Bolid svetovnih prvakov ne prinaša presenečenj

Dirkalnike pred novo sezono formule 1 so danes razkrila tudi moštva Lotus, Sauber in Red Bull.

Objavljeno
06. februar 2012 09.51
Posodobljeno
06. februar 2012 11.29
P. M., Š. Ro., Delo.si
P. M., Š. Ro., Delo.si

Enstone - Nov dirkalnik moštva Lotus E20 ima zdaj že običajen stopničast nos, čeprav je oblikovan nekoliko bolj tradicionalno kot dirkalniki. ki so bili predstavljeni pred kratkim. Poganjal ga bo Renaultov motor. Vodja moštva Eric Boullier meni, da je avto vseeno poln inovacij. Kot glavni cilj so si zastavili ponovno prinesti zmagovalno miselnost, solastnik Gerard Lopez pa si želi v sezoni 2012 osvojiti četrto mesto med konstruktorji.

V zlato-črnem dirkalniku bo sedel Finec Kimi Raikkonen, nekdanji svetovni prvak, ki je s Ferrarijem osvojil naslov prvaka leta 2007. Po dveh letih nastopanja v reliju in seriji Nascar bo 32-letni »Ledeni mož« znova sedel v dirkalnik formule 1 in se veseli povratka. Drugi voznik bo Francoz Romain Grosjean, prvak leta 2011 serije GP2. Rezervni voznik bo nekdanji voznik Virgina Jerome D´Ambrosio.

Novi dirkalnik predstavil tudi Sauber

Svoje novo orožje so predstavili tudi pri švicarskem moštvu. Novi dirkalnik Sauber C31-Ferrari sta v Jerezu, kjer bodo moštva testirala nove dirkalnike, odkrila dirkača Japonec Kamui Kobajaši in Mehičan Sergio Perez. Rezervni dirkač bo Esteban Gutierrez.

Vodja moštva Peter Sauber si želi sezono začeti tako dobro kot lani in formo, v nasprotju z lanskim letom, držati do konca leta: »Naš cilj je redno uvrščanje med dobitnike točk in tako biti v veliko boljši poziciji v razvrstitvi svetovnega prvenstva.«

Vettel bo z novim bolidom tretjič napadal naslov

Tudi svetovni prvaki med konstruktorji, moštvo Red Bull je danes v Milton Keynesu predstavilo dirkalnik RB8. Kot je ob predstavitvi povedal dvakratni svetovni prvak Sebastian Vettel, novi dirkalnik ne prinaša bistvenih presenečenj. »Avto temelji na lanskem modelu. Seveda je nekaj majhnih, a pomembnih sprememb,« je dejal Nemec.

Najbolj opazne so spremembe na prednjem delu, kjer ima dirkalnik po vzoru Ferrarija nekoliko bolj poudarjeno grbasto obliko. Pri Red Bullu ne skrivajo, da so poskrbeli za nekatere spremembe in kot v vseh ekipah, je tudi njihov glavni konstruktor Adrian Newey pri novih idejah iskal nejasnosti in luknje v pravilnikih formule 1.

Vettel je z mislimi že pri novi sezoni, za katero napoveduje, da bo izredno tesno. Prvi bo dirkalnik preizkusil Avstralec Mark Webber, svetovni prvak pa ga bo v španskem Jerezu prvič testiral v četrtek.

Oglejte si VIDEO predstavitve Red Bullovega dirkalnika.