Hamilton zmage ne bi prepustil niti bratu

Angleški šampion Lewis Hamilton bo skušal jutri v Silverstonu ponoviti lanski uspeh.

Objavljeno
03. julij 2015 16.51
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Silverstone – Z VN Velike Britanije se bo jutri iztekla prva polovica letošnje sezone v formuli 1, v kateri se bosta za naslov svetovnega prvaka – če se v nadaljevanju ne bo zgodilo kaj hudo nepredvidljivega – znova spopadla le Lewis Hamilton in Nico Rosberg. Mercedesova dirkača po osmih postajah med seboj loči zgolj 10 točk, bolje pa kaže 30-letnemu Angležu, ki bo skušal v Silverstonu ubraniti lansko zmago.

Z veliko nagrado V. Britanije se je 13. maja leta 1950 uradno začelo svetovno prvenstvo v formuli 1, pet let pozneje je Stirling Moss v Aintreeju poskrbel za prvo domačo zmago Britanca v tem tekmovanju. V izjemno razburljivi preizkušnji, po kakršni se kolca zdajšnjim akterjem in spremljevalcem kraljevskega avtomobilističnega razreda, je tedaj z mercedesom W196 za pičle 0,2 sekunde prehitel moštvenega sotekmovalca Juana Manuela Fangia.

Hamilton se je ob prihodu v Silverstonu spomnil nedavnega pogovora z Mossom, v katerem je ta podoživel zgodovinski podvig, od katerega letos mineva natanko 60 let. »Kot mi je zaupal Stirling, še danes ni povsem prepričan, ali je zmagal po svoji zaslugi ali zato, ker mu je prvo mesto prepustil Fangio. Bolj se nagiba k drugi razlagi, saj je Juan Manuel veljal za velikega džentelmena,« je branilec naslova svetovnega prvaka spregovoril o kolegialnosti, ki je takrat vladala med dirkačema »srebrnih puščic«.

Na kaj podobnega, da bi, denimo, Rosberg jutri (s štartom ob 14. uri) zaradi domačih navijačev prepustil zmago Hamiltonu in obratno, zdaj ni mogoče niti pomisliti. »Niti svojemu bratu ne bi pustil zmagati!« je šampion iz Stevenagea, ki leži približno 50 kilometrov severno od središča Londona, poudaril pred VN Velike Britanije. Na njej je lani ciljno črto prevozil debele pol minute pred Fincem Valtterijem Bottasom (Williams) in še dobrih petnajst sekund več pred Danielom Ricciardom (Red Bull), medtem ko je Rosberg, ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah, odstopil zaradi okvare menjalnika.

Hamilton je pripravljen na to, da tokrat ne bo imel tako lahkega dela. »Že zaradi vročine je pred nami izjemno naporen konec tedna, Nico pa bo tu – kakor ga poznam – zelo hiter,« je presodil domači zvezdnik, prepričan, da bo dala Rosbergu zmaga pred dvema tednoma na avstrijskem Štajerskem še dodatna krila. To je sicer Nemec, ki je prejšnjo soboto dopolnil 30 let, nakazal že na včerajšnjem prvem prostem treningu, na katerem je navzlic težavam z menjalnikom za las ugnal Hamiltona.

Vendar pa si Mercedesova dirkača kljub hudemu rivalstvu, ki vlada med njima, tudi »pomagata«. Tako je Rosberg med nedavnimi testiranji v Spielbergu odkril napako, zaradi katere je Hamilton tam slabše štartal. »Nico je preveril, kaj se je z mojim dirkalnikom dogajalo po začetku preizkušnje v Avstriji. Pri tem je naletel na resen problem, ki bi naju lahko močno oviral v Silverstonu. Na srečo smo medtem odpravili okvaro, kar je dobro,« se je angleški šampion posredno »zahvalil« nemškemu tekmecu, ki o tem, da bi mu pomagal, sprva ni želel ničesar vedeti.

»Ah, kje pa, Lewisu sem še povečal težavo,« je smrtno resno odvrnil Rosberg, po kratkem premoru pa dodal, da se seveda le šali. »Toda najin (dvo)boj se bo nadaljeval, naredil bom namreč vse, da bom zmanjšal svoj zaostanek za njim v skupnem seštevku za SP. Za to si bom na vse pretege prizadeval tudi tu v Silverstonu. Hamilton ima zdaj pred menoj 10 točk naskoka, kar ni veliko. A kljub temu si želim to razliko čim prej izničiti,« je ekipnemu kolegu še zagrozil v Wiesbadnu rojeni Nemec, ki sicer že dolgo živi v Monaku.