Konec Mercedesove dominance? Avstralski uvod Vettlu

Ključni trenutek dirke v Melbournu se je zgodil v 18. krogu po postanku dotlej vodilnega Lewisa Hamiltona v boksih.

Objavljeno
26. marec 2017 11.01
AUTO-AUS-PRIX-F1-PODIUM
J. P.
J. P.

Melbourne - Nova sezona svetovnega prvenstva formule ena se ni začela po željah in načrtih serijskega konstruktorskega šampiona Mercedesa. Čeprav je z obema dirkalnikoma končal na stopničkah - Lewis Hamilton je bil drugi in novinec Valtteri Bottas tretji -, pa je moral vseeno priznati Ferrarijevemu Nemcu Sebastianu Vettlu, ki je dal vedeti, da ima dovolj popolne dominance »srebrnih puščic« v zadnjih letih. To je bila prva zmaga nekdanjega štirikratnega svetovnega prvaka in tudi italijanskega moštva iz Maranella po več kot letu in pol, po veliki nagradi Singapurja v Marini Bay 20. septembra 2015.

Po zmagi v včerajšnjih kvalifikacijah je preizkušnjo najhitreje začel svetovni podprvak Hamilton, a je vodstvo izgubil v osemnajstem krogu po postanku v boksu. Na čelu kolone se je znašel Vettel, ki je izhodišče zadržal do konca dirke in se veselil svoje 43. zmage med dirkaško elito, a šele četrte od začetka sezone 2014. Na veliki nagradi Avstralije v Melbournu si je konkurenco pokoril drugič, podoben podvig se mu je posrečil že leta 2011, ko je - tedaj še za volanom red bulla - z uspehom »tam spodaj« napovedal šampionsko sezono s kar enajstimi zmagami.

Nemec je imel danes v cilju skoraj deset sekund naskoka pred Otočanom in še debelo sekundo več pred Fincem, ki je tako vpisal prve stopničke po selitvi od Williamsa k Mercedesu. Za obema »srebrnima puščicama« je končal še drugi finski dirkač in še drugi Ferrarijev predstavnik Kimi Räikkönen, ki pričakuje drugi naraščaj. »Neverjetno! Dirkalnik je deloval odlično, na progi sem zares užival,« je takoj po uspehu kratko, toda navdušeno komentiral Vettel. Hamilton, ki je po vrnitvi iz boksov v 18. krogu obstal za Red Bullovim nizozemskim mladeničem Maxom Verstappnom in takrat zapravil zmago, pa je dejal: »Obtičal sem za enim od red bullov, včasih se ti to pač zgodi. Ferrari in Seb sta opravila odličen posel.« Karavana formule ena se zdaj seli v Šanghaj, kjer jo čez dva tedna čaka velika nagrada Kitajske.

Seb je vodstvo prevzel v 18. krogu in vodil do cilja. Foto: William West/AFP.

 

IZIDI VN AVSTRALIJE V MELBOURNU

1. Sebastian Vettel (Nem, ferrari) 1;24:11,670 
2. Lewis Hamilton (VB, mercedes) + 9,975
3. Valtteri Bottas (Fin, mercedes) 11,250
4. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 22,393
5. Max Verstappen (Niz, red bull) 28,827
6. Felipe Massa (Bra, williams) 1:23,386
7. Sergio Perez (Meh, force india) - 1 krog
8. Carlos Sainz (Špa, toro rosso) - 1 krog
9. Danil Kvjat (Rus, toro rosso) - 1 krog
10. Esteban Ocon (Fra, force india) - 1 krog