Marquez še ni pravi, pa mu že vsi gledajo v hrbet

Mesec dni po zlomu piščali Marc Marquez sezono odprl z zmago na VN Katarja. Padec Lorenza in obetaven nastop Rossija.

Objavljeno
24. marec 2014 01.37
T. V., šport
T. V., šport
Losail – Dobri štirje tedni so minili, odkar si je Marc Marquez na treningu zlomil piščal, se še prejšnji teden zato stežka postavljal na noge in na odprtje sezone dopotoval ne povsem pripravljen za prvo dirko. Včeraj je stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra in tekmecem poslal jasno sporočilo, da tudi z zlomljeno perutjo leti hitreje in višje od njih.

Naravna selekcija se je začela že kmalu po štartu, saj je za zanimiv uvod v 2014. že v prvem krogu poskrbel njegov rojak Jorge Lorenzo, ki je imel ves konec tedna težave z oprijemom in je hitro zletel s steze. Podobno usodo je doživel tudi Stefan Bradl, nekajkrat vodilni, pa Alvaro Bautista, ki je postavil najboljši čas kroga. A že kmalu je postalo jasno, da se bo bitka za vrh vnela med Marquezom in Valentinom Rossijem, ki mu prizorišče v Katarju očitno ustreza, saj je tudi lani na njem začel z drugim mestom, pozneje pa potonil v povprečje in se le petkrat zavihtel med najboljše, na Nizozemskem tudi do zmage. »Odlična dirka, četudi sem malo manj užival kot Marc, saj vendarle nisem zmagal. Nekaj časa mi tudi ni bilo čisto jasno, ali naj sploh napadem, potem pa sem si rekel, poskusi. Sem pa bil nekajkrat blizu zmagi in tudi to je nekaj, za kaj več je bil Marc v finišu predaleč,« se je Rossi veselil uspešnega začetka svoje 19. sezone v SP, zlasti ker je začel z 10. štartnega mesta in vmes celo vodil.

Včeraj je Marqueza dobro namučil, a obenem na lastni koži občutil, kako dobro in hitro osvaja lekcije novi zvezdnik motociklističnega sveta, ki mu bodo letos težko speljali svetovno lovoriko, saj mu tekmeci očitno niso kos niti, ko je napol pripravljen. Če ga je Rossi namreč lani na uvodu še pustil za seboj, mu je tokrat – resda za pičlih 25 desetink – gledal v hrbet in mu na tiskovni konferenci po dirki namenil kup pohval. Nasploh se je vse vrtelo okoli njiju, kar je bil še razlog več, da tretjeuvrščeni Daniel Pedrosa ni imel razlogov za veselje. Ob prihodu v Katar je sicer nasprotoval Lorenzovim besedam, da je uvod v sezono pomemben, češ da bo o končni oceni novembra odločal izplen na vseh 18 dirkah, a vendar bi si želel vsaj enakovrednega boja s tekmecema, za katerima je zaostal 3,3 sekunde.

»Zelo sem užival na dirki, takšnega izplena nisem pričakoval, a že v soboto sem imel po kosanju z Rossijem dober občutek. Boljšega uvoda v sezono si tudi ne bi mogel želeti, pravo formo bom namreč ujel šele čez nekaj tednov. Tudi zato mi bo prav prišel premor do VN Amerik, ki bo čez tri tedne,« je pripovedoval Marquez, čigar mlajši brat Alex je končal kot drugi v razredu moto 3. Najbrž bi se pod njegove besede podpisal tudi Lorenzo, ki prav tako še ni zadovoljen s formo, včeraj pa je svoj odstop označil kot otroško napako, saj ni upošteval, da so pnevmatike drugačne kot lani, temperatura na dirki pa nižja od kvalifikacij.