Matej Žagar do prve zmage med svetovno elito

Serijski slovenski prvak v spidveju je vso svetovno konkurenco pokoril na dirki za VN Finske v Tampereju.

Objavljeno
17. maj 2014 23.47
hočevar speedway
J. P., šport
J. P., šport

Tampere - Potem ko je sezono svetovnega prvenstva začel nekoliko manj prepričljivo od pričakovanj in se na prvih dveh dirkah ni pridružil polfinalistom, je najboljši slovenski spidvejist Matej Žagar v tretjem poskusu vendarle pokazal pravi obraz. Povsem novi oval v Tampereju, ki je prvič gostil veliko nagrado Finske, je namreč »krstil« s svojo prvo zmago med svetovno elito doslej, s čimer se mu je izpolnila želja, ki jo je večkrat glasno poudaril po vrnitvi med udeležence dirk za svetovno prvenstvo: da bi na preizkušnji najvišje ravni končno zadonela tudi Zdravljica!

Serijski slovenski šampion je v rednem delu dirke nanizal po dve prvi in tretji ter eno drugo mesto, s čimer se je brez težav uvrstil v polfinale, tam pa zaostal edinole za nekdanjim svetovnim prvakom, 43-letnim ameriškim »fosilom« Gregom Hancockom. No, v finalni vožnji je ugnal tudi njega, prav tako kot branilca lanskega naslova, Britanca Taija Woffindna, in Šveda Fredrika Lindgrena. Resda je Woffinden skupaj vpisal točko več od našega 31-letnega asa iz Črne vasi, a mu končne zmage ni mogel izpuliti.

»Zadovoljen sem s štarti, a je še vedno dosti prostora za izboljšave, saj še vedno niso optimalni. Naj ne zveni samovšečno, toda tokrat je bila kombinacija moje tehnične spretnosti, dobro pripravljenih motorjev in odličnega delovanja ekipe pravi recept za Zdravljico,« se je v cilju smejalo Žagarju.

Član AMTK Ljubljana ima po treh dirkah sezone 27 točk in trenutno drži deseto mesto, za vodilnim Poljakom Krzysztofom Kasprzakom, ki na Finskem zaradi poškodbe ni nastopil, pa zaostaja osem točk. Četrto preizkušnjo sezone bo že čez dva tedna gostila Praga.

IZIDI VN FINSKE V TAMPEREJU

1. Matej Žagar (Slo) 15 točk
2. Tai Woffinden (VB) 16
3. Fredrik Lindgren (Šve) 12
4. Greg Hancock (ZDA) 12
5. Chris Holder (Avst) 10
6. Nicki Pedersen (Dan) 10
7. Troy Batchelor (Avst) 10
8. Martin Smolinski (Nem) 9
9. Darcy Ward (Avst) 8
10. Andreas Jonsson (Šve) 7

SKUPNI VRSTNI RED (3/12)

1. Krzysztof Kasprzak (Pol) 35
2. Nicki Pedersen 34
3. Greg Hancock 34
4. Chris Holder 32
5. Martin Smolinski 31
6. Fredrik Lindgren 30
7. Darcy Ward 29
8. Jaroslaw Hampel (Pol) 29
9. Tai Woffinden 28
10. Matej Žagar 27