Hamilton si obeta pristen aplavz

Formula 1: Vodilni Vettel pod drobnogledom na VN Avstrije.

Objavljeno
07. julij 2017 22.10
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Spielberg – Dirka v Bakuju še vleče rep, ki je z obale Kaspijskega morja v dveh tednih dosegel avstrijsko Štajersko, kjer bo jutri Spielberg gostil VN Avstrije v formuli 1. Sebastian Vettel in Lewis Hamilton trdita, da sta incident, ki je zadal močan udarec njunemu »fair playu«, pospravila v predal, a čustva v boju za naslov svetovnega prvaka so močno razgreta.

Vodilni Vettel po odločitvi Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) v Parizu ni dobil dodatne kazni zaradi namernega trčenja v gumo konkurenta Lewisa Hamiltona, ob tem pa vztrajno zavrača očitke, da bi moral brzdati svoj značaj. »Ne vidim potrebe za pogrevanje starih stvari. Z Lewisom sem se pogovoril po dirki in se mu opravičil. Takrat sem menil, da je namerno zaviral za varnostnim avtom in me skušal ujeti nepripravljenega, zato sem se v besu neprimerno odzval. Sem ponosen na to? Nisem. Lahko čas zavrtim nazaj? Ne morem. Ali obžalujem? Da. Verjetno ste to želeli slišati,« je ob prihodu v Spielberg povedal Vettel.

Tudi Hamilton, ki po osmih dirkah za Vettlom zaostaja za 14 točk, ima vrh glave odgovarjanja na ista vprašanja. »Sprejel sem Sebovo opravičilo, dobil zadoščenje, gremo naprej,« je dejal Anglež in Nemec mu je bil hvaležen: »Vesel sem, ker neljubi dogodek ne bo imel velikega vpliva na razplet sezone in najin odnos.«

Besede so eno, rivalstvo nekaj drugega. Med Vettlom in Hamiltonom dolgo ne bo več tako, kot je bilo, če sploh kdaj. Spoštovanje in kolegialnost sta zamenjala tekmovalnost in kljubovanje. Hamilton pravi, da ne obžaluje besed, češ da je bila Vettlova poteza sramotna. »Ničesar takega nisem rekel, kar bi rad zdaj vzel nazaj. Na dogodek gledam enako kot prvi dan. Toda to je zdaj že lanski sneg,« je dejal trikratni svetovni prvak, ki je vseeno menil, da bi moral Jean Todt, predsednik FIA, priti v Avstrijo in razložiti, čemu niso kaznovali Vettla.

Slednji, ki je pred dnevi dopolnil 30. let, se je dobro izvlekel iz zagate, toda to ne pomeni, da bo zdaj pod manjšim pritiskom. Moral se bo pošteno truditi in ohraniti hladno glavo, da ga duhovi preteklosti ne bodo ujeli, ko bo divjal po dirkališču Red Bull Ring, znanem po dolgih ravninah in ostrih ovinkih. V preteklosti se je že nekajkrat neprimerno odzval, kadar so se stvari zarotile proti njemu. Nenazadnje je zbral že devet kazenskih točk, največ, odkar so uvedli pravilo. Če bi storil še eno neumnost in dobil še tri, bi moral izpustiti eno dirko. Res pa je, da se mu bosta po Avstriji izbrisali dve, ki ju je dobil lani v Silverstonu, kjer je s streze izrinil Felipeja Masso. V Maleziji je kasneje dobil dve, ker je povzročil trčenje z Nicom Rosbergom, in v Mehiki še dve zaradi nevarne vožnje na škodo Daniela Ricciarda. Hkrati bo pod posebnim drobnogledom. FIA mu je tokrat pogledala skozi prste, naslednjič ne bo tako prizanesljiva do zvezdnika, ki želi Ferrariju po desetih letih privoziti naslov.

Hamilton – bil je najhitrejši na prvem včerajšnjem treningu – deluje mirno, vendar tudi v njem gotovo še tli kanček zamere. Storil bo vse, da bo zmanjšal razliko in nadaljeval prevlado Mercedesa v Spielbergu, kjer bo branil lansko zmago. Ta je bila sicer sporna, saj se je v zadnjem krogu pri prehitevanju dotaknil moštvenega tekmeca Rosberga in mu poškodoval prednje krilce, na razglasitvi zmagovalcev je moral zato poslušati žvižge občinstva. V današnjih kvalifikacijah in jutrišnji dirki (oboje ob 14. uri) bo še posebej motiviran, da si v severni soseščini, le kakih 140 km od Maribora, prisluži pristen aplavz.