Na srhljivki v Mugellu Marquez v zadnjem krogu rešil celo kožo

Moto gp: še tik pred vhodom v zadnji krog VN Italije je vodil Jorge Lorenzo, a je Marc Marquez v finišu le švignil mimo.

Objavljeno
01. junij 2014 12.39
Posodobljeno
01. junij 2014 13.00
MOTO-PRIX-ITA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Mugello - Svetovni prvak v razredu moto gp, španski motociklist Marc Marquez na hondi, je s skrajnimi napori rešil celo kožo tudi na šesti letošnji preizkušnji svetovnega prvenstva, veliki nagradi Italije v slovitem Mugellu. Potem ko je včeraj še šestič v sezoni dobil kvalifikacije, se je danes še šestič veselil tudi zmage, vendar pa je bila tokratna dirka med vsemi letošnjimi daleč najbolj razburljiva in negotova, zmagovalca pa je odločil srdit boj na nož v zadnjih krogih med Hondinim mladeničem in dvakratnim šampionom, Yamahinim Špancem Jorgejem Lorenzom. Ta je namreč vodil še tik pred vstopom v zadnji krog, nato pa vendarle ni mogel več odbiti napada mlajšega rojaka, ki je tako ohranil brezmadežno sezono. Obenem je preprečil Lorenzu še četrto zaporedno zmago na prizorišču, ki mu je eno najljubših in ki med vsemi v karavani svetovnega prvenstva dovoljuje največ prehitevanj.

Na zmagovalni oder je stopil še prvi italijanski as Valentino Rossi z yamaho. Prav za 35-letnega veterana je bila preizkušnja pred domačimi navijači nekaj posebnega, saj je bila že jubilejna tristota v njegovi bogati karieri. V tem času se je kar devetkrat ovenčal z naslovom svetovnega prvaka, sedemkrat v elitnem motociklističnem razredu. Italijan, ki se lahko pohvali s 106 zmagami, 187 uvrstitvami na zmagovalni oder, 59 najboljšimi štartnimi položaji in 88 najhitrejšimi krogi, še vedno lovi magično mejo 5000 zbranih točk, a ni več daleč - pred današnjo dirko jih je namreč vknjižil že 4879. V zadnjih štirih sezonah sicer osvaja zmage bolj poredkoma, uspešen je bil namreč le enkrat, lani na Nizozemskem.

Zdaj čaka dirkače čez dva tedna že sedma dirka v sezoni, velika nagrada Katalonije v Barceloni.

POTEK DIRKE

S štarta je najhitreje izstrelilo domačega Ducatijeva asa Andreo Iannoneja, ki je bil v Mugellu že ves vikend izjemno razpoložen, uspešne nastope pa je kronal s sobotnim novim hitrostnim rekordom v zgodovini elitnega motociklističnega razreda (novi mejnik zdaj znaša 349,6 km/h). Dobro je začel tudi Yamahin prvi up Jorge Lorenzo, medtem ko je svetovni prvak Marc Marquez s hondo nekoliko zaspal in obtičal zgolj na tretjem mestu.

Le pol kroga je potreboval nekdanji šampion Lorenzo, da je švignil v vodstvo mimo Iannoneja, ki pa se je naslednji krog in pol pošteno boril z Marquezom, ki ga nikakor ni mogel pustiti za seboj. Domači navijači so z navdušenjem spremljali preboj domačega jubilanta Valentina Rossija (yamaha) z začetnega desetega mesta na tretje, kamor je napredoval po le treh krogih. Lorenzo je bil v udobnem vodstvu, mlajši rojak s hondo pa se mu je počasi približeval.

Prvi je davek zahtevne proge v Mugellu, ki pa dirkačem vselej nudi precej priložnosti za prehitevanje, plačal Yamahin Britanec Bradley Smith, ki je odstopil drugič v sezoni. Nato je spodneslo še njegovega rojaka pri Ducatiju Cala Crutchlowa, njegov drseči motocikel pa je trčil še v Hondinega Nemca Stefana Bradla, ki ga je vrglo v pesek in tam pošteno premetalo. Otočan se mu je za nezgodo takoj opravičil. Bradl bo današnji dan želel čim prej pozabiti, saj je padel tudi že na jutranjem ogrevanju.

Iannone, na mehkejših gumah, je torej kmalu kapituliral pred Marquezom in Rossijem, vendar pa na četrtem mestu dolgo časa uspešno odbijal napade uveljavljenejšega Španca Danija Pedrose (honda). Po polovici dirke je Lorenzo še zadrževal Marqueza za sabo, Rossi pa se jima je počasi bližal iz ozadja.

Že prvi pravi napad aktualnega svetovnega prvaka na dotlej vodilnega izkušenejša rojaka pa se je sedem krogov pred koncem končal z menjavo na prvem mestu, kamor se je končno prebil Marquez. Vendar pa je bil udarni Yamahin adut prvič letos pripravljen tvegati vse, tudi morebitni odstop za ceno zmage, kar se mu je obrestovalo že krog pozneje, ko je iz zavetrja uspešno napadel in ponovno prevzel vodstvo. To je bila tudi napoved srditega dvoboja v finišu dirke, njunega ritma pa tretjeuvrščeni Rossi ni mogel več držati.

V poslednjih krogih sta se najboljša dirkača še nekajkrat izmenjala v vodstvu, na ciljni ravnini predzadnjega kroga pa je bil na čelu še vedno Jorge Lorenzo, ki pa zadnjega napada Marca Marqueza tik pred vstopom v zadnji krog vendarle ni mogel več odbiti. Aktualni svetovni prvak je minimalno prednost zadržal v zadnjih zavojih najbolj razburljive letošnje dirke, pa čeprav se mu je Lorenzo prilepil za izpuh. Tokratna zmaga je štela dvojno: ne le točke, tokrat je bila v igri tudi čast.

V moto 3 Fenati, v moto 2 Rabat

Italijan Romano Fenati je tretjič v sezoni opravil z vso konkurenco v razredu moto 3 in se po število zmag izenačil z Avstralcem Jackom Millerjem (oba KTM), ki še vedno vodi v skupnem seštevku, a ima le še pet točk zaloge pred Fenatijem. Tokrat si je Avstralec v zadnjem krogu privoščil hud spodrsljaj, saj je s tveganim manevrom zdrsnil v pesek in s seboj odnesel Alexa Marqueza in Eneo Bastianinija. Na zmagovalni oder sta sicer stopila še Španca Isaac Viñales in Alex Rins, ki ju je ločila le tisočinka.

V razredu moto 2 pa se je zmage - tretje v sezoni - veselil najprepričljivejši motociklist letos, Španec Esteve Rabat (kalex), ki je s tem tudi zadržal (in še oplemenitil) vodstvo v skupnem seštevku. Njegov prvi zasledovalec, Finec Mika Kallio (kalex), je bil namreč tokrat šele šesti. Na stopničke sta se zavihtela še en Španec Luis Salom in Nemec Jonas Folger (oba kalex), ki je na dirki dolgo vodil.

IZIDI VN ITALIJE V MUGELLU

Moto GP

1. Marc Marquez (Špa, honda) 41:38,254
2. Jorge Lorenzo (Špa, yamaha) + 0,121
3. Valentino Rossi (Ita, yamaha) 2,688
4. Dani Pedrosa (Špa, honda) 14,046
5. Pol Espargaro (Špa, yamaha) 15,603
6. Andrea Dovizioso (Ita, ducati) 17,042
7. Andrea Iannone (Ita, ducati) 17,129
8. Alvaro Bautista (Špa, honda) 27,407
9. Aleix Espargaro (Špa, yamaha) 41,886
10. Yonny Hernandez (Kol, ducati) 45,212

Moto 2

1. Esteve Rabat (Špa, kalex) 39:45,660
2. Luis Salom (Špa, kalex) 0,248
3. Jonas Folger (Nem, kalex) 3,600
4. Simone Corsi (Ita, kalex) 8,117
5. Dominique Ägerter (Švi, suter) 8,124

Moto 3

1. Romano Fenati (Ita, KTM) 39:49,256
2. Isaac Viñales (Špa, KTM) 0,010
3. Alex Rins (Špa, honda) 0,011
4. Miguel Oliveira (Por, mahindra) 0,121
5. Niklas Ajo (Fin, husqvarna) 0,260

SKUPNI VRSTNI RED (6/18)

Moto GP

1. Marc Marquez 150 točk
2. Valentino Rossi 97
3. Dani Pedrosa 96
4. Jorge Lorenzo 65
5. Andrea Dovizioso 63
6. Pol Espargaro 49
7. Aleix Espargaro 44
8. Stefan Bradl (Nem, honda) 39
9. Alvaro Bautista 34
10. Bradley Smith (VB, yamaha) 34

Moto 2

1. Esteve Rabat 124 točk
2. Mika Kallio (Fin, kalex) 102
3. Maverick Viñales (Špa, kalex) 69
4. Dominique Ägerter 69
5. Simone Corsi (Ita, forward KLX/kalex) 66

Moto 3

1. Jack Miller (Avst, KTM) 104 točke
2. Romano Fenati 99
3. Alex Rins 87
4. Efren Vazquez (Špa, honda) 76
5. Isaac Viñales 64