Hamiltonu najboljši štartni položaj

F1: v kvalifikacijah za VN Malezije se je med Mercedesova voznika Hamiltona in Rosberga vrinil serijski prvak Vettel.

Objavljeno
29. marec 2014 07.36
Posodobljeno
29. marec 2014 07.36
MOTOR-RACING-PRIX/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Sepang - Na jutrišnji (z začetkom ob 9. uri) veliki nagradi Malezije v Sepangu, drugi preizkušnji v koledarju svetovnega prvenstva v formuli ena, bo z najboljšega štartnega položaja - že 33. v karieri, s čimer se je izenačil z legendarnima Alainom Prostom in Jimom Clarkom - začel Lewis Hamilton, ki je s tem kronal odlične Mercedesove dosežke na vseh treh prostih treningih.

Prav Britanec je bil najhitrejši na prvem, preostala dva pa je dobil njegov moštveni kolega in zmagovalec uvodne dirke v Melbournu, Nemec Nico Rosberg, ki pa je bil v kvalifikacijah »šele« tretji. Med obe srebrni puščici se je namreč vrinil še serijski svetovni prvak, Red Bullov Nemec Sebastian Vettel, ki je za Hamiltonom (ta je dobil kvalifikacije že tudi na uvodni dirki za VN Avstralije) zaostal zgolj pol desetinke. Zadnji, ki je za kvalifikacijskim zmagovalcem zamudil manj kot sekundo, je bil četrtouvrščeni Španec Fernando Alonso s Ferrarijem, medtem ko njegov ekipni kolega Kimi Räikkönen ni ponovil dosežkov s treningov, ko ni bil nikdar slabši kot tretji, jutri pa bo začel s šestega štartnega mesta. Med oba Ferrarijeva dirkača se je namreč vrinil še osmoljenec s prve preizkušnje v sezoni, Red Bullov Avstralec Daniel Ricciardo.

Zaradi močnega tropskega naliva so bili prireditelji prisiljeni štart kvalifikacij prestaviti za slabo uro, močno pa je deževalo tudi med tem, ko so se vozniki borili za čim boljša štartna mesta na jutrišnji dirki.

Tudi tretji trening Rosbergu

Že pred tem sta, tako kot že včeraj v prvih dveh poskusih, tudi današnji tretji prosti trening zaznamovala oba Mercedesova voznika, ki bosta očitno glavna kandidata za zmago tudi na jutrišnji dirki. (Naj)hitrejši je bil - z odličnim časom 1:39,008 - zmagovalec uvodne letošnje preizkušnje v Melbournu Nico Rosberg, ki je za slabe četrt sekunde ugnal najhitrejšega s prvega treninga Lewisa Hamiltona. Srebrni puščici sta z vso konkurenco opravili tako na mehkejši kot trši različici Pirellijevih gum.

Vnovič je bil - kot že včeraj, ko je bil dvakrat drugi - zraven tudi Kimi Räikkönen, ki pa je za Rosbergom zaostal že debelo sekundo, tik za njim je končal še serijski svetovni prvak Sebastian Vettel. Nekaj preglavic so imeli v boksih McLarna, saj je pregled dirkalnika Kevina Magnussena pokazal napako na senzorju izpuha.

 

IZIDI KVALIFIKACIJ

1. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 1:59,431
2. Sebastian Vettel (Nem, red bull) + 0,055
3. Nico Rosberg (Nem, mercedes) 0,619
4. Fernando Alonso (Špa, ferrari) 0,744
5. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) 1,110
6. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 1,687
7. Nico Hülkenberg (Nem, force india) 2,281
8. Kevin Magnussen (Dan, mclaren) 2,782
9. Jean-Eric Vergne (Fra, toro rosso) 3,647
10. Jenson Button (VB, mclaren) 4,622

IZIDI TRETJEGA TRENINGA

1. Nico Rosberg (Nem, mercedes) 1:39,008
2. Lewis Hamilton (VB, mercedes) + 0,232
3. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 1,148
4. Sebastian Vettel (Nem, red bull) 1,379
5. Nico Hülkenberg (Nem, force india) 1,515
6. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) 1,678
7. Fernando Alonso (Špa, ferrari) 1,728
8. Felipe Massa (Bra, williams) 1,773
9. Valtteri Bottas (Fin, williams) 1,883
10. Sergio Perez (Meh, force india) 2,021