Lorenzo: To ni kot lanska katastrofa

Motociklistični svetovni prvak Marc Marquez prepričan, da bo imel v Valentinu Rossiju največjega izzivalca.

Objavljeno
13. april 2015 23.12
MOTO-ESP-PRIX-VALENCIA
T. V., šport
T. V., šport

Austin – Kevin Schwantz, ena od legend svetovnega motociklizma, je le eden od mnogih, ki je to sezono opozoril, da bo Marca Marqueza moč ustaviti le, če ne bo prehitro prišel do vodstva na posamezni dirki. Na VN Amerik tekmeci za to niso imeli odgovora, velika zgoščenost konkurence pa bo v takšnih primerih, kot kaže, v letu 2015 le voda na njegov mlin.

»Tokrat sem končno tudi dobro štartal, kar ni moja specialnost, s tem pa sem si ustvaril podlago za dobro dirko. V Katarju se s tem nisem mogel pohvaliti, ampak tam sem naredil veliko napako in po uvodni dirki je bilo res prezgodaj za ocene, kakšna bo moja moč v tem letu. Mislim, da sem tokrat pokazal, da sem še vedno na isti poti, res pa je, da se je svetovni vrh v enem letu razširil,« se je Španec po VN Amerik precej bolj zadovoljno vrnil v svojo ekipo. Neobremenjenost, s katero se je lahko pohvalil, v prvih dveh letih v elitni kategoriji je skoraj izpuhtela, njegovi odzivi po nastopih, dobrih in slabih, kažejo, da (ne)uspehe preživlja precej težje, sam pa je tudi vse bolj prepričan, da bo imel najbolj resnega izzivalca v Valentinu Rossiju.

»Zdaj ima za seboj že dve odlični dirki, obe ob uvodu v SP, kar ni naključje. Resno se je vključil v boj za naslov prvaka in kdor ga pozna, ve, da bo dal vse od sebe. Njegova prednost so izkušnje, sezona bo res naporna. A po dobrem nastopu v Austinu sem spet sproščen in poln zaupanja vase. Zdaj gremo naravnost v Argentino, na naslednjo postajo SP, upam, da bom ohranil dobre občutke in niz nadaljeval tudi v Južni Ameriki. Tamkajšnje dirkališče mi namreč ustreza, četudi bomo na njem sicer nastopili šele drugič,« je odločen Marquez, ki je v Teksasu zmago slavil tako prepričljivo, da je večino pozornosti nato požel dvoboj za drugo mesto med Rossijem in Andreo Doviziosijem (2.).

Tokrat je bil »doktor« za las prekratek in se je moral zadovoljiti s 3. mestom, a pozimi si ni mislil, da bo po dveh preizkušnjah vodil v skupnem seštevku. »To sicer ni tako pomembno, saj je sezona dolga. Je pa to dober temelj za nadaljevanje. Zame je bil rezultat v Austinu sicer domala fantastičen, saj je to prizorišče za Yamaho eno najtežjih v SP. Poleg tega sem imel vedno težave proti koncu dirke, ko je bila prednja guma obrabljena, tokrat pa sem izvlekel veliko več kot običajno. Zame bi bil sicer konec tedna popoln, če bi končal pred Doviziosom, a zmagovalni oder je ravno tako odličen dosežek,« Rossi sicer razumno ocenjuje začetek leta in je prepričan, da bo že v Argentini bolj konkurenčen.


Ob tem se poraja vprašanje, kaj je z njegovim moštvenim tekmecem Jorgejem Lorenzom, dvakratnim prvakom, ki je veliko stavil na letošnjo sezono, v nedeljo pa končal kot četrti. »Še vedno sem bolan, antibiotike bom jemal še dva dni. To mi res ni pomagalo, da bi se vključil v boj med Rossijem in Dovizisom. Dirka je bila zame zelo izčrpljujoča, rezultat pa ni bil tak, kar sem si želel. Ni pa to katastrofa, kakršno sem doživljal lani,« primerjave s poraznim letom 2014 zavrača Lorenzo, ki je presenetljivo miren glede na niz težav, s katerimi se sooča. »V našem športu mora biti vse popolno, da prideš do vrhunskega rezultata. Sicer si hitro zadaj. Povsem zaupam svojim sposobnostim, prepričan sem, da bo moj čas kmalu prišel,« pravi zdajšnja št. 2 v Yamahini ekipi.