Jerman navdušen nad Yamahino kopijo iz motoGP

Ob Marku Jermanu pred uvodno letošnjo motociklistično dirko za alpsko-jadransko prvenstvo visoko meri tudi Janez Prosenik.

Objavljeno
15. maj 2015 17.46
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana - Na dirkališču Adria na severovzhodu Italije se bo ta konec tedna začelo letošnje alpsko-jadransko prvenstvo v cestno-hitrostnem motociklizmu. Med prijavljenimi tekmovalci je tudi sedem Slovencev, od tega kar pet v razredu superbike.

Glavni slovenski adut bo bržkone Marko Jerman (Maco, yamaha), ki se lahko pohvali že s štirimi naslovi alpsko-jadranskega prvaka, lani pa je v skupnem seštevku kategorije superstock do 1000 ccm osvojil končno drugo mesto, potem ko je za pičlo točko zaostal za Čehom Michalom Fillo (BMW).

»Letos dirkam za slovaško ekipo Maco Racing, vozim pa yamaho R1. Motor je popolnoma nov, v primerjavi z lanskim je manjši in lažji, izdelan po kopiji 'jeklenega konjička' iz motoGP. Menim, da bo konkurenčen, saj ima precejšen potencial, ga je pa potrebno še ustrezno nastaviti,« je pojasnil 30-letni Jerman ter pripomnil, da ga zanimajo le zmage in naslov prvaka.

Prosenik: Boj za najvišja mesta bo oster

Visoko v razredu superbike merita tudi izkušeni Berto Camlek (Bertec, yamaha) in Janez Prosenik (AMD Trebnje, BMW), ki sta lansko sezono v skupni razvrstitvi končala na četrtem oziroma petem mestu. »Že uvodna preizkušnja bo silno zanimiva, saj so po prvih treningih razlike pri vrhu zelo majhne. Zato bo boj za najvišja mesta nadvse oster,« je napovedal Prosenik, ki bo naredil vse za preboj med najboljšo trojico.

»Imam povsem nov motor, ki je iz kroga v krog hitrejši, zato upam, da se bom redno potegoval za stopničke. Navaditi se moram še tudi na nove gume, saj bomo letos dirkali s Pirellijevimi in ne Dunlopovimi,« je še sporočil 34-letni Trebanjec (na spodnji sliki), ki se tako kot Jerman poteguje tudi za točke svetovnega prvenstva v vzdržljivostnem cestno-hitrostnem motociklizmu pod okriljem FIM.

Slovenske barve bosta v superbiku v alpsko-jadranskem prvenstvu zastopala še Matej Kraljič (Depala vas, kawasaki) in Marjan Mencinger (AMD Trebnje, BMW), v kategoriji 125 GP/moto 3 bo dirkal Gregor Likar (Veteran, honda), v supersportu oziroma moto 2 pa Ivan Hrženjak (AMD Kranj, yamaha).