Mercedes bi lahko vladal kot Red Bull

Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga na treningih pred VN Nemčije spodbujal tudi Lukas Podolski.

Objavljeno
06. julij 2013 00.13
ap*Nico Rosberg
J. S., šport
J. S., šport
Nürburgring – »Mercedes bi lahko kmalu zavladal formuli 1 na podoben način, kot kraljuje v zadnjih treh letih Red Bull.« Šef nemške ekipe Ross Brawn ne skriva optimizma in napoveduje, da bi lahko mercedesova voznika Lewis Hamilton in Nico Rosberg navdušila že na jutrišnji (14.00) dirki za VN Nemčije v Nürburgringu.

Razplet dirke v Silverstonu je nakazal, da bi bil lahko Mercedes v preostalih 11 dirkah sezone bolj konkurenčen vodilnemu Red Bullu. Oba voznika v mercedesu sta bila tedaj hitrejša od redbullovih že v kvalifikacijah, na dirki v osrednji Angliji je bilo podobno: Nico Rosberg je zmagal, Lewis Hamilton, ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah, je zdrsnil na četrto mesto. Tako 28-letni Nemec kot njegov angleški vrstnik sta optimistična tudi pred jutrišnjo dirko za VN Nemčije. Če ne drugega, sta bila tudi na dopoldanskem prostem treningu najhitrejša; Hamilton je s stezo opravil v 1;31,754 minute, Rosberg je bil počasnejši le za 0,219 sekunde. Vsi drugi so zaostali za najmanj eno sekundo, tudi svetovni prvak in vodilni v skupni razvrstitvi Sebastian Vettel. No, slednji je bil najhitrejši na drugem prostem treningu (1;30,416).

»Počasi, toda zanesljivo prihajamo v položaj, ko lahko sprejmemo vlogo favorita, kar je fantastično,« priznava Rosberg, ki je v zadnjih treh dirkah osvojil 15 točk več kot katerikoli drug. Logično, da razmišlja o najlepših sanjah. »Ne morem se povsem strinjati z Nicom, čeprav drži, da strahovito napredujemo. Favorit ostaja Red Bull, saj je vodilna zasedba v razvrstitvi konstruktorjev in ima tudi vodilnega voznika sezone,« je moštvenega kolega dopolnil Hamilton. Težko je oceniti, kako močna notranja rivala sta Rosberg in Hamilton, nekoč tudi kolega v kartingu. Morebitna izenačenost moštvenih voznikov naj vendarle ne bi bila »največje zlo«, kot trdi Ross Brawn. Prej nasprotno. »Najhuje, kar se ti lahko zgodi, je, da en voznik močno odstopa od drugega. Slednji hitro dobi občutek, da ima na voljo slabši avtomobil,« je pojasnil Brawn in – mimogrede – zatrdil, da bo tudi leta 2014 ostal pri Mercedesu in da selitev k Hondi ne pride v poštev. »V naslednji sezoni bomo šele močni! Kako naj zamudim to veselje?« se je vprašal 58-letnik iz Manchestra, ki je prepričan, da imata oba voznika na voljo dirkalnik, s katerim bi lahko prekinila prevlado Red Bulla. »Zakaj pa ne? Počakajmo, pa bomo spoznali, ali bo res tako.«

Mercedesov »team-building« je potekal že dan pred včerajšnjimi treningi. Rosberg in Hamilton sta na legendarni 14-miljski stezi Nürburgringa preizkušala šampionska bolida izpred več desetletij. Anglež je užival v bolidu Mercedes-Benz W154, s katerim je na EP 1938 zmagal Rudolf Caracciola, Nemec pa v bolidu Mercedes-Benz W196, s katerim je bil v letih 1954 in 1955 najhitrejši Juan Manuel Fangio. V šovu je bil udeležen še en 28-letnik, Arsenalov nogometaš Lukas Podolski, ki obožuje hitrost na štirih kolesih. Tudi »Poldi« je za volanom mercedesa C63 AMG občutil hitrost 280 km/h: »Nico me je spet navdušil, seveda upam, da bo zmagal tudi v nedeljo.«

Ali bo sproščenost pomagala moštvu Mercedesa do morebitne druge zaporedne zmage, bomo še videli. V Nemčiji namreč ne teče vse kot po maslu. Sindikat voznikov formule 1 – v katerem resda ni Kimija Räikönnena in Adriana Sutila – je zagrozil, da bodo vozniki zapeljali v bokse in bojkotirali dirko za VN Nemčije, če bo počila le ena Pirellijeva pnevmatika tako kot nazadnje v Silverstonu.