Marquez se vrača na svoje »dvorišče«

Po spodrsljaju v Katarju je španski motociklist Marc Marquez v ZDA spet favorit.

Objavljeno
11. april 2015 13.14
Japan MotoGP Motorcycle Racing
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Austin – Nanavaden začetek motociklističnega SP je Valentinu Rossiju ponudil priložnost, da v ZDA dopotuje v vlogi vodilnega dirkača SP, česar ni okusil že vrsto let. Sam bi si še kako želel tam ostati tudi po VN Amerik, a na drugi strani Atlantika so vse oči uprte v prvaka zadnjih dveh let Marca Marqueza. V »obljubljeni deželi« mu namreč ni spodrsnilo že od leta 2011, kar mu ponuja priložnost za revanšo za Katar.

Resen obraz, kakršnega je kazal pred 14 dnevi v Dohi, je resda hitro zamenjal zanj značilen hudomušni nasmešek, a št. 1 svetovnega motociklizma vseeno še vedno požira cmok z uvoda v sezono, ko je po štartu zdrsnil na zadnje mesto in končal kot peti. Tedaj je imel v norem lovu, da bi popravil napako, na stezi tudi bližnje srečanje z Alvarom Bautisto, s katerim naj bi sicer zgladila stvari. »Govorila sva, vse je v redu, poslal sem mu sporočilo,« zatrjuje Marquez, ki bo imel v Teksasu novega moštvenega sotekmovalca. Pri Hondi so se namreč odločili, da na drugi motor posedejo Hirošija Aojamo, potem ko je moral Daniel Pedrosa na operacijo rame. Seveda ne gre za anonimneža, saj ima 59 štartov v moto gp, a so mnogi vseeno pričakovali, da bodo Japonci bolj pritisnili na upokojenega Caseyja Stonerja, ki zanje še testira motorje.

Marquez se z odločitvijo šefov ni ukvarjal, zanj bo v nedeljo štelo le to, da popravi spodrsljaj iz Katarja, četudi je včeraj spet dobil opozorilo. Andrea Dovizioso je bil z ducatijem namreč najhitrejši na uvodnem treningu in vseskozi stopnjuje napetost, ali ne bo nemara že letos posegel po posamični zmagi. Ob selitvi na drugi konec sveta se je rade volje razgovoril o skokovitem vzponu italijanskega proizvajalca v zadnjem letu in razkril, da se počuti kot da bi letos že lahko osvojil naslov svetovnega prvaka. Zveneči cilj bo resda težko dosegljiv, a »Dovi« bo favoritom za vrh zagotovo zagrenil marsikatero uro in Marquez bi težko požrl, če bi tudi to nedeljo končal za njim. A v Austinu bi se mu to lahko zgodilo le v primeru velike napake, Marqueza imajo namreč Američani upravičeno za kralja svojih dirkališč, dobil je dirki razreda moto 2 v letih 2011 in 2012, od selitve v elitno kategorijo pa tudi vse preizkušnje na njihovih tleh, vključno z obema VN Amerik. Poleg tega je druga postaja SP tudi po konfiguraciji bolj primerna za njegov način dirkanja, saj je veliko več pospeševanja in zaviranja.

Na to je opozoril tudi Rossi, ki od začetka ere Marca Marqueza z zanimanjem spremlja, kako raste armada tekmečevih navijačev, kar ga seveda spominja tudi na desetletje njegove vladavine. »Marc je na tem dirkališču zelo hiter. Ta proga ustreza Hondi, še posebej pa je pisana na kožo njemu. Merim na mesto na zmagovalnem odru, res pa je, da sem od lani spremenil način vožnje, tako da lahko veliko več izvlečem iz yamahe, ki jo vozim,« zatrjuje Rossi, ki je zanikal, da bosta z Jorgejem Lorenzom nastopila na 8 ur Suzuke. Oba sta povsem osredotočena na SP, ki se je za oba začelo tako različno, Lorenzo je nastopil sila povprečno, pozneje se je izkazalo, da je izgubil pregled na progo. V čeladi mu je namreč med dirko odstopil del pene, zato ni dobro videl zavojev, četudi je bil, tako je dejal, morda nared za zmago. »Takšne stvari se zgodijo, sam sem napako naredil lani, tokrat jo je ekipa. Res pa je, da sem bil po dirki zelo razočaran,« je dejal Lorenzo.