Marquez zdaj Rossiju priznal še zvitost

Motociklizem: svetovni prvak zadnjih dveh let bo jutri lovil šesto zaporedno zmago v Sachsenringu.

Objavljeno
10. julij 2015 16.51
MOTORCYCLING-DUTCH/
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Sachsenring – Četudi se je prah po zadnji motoristični dirki za SP pred 14 dnevi že polegel in je moral Marc Marquez po tesnem obračunu z vodilnim v SP Valentinom Rossijem požreti še en cmok, pri Hondi vztrajajo, da je šlo za preračunljiv manever italijanskega velikana. A Marquez bi vzpon forme lahko potrdil že na jutrišnji VN Nemčije, na kateri poraza ni okusil že od leta 2009.

Gre za najbolj uspešno Špančevo prizorišče, leta 2010 je zmago slavil v razredu do 125 ccm, nato v moto 2, v zadnjih treh sezonah pa je na vrhu kraljeval v elitni kategoriji. Namero, da pri tem tudi ostane, je potrdil že na četrtkovem prostem treningu, na katerem je dosegel najboljši čas, a za to se bo moral izogniti tesnim dvobojem z Rossijem, ki mu v dveh letošnjih poskusih niso prinesli nič dobrega. Prvič celo odstop, nazadnje v Assnu pa se je obdržal na motorju in končal kot drugi. Šef njegove ekipe Livio Suppo je po prespanih nočeh in ogledih posnetkov nato vztrajal, da je Rossi po dotiku obeh motorjev namenoma zapeljal čez pesek in s tem skrajšal ovinek, teoriji naj bi pritrjevala hitrost njegovega motorja.

»Zame je bilo drugo mesto enako zmagi, potem ko sem nazadnje v Mugellu in Barceloni ostal brez uvrstitve. Pet točk, kolikor sem jih izgubil z drugim mestom na Nizozemskem, v SP ne bo igralo pomembne vloge. Niti ne bodo spremenile mojega življenja. Sem se pa spraševal, ali bi tudi jaz lahko tako odpeljal ovinek, kot ga je Rossi. V tisti šikani se je skozi leta zgodilo mnogo stvari, a nihče ni šel čez pesek. Valentino nas je tako spet naučil nekaj novega in pokazal, da je zelo pameten. To mora biti lekcija za vse,« poudarja Marquez, ki po treh odstopih v letu 2015 za vodilnim položajem v SP kot četrti zaostaja za 74 točk. A očitno se je pred dvema tednoma odločil za pravo potezo, ko je prešel nazaj na šasijo iz leta 2014. To bi znalo biti v nadaljevanju zanj odločilno, saj deluje spet precej bolj samozavestno in z več občutka.

»V Assnu mi prvič ni bilo treba na veliko spreminjati nastavitev motorja, hitro smo našli osnovne, na katerih smo delali. Še lahko napredujem, a izhodišče je dobro: pod sabo imam končno spet motor, za katerega sicer ne morem trditi, ali je boljši ali slabši, lahko pa rečem, da ga čutim. Zaradi tega sem bolj samozavesten in bolj stalen pri dirkanju. Lažje se lotevam izzivov in tudi čutim, da tako slabo, kot je bilo, ne more več biti,« Marquez pred nemškim izzivom vztraja pri preizkušeni različici, ki mu je lani prinesla še en naslov svetovnega prvaka v kraljevski kategoriji. Sam se namreč še ne počuti odpisanega niti pri lovu na še tretjo lovoriko v prav toliko letih, saj je pred motoristi še polovica sezone, ob najslabšem scenariju pa nima favorita, za katerega bi navijal. Kandidata bi namreč v tem primeru ostala le dva, Rossi in Jorge Lorenzo, oba iz konkurenčnega tabora Yamahe, ki beleži enega najboljših štartov v sezono svetovnega prvenstva v zgodovini.

»Zadovoljstva res nima smisla skrivati, saj smo doslej iztržili domala vse, kar smo si zadali. Ampak dirka pred nami bo pomembna, ker bomo z njo prav na polovici tekmovalne sezone in v takem trenutku je še bolje, če znaš izluščiti dobre in slabe strani ter na njih graditi dalje. Poleg tega bo potem sledil še tekmovalni premor, večina od nas ga že komaj čaka,« se je Rossi sicer v šaljivem tonu ozrl na izplen zadnjih mesecev, a iz izkušenj ve, da zna biti premor v SP zelo zahrbten in nemalokrat prinese tudi preobrat v razmerju moči med dirkači. Njegova bilanca v Sachsenringu je za zdaj pri štirih zmagah, povsem v drugačnem položaju pa je Lorenzo, ki v Nemčiji v 12 letih še nikoli ni stopil na vrh zmagovalnega odra, takšen niz ima le še v Austinu. »Nikoli ni prepozno,« poskuša odmisliti preteklost dirkač, ki je šele pred 14 dnevi v Assnu (3.) končal letošnjo zmagovito serijo štirih zaporednih uspehov v SP.