Marchionne: Kimi osramotil Mercedes

Nico Rosberg si je s tretjo zmago statistično že zagotovil naslov prvaka v formuli 1.

Objavljeno
19. april 2016 00.29
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Kdo pravi, da formula 1 ni več zanimiva? Nedeljska velika nagrada Kitajske je postregla s toliko akcije in prehitevalnimi manevri, da se je težko odločiti, kateri je bil najlepši. In to – kar ni zanemarljiv podatek – na suhi progi! Za potezo dneva v Šanghaju »kandidirajo« Lewis Hamilton (Mercedes), Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel (oba Ferrari).

Nemški as si je bolj kot s trčenjem v »ledenega Finca« pohvale strokovnih komentatorjev prislužil s svojevrstnim podvigom med vožnjo proti boksom, med katero je švignil mimo rojaka Nica Hülkenberga (Force India) in Španca Carlosa Sainza (Toro Rosso), Hamilton je navdušil z drznim manevrom po zunanji strani zavoja mimo Finca Valtterija Bottasa (Williams), nakar je angleškega šampiona mojstrsko ukanil Räikkönen in tudi na ta način dokazal, da pri dobrih 36 letih še zdaleč ni za staro šaro.

Ko je »ledeni mož« zlomil Hamiltonov odpor – pa čeprav »le« v boju za takratno šesto mesto –, je od silnega zadovoljstva poskočil celo Ferrarijev predsednik Sergio Marchionne. »Kimi je bil v dvoboju z Lewisom neverjeten. Izjemen manever, ki ga je prikazal, je bil le eden od dokazov, da smo bili v drugem delu dirke boljši od Mercedesa; z Räikkönenovo potezo smo ga pravzaprav osramotili,« je 63-letnik iz Chietija pri Pescari v pogovoru z italijanskimi mediji namignil, da bi se lahko na veliki nagradi Kitajske potegovali celo za (dvojno) zmago, če Vettel ne bi v uvodnem zavoju trčil v Räikkönena.

Kaj bi bilo, če (ne) bi bilo, lahko zdaj le ugibamo, dejstvo pa je, da Ferrari na prostih treningih in v kvalifikacijah že dolgo ni bil tako konkurenčen Mercedesu, kot je bil to prav v Šanghaju. Če drugega ne, bi Räikkönen in Vettel brez medsebojnega »bližnjega srečanja«, za katero je slednji takoj obtožil Rusa Danila Kvjata (Red Bull), zagotovo poskrbela, da bi imel Nico Rosberg s svojo »srebrno puščico« precej težje delo, kot ga je imel.

Na preizkušnji, ki se je kljub vsem zapletom v zgodovino kraljevskega avtomobilističnega razreda vpisala šele kot šesta, na kateri so do cilja pripeljali vsi dirkači, je tako 30-letni Nemec dosegel še tretjo zmago v letošnji sezoni in si z njo statistično že zagotovil naslov svetovnega prvaka. Vsi asi, ki so pred njim sebi v prid odločili uvodne tri preizkušnje, to so Brazilec Ayrton Senna (1991), Anglež Nigel Mansell (1992), Nemec Michael Schumacher (1994, 2000 in 2004) in Damon Hill (1996), so se namreč v istem letu veselili tudi lovorike.

Toda zvezdnik iz Wiesbadna, ki pravzaprav že vso kariero živi v Monte Carlu, kljub sijajnemu štartu opozarja tiste, ki ga že »razglašajo« za prvaka. »Seveda imam zdaj manjšo prednost, vendar pa bo letošnje prvenstvo dolgo kot še nikoli predtem. Za nami so komaj tri od 21 dirk,« je poudaril Rosberg in v isti sapi pribil, da nihče od naštetih ni imel za moštvenega tekmeca Hamiltona. »Zaradi Lewisa, ki se zagotovo ne bo kar tako vdal, me čaka še zelo trd boj,« je omenil nemški dirkač, ki ima po očetu Kekeju, svetovnem prvaku iz sezone 1982, tudi finski potni list.

S šampionsko predstavo, ki jo je uprizoril na veliki nagradi Kitajske, je Nikija Laudo, predsednika nadzornega odbora pri Mercedesu, znova pripravil do tega, da je pred njim snel svojo znamenito rdečo čepico. »Dirke se ne da odpeljati bolje. Nico letos vozi kakor mali bog,« je ocenil sloviti Avstrijec.