Horner upa, da Ricciardo nima bradavic na stopalu

Na VN Malezije dvojna zmaga Red Bulla. Lewis Hamilton odstopil v vodstvu zaradi okvare Mercedesovega pogonskega agregata.

Objavljeno
03. oktober 2016 00.02
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Sepang – V Maleziji je bilo že vse nared za veliko Mercedesovo slavje ob (predčasni) osvojitvi tretje zaporedne konstruktorske lovorike v formuli 1, vendar pa so morali šampanjce za zdaj (še) pustiti v hladilniku. Favorizirana Lewis Hamilton in Nico Rosberg sta imela namreč včeraj obilo smole, ki sta jo z dvojno zmago v Sepangu hladnokrvno izkoristila Red Bullova dirkača Daniel Ricciardo in Max Verstappen.

Že v prvem zavoju je Rosbergu, drugouvrščenemu v sobotnih kvalifikacijah, račune prekrižal Sebastian Vettel, ki je s ferrarijem SF16-H trčil v rojakovega mercedesa W07 in ga zasukal za 180 stopinj. Slabše jo je vseeno odnesel povzročitelj nesreče; medtem ko je vodilni v skupnem seštevku za SP lahko nadaljeval dirko (resda povsem iz ozadja), je moral Vettel po nekaj metrih odstopiti zaradi zlomljene prednje obese na svojem »poskočnem vrancu«.

A to še ni bilo vse! Posebna komisija je namreč 29-letnega Nemca, ki je trdil, da je šlo za »normalno nesrečo«, kaznovala še z dvema točkama (skupno je zdaj pri štirih, ko jih bo imel 12, bo prisiljen izpustiti eno dirko), poleg tega bo naslednjo preizkušnjo – že to nedeljo v Suzuki – začel s tremi mesti slabšega položaja, kot si ga bo privozil v kvalifikacijah.

Vettel je preostanek velike nagrade Malezije spremljal iz boksov, zmaga se je dolgo nasmihala Hamiltonu, ki je že izginil iz vidnega polja najbližjih zasledovalcev Ricciarda in Verstappna. Rosberg se je medtem počasi prebijal naprej. Ko je začel dihati za obratnik četrtouvrščenemu Kimiju Räikkönenu, pa je videl »rdeče«, in to dobesedno. Verjetno tudi zaradi Vettla.

Z izjemno agresivnim manevrom, pri katerem se je s svojo »srebrno puščico« zaletel v Finčevo »rdečo boginjo«, se je v 39. krogu vendarle prerinil mimo. Pristojni so po večkratnem ogledu posnetka ocenili, da je 31-letni Nemec pri tem pretiraval, zaradi česar so ga kaznovali z 10-sekundno kaznijo.

Z izjemnim dirkanjem v zadnjem delu preizkušnje, ko je odpeljal tudi najboljši krog dirke, je Rosberg nadomestil pribitek in ostal pred Räikkönenom. Na ta način si je zagotovil 3. mesto, kajti Hamiltona je dva kroga pozneje ustavil motor. Da z njim nekaj ni v redu, je nakazal že dim, ki se je na štartno-ciljni ravnini pokadil iz zadka Lewisovega dirkalnika.

Angleškemu šampionu ni preostalo drugega, kot da je s svojo »srebrno puščico«, potem ko so motor zajeli še plameni, zapeljal s proge in se prijel za glavo. Kako veliko je bilo njegovo razočaranje, je dal – preden je izstopil – prek radijske zveze jasno vedeti z vzkliki iz obupa: »O, ne, ne, ne!«

Ko se je vrnil v bokse, je bilo že od daleč videti, kako zelo je potrt zaradi odstopa in izgubljene zmage. »Ne, res mi ni lahko,« je izdavil, potem ko je stopil pred novinarje. Na vprašanje, kaj se je dejansko zgodilo, je odvrnil, da se mu niti sanja ne. »To morate vprašati odgovorne pri Mercedesu, pri katerem so izdelali 41 motorjev, kvarijo pa se le moji. Ne vem, zakaj se to dogaja le meni, nimam pravega pojasnila,« je zmajeval z glavo Hamilton.

Po včerajšnji preizkušnji, po kateri se je njegov zaostanek za vodilnim Rosbergom v skupnem seštevku povečal na 23 točk, je še bolj prepričan, da ga v moštvu namerno »zavirajo«. A sta Toto Wolff in Niki Lauda, vodja ekipe in predsednik nadzornega odbora pri Mercedesu, nemudoma ovrgla njegovo »teorijo zarote«, čeprav tudi sama nista (še) znala razložiti vzroka okvare.

Če je bilo vzdušje v moštvu »srebrnih puščic« – razumljivo – precej turobno, pa »rdeče biki« niso skrivali velikega navdušenja. Najsrečnejši je bil kajpak Ricciardo, ki je slavil četrto zmago v formuli 1, prvo po več kot dveh letih. »Pred kratkim sem rekel, da bomo še letos osvojili prvo mesto, kar se je zdaj tudi uresničilo. To je nadvse čustvena zmaga, toliko bolj sem vesel, da sem jo dosegel na tej dirki, polni izzivov,« je izjavil 27-letni Avstralec, ki si je šampanjec vnovič natočil v čevelj in pil iz njega. Požirek si je privoščil tudi Red Bullov vodja Christian Horner in nato – malce za šalo, malce zares – dejal, da upa, da Ricciardo nima bradavic na stopalu ...