MotoGP: Jorge Lorenzo v Jerezu razvnel boj za naslov svetovnega prvaka

Dirkač Yamahe Jorge Lorenzo je v Španiji odpeljal povsem svojo dirko in slavil pred Marcom Marquezom in Valentinom Rossijem.

Objavljeno
03. maj 2015 13.56
Posodobljeno
03. maj 2015 14.47
Spain Motorcycle Grand Prix
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Jerez - Na četrti dirki sezone se je zmage pred domačimi gledalci razveselil dirkač Yamahe Jorge Lorenzo (Yamaha), ki je s prepričljivim nastopom postal že tretji različni zmagovalec v tej sezoni. Preostali mesti na odru za zmagovalce sta zasedla oba preostala dirkača, ki sta letos že stala na najvišji stopnički: aktualni svetovni prvak Marc Marquez (Honda) tokrat pred vodilnim v točkovanju svetovnega prvenstva Valentinom Rossijem (Yamaha). Za »Doktorja« so bile to že dvestote stopničke v karieri.

Vodilna trojica je bila na današnji dirki povsem razred zase. Lorenza od štarta do cilja ni ogrožal nihče, Marquez pa je na drugem mestu držal Rossija na varni razdalji. Četrto mesto je brez vsakršnih možnosti za preboj na stopničke osvojil Carl Crutchlow, peti je bil Pol Espargaro, šesti pa Andrea Iannone.

27-letni Lorenzo je s simultanko na domači dirki poskrbel, da ta ni bila pretirano razburljiva, nad čimer pa se glavnina od več kot 120.000 španskih navijačev ni pritoževala. »Res je, v ospredju sem vozil precej osamljen, to je zame prva zmaga sezone. Že na začetku je bil tempo hiter, zelo dobro sem se počutil na motorju, posebno pri zaviranju. Pravzaprav je bil zame in za ekipo ves konec tedna dober, na dirkališču nisem izgubljal časa, bil sem hiter in zame je bila po dolgem času to res dobra dirka. Postavil sem enega najhitrejših časov dirkališča, nisem delal napak in potrdil sem svojo nadarjenost,« je dejal Španec, ki je zmagal prvič po lanski dirki za VN Japonske.

V točkovanju svetovnega prvenstva je prepričljivo vodilni ostal danes tretjeuvrščeni Rossi, ki ima na svojem kontu po novem 82 točk. Andrea Dovizioso, ki je imel danes povsem ponesrečeno dirko, mu s 67 točkami sledi na drugem mestu. Tretji je z 62 točkami današnji zmagovalec Lorenzo, šest točk pa za njim zaostaja rojak Marc Marquez.

Lorenzo vodil od štarta do cilja

Končni razplet, kakršnega smo videli danes v Andaluziji, je bilo mogoče predvideti že ob začetku dirke oziroma kmalu po njem. Štart v prvo domačo dirko sezone je najbolje uspel najhitrejšemu z včerajšnjih kvalifikacij Jorgeju Lorenzu, ki si jo do prvega ovinka pripravil dovolj dober položaj, da je za hrbtom zadržal svetovnega prvaka Marca Marqueza. Na tretje mesto se je po notranji strani prebil Pol Espargaro, tik za njim se je ustalil vodilni v točkovanju svetovnega prvenstva Valentino Rossi.

Letos zopet izjemni Italijan je za španskim dirkačem Monster Yamahe zdržal le tri kroge, nakar se je s prefinjenim manevrom brez večjih težav prebil mimo in začel z lovom na vodilni dvojec. Lorenzo in Marquez sta na uvodu dirke tekmecem pobegnila, hiter je bil predvsem vodilni dirkač Yamahe, ki je mlajšemu rojaku do preloma v drugo tretjino dirke pobegnil na debeli dve sekundi. Podoben razmik se je ustvaril med Marquezom in Rossijem na tretjem mestu.

Bližje je bil zaključek dirke, bolj se je zdel Jorge Lorenzo na današnji dirki nepremagljiv. Manj superioren je bil na drugem mestu Marc Marquez, ki ga je »Doktor« na tretjem mestu počasi, a vztrajno lovil. Sedem krogov pred koncem je bilo razlike med velikima zvezdnikoma motociklističnega športa le še za sekundo. Toda rdeče-oranžna Honda Marqueza je očitno moči štedila za zaključek dirke. V naslednjih treh krogih je 22-letni Španec v primerjavi z Rossijem namreč pridobil domala vse desetinke, ki jih je v prejšnjih desetih krogih izgubil.

Dirkači pri vrhu so tako v zadnjih treh krogih zgolj krožili na svojim mestih po progi in bili več kot očitno zadovoljni vsak s svojo pozicijo.

V šibkejših razredih zmagi za Folgerja in Kenta

Že v dopoldanskih in zgodnjepopoldanskih sta se v Jerezu končali preizkušnji v razredih moto2 in moto3. V razredu moto2 je slavil Nemec Jonas Folger pred vodilnim v skupnem seštevku Francozom Johannom Zarcom, tretji je bil branilec naslova, Španec Esteve Rabat.

V najšibkejšem razredu moto3 se je nove zmage razveselil britanski motociklist Denny Kent (Honda) in še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Drugo mesto je osvojil Portugalec Miguel Olivera, tretji je bil Brad Binder iz Južnoafriške republike (oba KTM).

Čez dva tedna v Le Mansu sledi dirkalni vikend za VN Francije.