Na slovitem reliju Dakar tudi štirje Slovenci

Včerajšnjega ceremonialnega štarta Dakarja se je v Rosariu udeležilo kar milijon dirkaških privržencev.

Objavljeno
05. januar 2014 11.20
Posodobljeno
05. januar 2014 11.43
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Po včerajšnjem ceremonialnem štartu v argentinskem Rosariu se bo z današnjo prvo etapo začel sloviti reli Dakar, ena najzahtevnejših vzdržljivostnih preizkušenj za dirkače in tehniko. Na več kot 9000 kilometrov dolgo pot po Argentini, Čilu in Boliviji se bo podala tudi četverica Slovencev, med njimi ima najvišje cilje in največ izkušenj vnovič Miran Stanovnik.

Puščavski lisjak je z razvojem dogodkov pred začetkom dirke kljub le slabima dvema dnevoma časa, iz domovine je namreč odpotoval šele v četrtek zvečer, zelo zadovoljen. »Prtljaga me je pravočasno čakala na letališču, prav tako sem tehnični pregled motocikla KTM 450 rally in vso papirologijo opravil brez zapletov. Pa čeprav je papirjev toliko, kot bi hotel kupiti zemljo v Argentini, ne le dirkati čeznjo,« se je pošalil dobro razpoloženi Stanovnik.

V Rosariu so parkirišče za dirkalnike postavili kar v središču mesta ob reki, kjer se je otvoritvene slovesnosti po besedah lokalnih oblasti udeležilo neverjetnih milijon gledalcev. »Vzdušje med tekmovalci je kljub visokim pričakovanjem najboljših ekip zelo sproščeno in prijateljsko. Največja tekmeca, Marc Coma in Cyril Despres, sta si pred množico obiskovalcev prijateljsko segla v roke. A takoj po odprtju štartne rampe bo vse drugače,« je poudaril prekaljeni Slovenec.

Prva etapa bo motoriste, avtomobiliste in voznike kamionov vodila od Rosaria do San Luisa, sestavljena bo iz 180-kilometrske časovne preizkušnje in 629 kilometrov transferja. Poleg Stanovnika, ki je s 16 udeležbami na relijih v njegovih najrazličnejših izvedbah že pravi veteran, bodo prvenec doživeli še trije Slovenci. Na motociklu bo Simon Marčič, v avtomobilskem delu tekmovanja pa se bosta z izzivi Dakarja prvič soočila voznik Darij Novak in njegov sovoznik Boštjan Leskovec.

Skupno bodo morali prijavljeni tekmovalci, na štartu bo približno 720 posadk, prevoziti več kot 9300 kilometrov. Dirka bo razdeljena na 13 etap, ki pa bodo prvič doslej precej različne za tekmovalce na motorjih in v avtomobilih. Na tretjini relija bodo tekmovalni odseki povsem ločeni, motoristi bodo tako na nekaterih etapah povsem brez spremljevalnih vozil, samo oni pa bodo preizkusili tudi novost na reliju, ko bodo vozili po izsušenem slanem jezeru Uyuni v Boliviji.