Gerčarjev prvi cilj so točke, prave rezultate pričakuje v drugi polovici sezone

Motokrosist Klemen Gerčar bo prihodnji mesec nastopil na svoji prvi letošnji dirki svetovnega prvenstva v razredu MXGP.

Objavljeno
24. marec 2015 15.33
Gerčar
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Slovenski motokrosist Klemen Gerčar bo 19. aprila v Arcu začel tekmovalno sezono v razredu MXGP, v katerem so bile sicer na sporedu že tri dirke svetovnega prvenstva.

Gerčar se je po pretekli sezoni odločil za samostojno pot in bo tekmoval z novo zasebno ekipo 62 Motorsport, poleg tega pa je Hondin motocikel zamenjal za tistega znamke Husqvarna.

»To jemljem kot izziv moje športne kariere. Prvo leto ne morem konkurirati tovarniškim ekipam, a je načrt, da bi tudi v prihodnosti, tudi po končani karieri, lahko ostal v tem športu,« je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Gerčar.

Hondo zamenjal za Husqvarno, vodi ga Everts

Nekdanji svetovni prvak razreda MX3 bo imel na letošnjih dirkah ob sebi še štiri ali pet članov ekipe, predvsem bo pomemben mehanik, ki bo razbremenil njegovo fizično delo. Zelo pomemben član njegove ekipe je tudi novi trener, štirikratni svetovni prvak Harry Everts, ki mu je hitro pokazal nekaj načinov, kako lahko svoje vožnje še izboljša:

»Presedlal sem na Husqvarno. So razlike v vožnji, predvsem pa je bistveno, da si zdaj lahko sam pripravim motor tako, kot želim. Imam dober občutek, našel sem tudi novega trenerja Harryja Evertsa. Tu je velik napredek in le želim si lahko, da bi lahko še sodelovali,« je nadaljeval Gerčar in dodal, da ga veseli, da je v 14 dneh, kolikor je nazadnje preživel pri Evertsovih, dodobra popravil svoje vožnje na mehkem terenu in pesku, ki so bile njegova šibka točka.

Prave rezultate pričakuje v drugi polovici sezone

Klemen Gerčar zaradi številnih sprememb ne pričakuje, da se bo že na prvih tekmah svetovnega prvenstva boril za najvišja mesta: »Tiste prave rezultate pričakujem v drugi polovici sezone. Prepotovati Evropo bo velik zalogaj, ne le finančni, tudi fizični. A si bom skušal poti dobro organizirati, lani sem velikokrat ostal brez treningov zaradi potovanj.«

Samostojna pot ga bo stala 130.000 evrov

Njegova samostojna pot ne bo poceni, saj ga bo sezona 2015 stala približno 130.000 evrov, zaradi stroškov ga ni bilo na neevropskih dirkah. Precej sredstev je tudi v dobrih materialih, veseli ga dobro sodelovanje s proizvajalcem Husqvarno, kjer so mu hitro prisluhnili, pa tudi pri nekaterih komponentah, ki so najvišjega tekmovalnega razreda.

»Če bi potegnil črto, sem še vedno na boljšem in tudi počutim se tako na motorju. A rezultat ne more priti čez noč, to je trdo delo mesecev in let. Moj cilj je priti v stik s tekmovalci, ki so že odpeljali tri tekme. Skozi sezono bom to nadoknadil, želim biti med dobitniki točk v vsaki vožnji, potem pa narediti še korak, ki mi lani ni uspel in se prebiti med deseterico.«

Gerčar se sicer ne bo omejil le na dirke svetovnega prvenstva. Načrtuje tudi dirke v nemškem prvenstvu ter v domačem državnem prvenstvu, kjer je njegov cilj priti od šestega naslova v razredu open. Od aprila do novembra bo tako pravzaprav ves čas na poti, čaka ga 28 tekem. A pravi, da je pripravljen tudi na to. Ne le fizična priprava pred dirkami, zaveda se, da je vse pomembnejši tudi pravi psihološki pristop, saj lahko le na ta način obvladuje stres in pritiske tega športa.