači, ko tekmuje brez bremena.

Prejšnji konec tedna se motokrosist iz Pečk še ni povsem zavedal veličine svojega dosežka. Da je osvojil vrh sveta in mu naslova svetovnega prvaka ne more več nihče vzeti, je spoznaval ob številnih čestitkah, ki so mu jih namenili navijači, ter spletnih objavah na družbenih omrežjih. »Jutro po osvojenem naslovu se mi je vse skupaj zdelo bolj resnično. Zelo sem ponosen na vse, kar smo dosegli to sezono in tiste, ki so pri tem pomagali,« je dejal bencinski as, ki je letos na sedemnajstih dirkah prvenstva vknjižil sedem zmag, stopničke so se mu izmuznile zgolj dvakrat.

Na dosežek svojega varovanca je ponosen tudi Giacomo Gariboldi, vodja Hondine ekipe, za katero nastopa Gajser. »Ves teden je bil izjemen, saj smo se lahko umirili in uživali sadove trdega dela. Lani je bilo na tem dirkališču odlično, saj smo se borili za naslov v MX2, a moram priznati, da nam sproščenost pred zadnjo dirko ob že zagotovoljenem naslovu še bolj prija,« je zadovoljno povedal Gariboldi. Honda je znova potrdila, da je zadela v polno, ko je leta 2014 pod svoje okrilje vzela haloškega dragulja.