Matej Žagar četrtič na stopničkah med elito

Enajstkratni slovenski prvak Matej Žagar je na drugi dirki SP, VN Evrope v Bydgoszczu, zasedel drugo mesto.

Objavljeno
21. april 2013 01.15
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Bydgoszcz - Najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar je hitro pozabil ponesrečen uvod v novo sezono SP, zanj prvo po petletnem postu, ko je na Novi Zelandiji s petimi točkami zasedel 14. mesto. Na drugi letošnji dirki, VN Evrope v poljskem Bydgoszczu, je pokazal povsem drugačen obraz in se četrtič v karieri, toda prvič po dolgih sedmih letih, zavihtel celo na zmagovalni oder. Na drugem mestu je moral premoč priznati le Rusu Emilu Sajfutdinovu.

»Ne, Nova Zelandija nikakor ni pokazala pravih razmerij moči med dirkači. Verjamem, da bom znal stopnjevati formo in že letos vpisati tudi precej odmevnejše rezultate,« je pred drugo preizkušnjo sezone optimistično zatrjeval 30-letnik iz Črne vasi pri Ljubljani. In njegove besede so se hitro pozlatile. Čeravno vnovič ni imel sreče z žrebom štartnih številk (»Če bi se s tem obremenjeval, bi mi manj časa ostalo za dirkanje,« je sarkastično pripomnil), je že hitro dal vedeti, da ga tokrat zanimajo le najvišja mesta. Preboj v polfinale ni bil niti za trenutek pod vprašajem, saj je v petih vožnjah vselej osvajal točke - dvakrat je bil prvi, enkrat drugi in dvakrat tretji. V polfinalu je moral priznati premoč zgolj nekdanjemu svetovnemu prvaku, domačemu asu Tomaszu Gollobu, ki pa se mu je maščeval že v finalu, ko ga nikakor ni spustil predse. Oba pa sta morala poklekniti pred mladim, šele 23-letnim Sajfutdinovom, ki je bil denimo uvodoma v Aucklandu šele enajsti, pred tem pa je že vpisal tri zmage med elito, vendar zadnjo že leta 2009 v Krškem. Zanimivo je, da je Golob zasedel šele tretje mesto, čeprav je kar v petih od sedmih voženj, ki jih je odpeljal, zmagal in je skupaj vpisal tudi točko več od zmagovalca.

Enajstkratni državni prvak Žagar je tako izenačil svojo najboljšo uvrstitev med svetovno spidvejsko elito, drugi je namreč že bil v Pragi pred sedmimi leti. V skupnem seštevku, v katerem vodi Gollob z 31 točkami, pa je napredoval na deveto mesto, doslej je vknjižil 19 točk, enako kot zadnja dva svetovna prvaka, Avstralec Chris Holder in ameriški veteran Greg Hancock. Prihodnja dirka, VN Švedske v Göteborgu, bo na sporedu prvo majsko soboto.

Rezultati VN Evrope v Bydgoszczu:

1. Emil Sajfutdinov (Rus) 15

2. Matej Žagar (Slo) 14

3. Tomasz Gollob (Pol) 16

4. Tai Woffinden (VB) 14

5. Darcy Ward (Avst) 13

6. Nicki Pedersen (Dan) 10

7. Chris Holder (Avst) 10

8. Niels-Kristian Iversen (Dan) 9

9. Jaroslaw Hampel (Pol) 8

10. Greg Hancock (ZDA) 8

 

Skupni vrstni red (2):

1. Tomasz Gollob 31

2. Darcy Ward 25

3. Jaroslaw Hampel 23

4. Tai Woffinden 23

5. Nicki Pedersen 22

6. Emil Sajfutdinov 21

7. Chris Holder 19

8. Greg Hancock 19

9. Matej Žagar 19

10. Niels-Kristian Iversen 16