Hamilton in Rosberg kot skakalca ob palici

Formula 1: Mercedesova zvezdnika udarna favorita tudi na nedeljski VN Nemčije.

Objavljeno
29. julij 2016 19.31
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – V Hockenheimu, ki bo jutri po letu 2014 spet gostil dirko v formuli 1, se obeta naslednje poglavje »vojne zvezd«, kot so že pred časom poimenovali Mercedesov interni dvoboj za naslov svetovnega prvaka med Lewisom Hamiltonom in Nicom Rosbergom. Po izjemnem nizu petih zmag na zadnjih šestih preizkušnjah je 31-letni Anglež v naletu, toda njegov nemški vrstnik bo lahko na stezi pri Mannheimu računal na prednost domačega terena.

Hamilton si kljub podvigu na Hungaroringu ni ravno izboljšal svojega ugleda. Med kolegi si ga je pokvaril s sredincem, ki ga je pokazal Mehičanu Estebanu Gutierrezu (Haas), še bolj pa s tožarjenjem. Ne glede na to, ali je bilo prav ali ne, da so Rosbergu upoštevali najboljši kvalifikacijski čas, ki ga je dosegel v obdobju rumene zastave, jih ni malo, ki menijo, da je šel svetovni prvak vendarle predaleč, ko je sam poklical pristojne pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) in jih pozval, naj še enkrat proučijo Nicov primer.

Ko so pozneje Lewisa vprašali, zakaj je zatožil ekipnega kolega, se je delal nedolžnega. »Nočem nobene vojne,« je, denimo, odvrnil novinarju nemške revije SportBild, ki je predtem izvedel, da so Rosberga v soboto zvečer klicali na zaslišanje, ker so prejeli nove podatke oziroma dokaze. Posredoval jim jih je prav Hamilton, kar je najmanj moralno sporno. »Ne razumem, kako je zmožen narediti kaj takega,« je bil nad dejanjem moštvenega sotekmovalca vidno razočaran 31-letni Nemec.

Še toliko bolj, ker sta se menda zmenila, da si ne bosta nagajala. »Ne moreš se neprestano boriti z nekom na nož. To res jemlje veliko energije,« je pojasnil Rosberg in dodal, da se s Hamiltonom razlikujeta, da se bolj ne bi mogla. »Živiva na dveh različnih planetih. Jaz obožujem družino, on šov. Lewis je izjemen naravni talent. Ne glede na to, ali pripotuje iz New Yorka, Barbadosa ali Kolorada, usede se v dirkalnik in je nemudoma hiter,« je zvezdnik iz Wiesbadna, ki že od otroštva živi v Monte Carlu, povedal o moštvenem tekmecu.

Ob tem je pribil, da mu kljub vsemu ničesar ne zavida. »Svoja naslova svetovnega prvaka s Mercedesom si je popolnoma zaslužil, ker je med sezonama pač zbral največ točk. Toda naj se zaveda, da se nikoli ne bom vdal,« je poudaril Rosberg in svoje besede »prenesel« na dirkališče v Hockenheimu, kjer je bil že včeraj dopoldne najhitrejši. Tako ima lepe možnosti, da ponovi svojo tamkajšnjo zmago izpred dveh let.

Z njo bi spet prevzel vodstvo v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo, ki ga je prvič letos izgubil prejšnjo nedeljo na Madžarskem. Za Hamiltonom zdaj zaostaja za šest točk. Čeprav sta Mercedesova dirkača vodji moštva Totu Wolffu povzročila že obilo sivih las, pa je z obema vseeno izjemno zadovoljen in ju – čeprav so mu nekateri kolegi to že svetovali – v bližnji prihodnosti tudi ne namerava zamenjati.

»Lewis in Nico sta kakor skakalca ob palici, ki drug drugemu dvigujeta letvico. Ker gre za dirkača, ki si bolj kot vse želita zmagovati in je naslov svetovnega prvaka edino, kar za njiju šteje, se lahko zgodi, da sem ter tja tudi podreta letvico. Temu se na žalost ni mogoče izogniti,« je Wolff dvoboj Hamiltona in Rosberga na stezi primerjal z atletskim ter vnovič poudaril, da morata imeti ne glede na vse pred svojimi očmi ves čas moštvo: »Naše dirkalnike izdeluje 1500 ljudi, za tem stoji še svetovna znamka s 300.000 sodelavci. To je vsekakor treba spoštovati!«