Marquez mora narediti le korak

Lovoriko v moto gp bo osvojil, če bo zbral 8 točk več kot Lorenzo.

Objavljeno
18. oktober 2013 19.01
Yamaha MotoGP rider Jorge Lorenzo of Spain ride his bike round turn seven during the second practice session of the MotoGP Australian motorcycle Grand Prix in Phillip Island, Australia, Friday, Oct. 18, 2013.(AP Photo/Rob Griffith)
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Phillip Island – Bilo bi skrajno prikladno, če bi Marc Marquez jutri zjutraj po evropskem času postavil piko na i izjemni sezoni in se v prvi sezoni v elitni kategoriji motociklističnega SP okitil z lovoriko. Honda ga je namreč lani pripeljala kot naslednika Caseyja Stonerja, zmagovalca zadnjih šestih VN Avstralije, ki je prav včeraj ob progi predstavil svojo avtobiografijo Premikanje meja.

Prizorišče v Phillip Islandu je dolgo veljalo za Stonerjevo neosvojljivo trdnjavo, Marquezu pa bi za osvojitev lovorike letos zadoščalo, da zbere osem točk več kot najbližji zasledovalec Jorge Lorenzo, teoretično pa je v igri tudi še tretjeuvrčeni Daniel Pedrosa. Možnosti je veliko: 1. Marquez, 3. ali slabši Lorenzo; 2. Marquez, 5. ali slabši Lorenzo in Pedrosa ne sme zmagati; 3. Marquez, 8. Lorenzo, Pedrosa ne zmaga; 4. Marquez, 11. Lorenzo, Pedrosa ni 1. ali 2.; 5. Marquez, 13. Lorenzo, Pedrosa ni na zmagovalnem odru; 6. Marquez, 14. Lorenzo, Pedrosa ni na zmagovalnem odru; 7. Marquez, 15. Lorenzo, Pedrosa ni na zmagovalnem odru; 8. Marquez, Lorenzo brez točk, Pedrosa 5. ali slabši.

Marquez ima torej odprto pot proti lovoriki, vprašanje pa je, ali bo konec avtoceste dosegel že v tej rundi. Na včerajšnjem treningu mu je dal namreč Lorenzo z najboljšim časom jasno vedeti, da mu dela ne bo olajšal, četudi že teden in več bolj ali manj priznava, da so tudi njegove možnosti za ubranitev svetovnega naslova zgolj matematične. »Rezultata z zadnjih dveh dirk za nas nista bila najboljša, želel sem zmago in uvrstitev pred Marcom. V Aragoniji smo poskušali vse, kar je bilo mogoče, v Sepangu končali slabše od pričakovanj. A to je za nami. Proga v Avstraliji je drugačna. Ker je naša najbolj šibka točka zaviranje, nam to prizorišče v teoriji bolj ustreza, vendar to vedno ne pomeni tudi uspeha v praksi,« sicer opozarja Lorenzo, kateremu bi tokrat znala prav priti tudi pomoč sotekmovalca Valentina Rossija.

Na psihološki pritisk, pod katerim bi klecnil Marquez, bržkone ne more računati, saj je slednji to sezono v marsikateri zapleteni situaciji že pokazal dobre živce, pa tudi sicer mu po Avstraliji ostajata še dve priložnosti in se mu ne mudi. »Tokrat sem prvič v položaju, ko bom lahko zaključil letošnjo zgodbo, a bo to zahteven zalogaj, saj je bil Jorge že lani tu zelo hiter. Bil je sicer drugi, a saj vsi vemo, da Caseyja Stonerja ni mogel prehiteti nihče, dokler je dirkal. Zame bo to dirka kot vsaka druga. Najbolj pomembno pa, da poskušam izvleči največ na vsak način. Ogledal sem si posnetke lanske preizkušnje, Casey je pokazal nekaj izjemnih potez in linij, zlasti hitri zavoji bodo zelo zanimivi,« je svojo neobremenjenost minule dni razkazoval Marquez. T. V.