Hamilton odprtih rok sprejel Rosbergovo »darilo«

Formula 1: Mercedesova dirkača po Angleževi zmagi in Nemčevem odstopu ločijo le še štiri točke.

Objavljeno
07. julij 2014 02.35
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Silverstone – Kako hitro se lahko v formuli 1 marsikaj spremeni, je pokazala tudi včerajšnja dirka za VN Velike Britanije. Mercedesov zvezdnik Lewis Hamilton je na njej odprtih rok sprejel »darilo« oziroma odstop Nica Rosberga, zmagal in svoj zaostanek za vodilnim (moštvenim sotekmovalcem) v skupnem seštevku za SP zmanjšal na vsega štiri točke.

Začetek devete letošnje preizkušnje je bil izjemno spektakularen, za kar je poskrbel Kimi Räikkönen. Potem ko je 34-letni Finec štartal šele z 19. položaja, si je že v uvodnem krogu prizadeval nadomestiti kar največ zamujenega v ponesrečenih kvalifikacijah, pri čemer je že malo pretiraval, zdrsnil s proge, pri vračanju nanjo pa ob robu prezrl manjšo izboklino, zaradi katere je dvignilo zadek njegovega ferrarija F14 T. V istem trenutku ga je že močno zasukalo in izstrelilo v zaščitno ogrado, od katere ga je odbilo nazaj na stezo, na kateri je vanj trčil še Felipe Massa (Williams), »ledeni mož« pa se je ustavil šele v ogradi na drugi strani proge.

Minilo je kar nekaj časa, preden je izstopil iz svojega razbitega dirkalnika in odšepal na pregled k zdravnikom, ki so ugotovili, da z njim – če odmislimo bolečine v gležnju in kolenu – ni nič hujšega. V italijanskem moštvu so pozneje razkrili, da bo lahko nastopil na naslednji dirki 20. t. m. v Hockenheimu. Da je kljub vsemu zmožen sam voziti, je sicer pokazal še sredi včerajšnje preizkušnje, ko se je s svojim zlato obarvanim ferrarijem odpeljal z dirkališča.

VN Velike Britanije se je nadaljevala po enourni prekinitvi, tako dolgo pa je trajala zaradi popravila ograje. Rosberg, ki je bil v kvalifikacijah razred zase, se je znova hitro oddaljil od zasledovalcev Jensona Buttona, Kevina Magnussena (oba McLaren) in Hamiltona, ki je dan poprej narobe ocenil položaj na vlažni stezi, zaradi česar se je moral sprijazniti šele s šestim mestom. To ga je očitno ob polnih tribunah večinoma britanskih navijačev še dodatno podžgalo, da je neusmiljeno priganjal svojo »srebrno puščico«, se ekspresno prebil na drugo mesto in se začel približevati moštvenemu sotekmovalcu.

Toda vprašanje je, ali bi ga lahko tudi prehitel, če Rosberg ne bi v 30. krogu zaradi okvare menjalnika zapeljal na travo. »Odstop me seveda zelo jezi, ne vem pa natančno, kaj se je zgodilo. Da nekaj ni v redu, sem zaznal že v 21. krogu, v katerem sem imel prvič manjše težave pri prestavljanju navzdol. Ko so se začele le-te malo zatem še stopnjevati, sem pristojne v moštvu prosil, da bi poskušali rešiti, kar se je rešiti dalo. Želel sem pač priti do cilja in osvojiti vsaj kakšno točko, vendar pa menjalniku ni bilo več pomoči,« je 29-letni Nemec pojasnil, zakaj je moral po sedemnajstih zaporednih preizkušnjah (po lanski VN Madžarske) predčasno izstopiti iz svojega bolida.

Hamilton je imel odtlej prosto pot do zmage, pete letošnje in skupno 27. v formuli 1, s katero se je na sedmem mestu večne lestvice izenačil s slovitim Škotom Jackiejem Stewartom. »Po kvalifikacijah, v katerih sem zaradi lastne neumnosti zapravil boljše izhodišče, sem bil res potrt in jezen nase. A kljub slabšemu štartnemu položaju se nisem vdal. Uspelo mi je, ker sem verjel vase, k temu pa so svoje pripomogli tudi fantastični navijači, ki so me ponesli do zmage. Zaradi nje me zdaj prevevajo divja čustva,« je od navdušenja kar žarel 29-letni Anglež, potem ko je v Silverstonu ponovil podvig iz leta 2008.

Ogroziti ga ni mogel niti vnovič sijajni Valtteri Bottas (Williams), ki se je po zaslugi drznih prehitevalnih manevrov (tudi po zunanji strani zavojev) in le enega postanka v boksih s 14. štartnega položaja zavihtel na drugo mesto ter se tako še drugič zapored povzpel na zmagovalni oder. Na prejšnji dirki v Spielbergu je bil namreč tretji. »Moštvu sem že sporočil, da potrebujemo le še eno stopnico, pa bomo na vrhu. Smo namreč na pravi poti,« je bil nasmejan 24-letni Finec, nič ožji nasmeh pa ni imel niti tretjeuvrščeni Daniel Ricciardo (Red Bull).