Gajser: Ne, uspehi niso kar prileteli z neba

Po tretji letošnji zmagi na dirkah za SP v razredu MX2 se bo najstnik Tim Gajser za en mesec preselil na morje v Dalmacijo.

Objavljeno
23. junij 2015 19.34
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Osemnajstletni Tim Gajser živi in diha motokros. Tudi sanja ga. V zadnjih dveh tednih kaže predstave kariere. Njegovim mejam ni videti konca. »Res je, da sem zdaj na vrhu, a vedno se najdejo pomanjkljivosti,« vselej zrelo razmišlja zmagovalec treh letošnjih dirk za svetovno prvenstvo v razredu MX2.

Gajser je na zadnjih dveh dirkah za SP v Italiji in Nemčiji za sabo pustil vso konkurenco. »Res se dobro počutim na motociklu, telesno sem vrhunsko pripravljen, zelo vesel sem, ker sem zdrav, brez poškodb. Tudi matura je za mano in zdaj dirkam povsem sproščeno. Mislim, da je to največ, kar si lahko želim. Na dirko se podam brez pritiska, preprosto uživam,« je o valu uspeha, ki ga je ujel, razmišljal Gajser. V Maggiori se je izkazal na zahtevni blatni podlagi, v Teutschenthalu ga je pričakal povsem drugačen teren. »V Nemčiji je bila proga solidno pripravljena, ni bila 'sfrezana', ampak precej trda. Ko so jo polili z vodo, je zelo drselo, občutek je bil, kot bi vozil po ledu, dodatna pozornost je bila nujna,« je opisal razmere, ki so ga še tretjič letos popeljale do zmage.

A pravzaprav sploh ni pomembno, na kakšni podlagi tekmuje. Na motociklu deluje zbrano in stabilno. Čemu pripisuje vzpon na visoko raven, na kateri je na zadnjih tekmah? »Ne le, da se počutim odlično, tudi odnosi s Hondino ekipo Gariboldi so vedno boljši, ob meni sta še oče in brat, vsi mi pomagajo. Zavedam se, da sem srečnež, ker jih imam ob sebi, tudi oni so zaslužni za moje uspehe. Ne, uspehi niso kar prileteli z neba. Oče je tisti, ki me je posadil na motocikel, za kar sem mu zelo hvaležen,« najstnik nikoli ne pozabi na najbližje in italijansko ekipo, s katero sodeluje.

Kako tanka je meja med zmago in porazom, je prejšnji konec tedna potrdil vodilni v prvenstvu Jeffrey Herlings, ki si je zlomil ključnico. »Vsi se zavedamo, da na vsaki dirki tvegamo, vsaka napaka lahko pomeni padec in poškodbo. Ne privoščim je nikomur. Herlingsu sem zaželel hitro okrevanje,« je o nepredvidljivih trenutkih povedal Gajser, ki v skupnem seštevku na drugem mestu za vodilnim zaostaja za 100 točk. Njegov veliki tekmec se po operaciji vrača že na naslednjo dirko. »Moji cilji so ves čas enaki: dirkati brez pritiska. Sezona je še dolga, dirk je še veliko,« ne prehiteva dogodkov.

V prihodnje bi rad izboljšal tehniko, veliko rezerv ima tudi njegova honda, ki je iz tekme v tekmo boljša. »Pred dirko v Mandovi konec avgusta bomo testirali novo. Za prihodnost. Lani nisem bil zadovoljen z motociklom, bil je nekonkurenčen, letos vozim na modelu 2016, vse, kar testiramo, pa je za prihodnji dve ali tri sezone,« je razkril.

Jutri ga v Mačkovcih čaka preizkušnja za državno prvenstvo, dan pozneje bo testiral gume v Italiji, nato gre na nemško prvenstvo ADAC. V začetku prihodnjega tedna se bo za mesec dni preselil v Dalmacijo. »V Splitu bom treniral in od tam hodil na dirke, v vadbeno-tekmovalnem procesu ne bo sprememb. Drugače bo le to, da bom ves mesec na morju,« se nove energije veseli sogovornik. Naslednja dirka za SP ga čaka čez dva tedna na Švedskem.