Humarju dramatična dirka v Mariboru

Aleks Humar je četrto dirko DP dobil le z 1,4 sekunde prednosti pred Darkom Peljhanom.

Objavljeno
05. julij 2014 23.23
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Maribor - Četrto preizkušnjo državnega prvenstva v reliju je dobil Aleks Humar (Renault Clio R3), ki se je sicer ves dan boril z Darkom Peljhanom (Mitsubishi Lancer EVO X), a po vseh devetih hitrostnih preizkušnjah zmagal s 1,4 sekunde naskoka.

Že petkova kratka hitrostna preizkušnja je nakazala, v katero smer bo šla dirka. Humar je bil na Koroškem mostu za tri desetinke hitrejši od velikega tekmeca, majhna razlika pa je napovedala še zelo tesen razplet tudi na današnjem daljšem delu dirke, ko je voznike čakalo še osem brzincev.

Napovedi so se uresničile, oba pa sta prevladovala in se za končno zmago borila le med seboj. V vodstvu je nekajkrat prišlo do spremembe, pred zadnjo HP pa si je Humar nato privozil manjšo prednost, deset sekund je bilo za ta reli že kar precej. Vendar pa je nato sam poskrbel za razburljivo končnico, saj je zdrsnil s ceste, a se je hitro vrnil na progo.

Dogajanje ob koncu je popestrilo še vreme, saj je začelo deževati, tako da je odločala tudi izbira pnevmatik. Pri tem je bil Peljhan boljši in je zadnjo HP odpeljal hitreje kot Humar, vseeno pa se je igra sekund in desetink razpletla v korist Humarja. Peljhan, ki je slavil na treh preizkušnjah, je bil v zadnji sicer hitrejši za 9,5 sekunde, tako da je zmagovalcu šestih preizkušenj mariborske dirke Humarju na koncu ostalo še 1,4 sekunde, malo, vendar dovolj za zmago.

»Danes so bile borbe do zadnje hitrostne preizkušnje. Bilo je zanimivo in borbeno, sem kar zadovoljen, da sem zmagal, na koncu je bila razlika le sekunda in pol, ampak zmaga je zmaga. Na Gačniku sem v zadnji hitrostni preizkušnji peljal z rezervo, ker sem mislil, da je Darko izbral napačne gume. Peljala sva se veliko prepočasi in če ne bi zmagal, bi bil povsem sam kriv,« je dejal zmagovalec Humar.

»Čez zimo vozim na italijanskih relijih, kjer večinoma vozim po makadamu. To je bil očitno velik plus tudi za mariborski reli. Zdaj sem videl, kje sem tudi na domačih tleh. Malenkost je zmanjkalo, ampak v redu ... sekunda in pol je malo, lahko bi jo marsikje pridobil, a dirke so takšne,« je poraženi Peljhan razmišljal o tesnem razpletu.

Tretje mesto na dirki je pripadlo Janiju Trčku (Mitsubishi Lancer EVO9), ki pa je zaostal že minuto in 43 minut; četrti je bil Rok Turk (peugeot 208 R2), peti pa Avstrijec Gerald Rigler (Mitsubishi Lancer EVO3). Na reliju je nastopilo 32 posadk, do cilja jih je prišlo 23.

Naslednja dirka za DP bo reli v Novi Gorici sredi septembra.

Izidi:

1. Aleks Humar-Florjan Rus (Renault Clio R3) 56:28,7

2. Darko Peljhan-Tina Lazar (Mitsubishi Lancer EVO IX) + 1,4

3. Jani Trček-Vili Ošlaj (Mitsubishi Lancer EVO IX) 1:43,5

4. Rok Turk-Enej Ložnar (Peugeot 208 R2) 2:09,9

5. Gerald Rigler-Martin Robgatterer (Avt/Mitsubishi Lancer EVO III) 2:16,7

6. Tim Novak-Uroš Ocvirk (Škoda Fabia R2B) 3:27,9

7. Grega Premrl-Gregor Brešer (Citroen DS3 R3) 3:41,1

8. Friderik Vajnhandl-Jaka Cevc (Renault Clio R3) 4:02,1