Na svoj račun je prišla tudi Lindsey Vonn

Lewis Hamilton po skoraj treh mesecih spet okusil slast zmage v formuli 1.

Objavljeno
24. oktober 2016 01.24
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Austin – Lewis Hamilton je po skoraj treh sušnih mesecih vendarle spet dočakal zmago v formuli 1, potem ko je bil že tretjič zapored najhitrejši na veliki nagradi ZDA. Mercedesovo slavje je sinoči dopolnil drugouvrščeni Nico Rosberg, ki ostaja v vodstvu za SP, tretji pa je v cilj pridrvel Red Bullov dirkač Daniel Ricciardo.

Hamilton, ki so mu v zadnjem obdobju življenje grenili slab(š)i štarti, je tokrat dobro speljal in unovčil najboljši štartni položaj, ki si ga je izbojeval v kvalifikacijah. Da je bilo njegovo začetno zadovoljstvo še večje, je poskrbel Ricciardo, ki se je z »rdečim bikom« prebil mimo njegovega moštvenega tekmeca Rosberga in ga potisnil na tretje mesto. Zaradi tega je lahko angleški šampion, za katerega je med drugimi iz garaže pesti stiskala tudi ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn, uvodoma lažje (za)dihal.

Tik za Rosbergom je sprva vozil Kimi Räikkönen s ferrarijem, ki je na štartu ugnal Maxa Verstappna (Red Bull). A mu je 19-letni Nizozemec, potem ko je odbil začetne napade drugega Ferrarijevega dirkača Sebastiana Vettla, vrnil milo za drago z mojstrskim manevrom v 13. krogu. »Tako se to dela!« je Verstappen po uspešni potezi zadovoljno sporočil prek radijske zveze. Vendar pa njegovo veselje ni dolgo trajalo. Ko je štirinajst krogov pozneje drugič zavil v bokse, je naletel na popolnoma nepripravljene Red Bullove mehanike, tako da je izgubil ogromno časa in dve mesti, saj se je na progo vrnil kot šesti – za Räikkönenom in Vettlom.


A to še ni bilo vse; veliki nizozemski up, ki se je naknadno moštvu opravičil, ker je nenapovedano pripeljal na menjavo gum, je v 30. krogu postal počasnejši. Kot se je izkazalo pozneje, ga je k odstopu prisilila okvara menjalnika. Prav veliko bolje se ni godilo niti »ledenemu možu«, za katerega se je dirka končala v 39. krogu. Pri njegovem tretjem postanku namreč eden od mehanikov ni dovolj hitro oziroma dobro privil kolesa, tako da Räikkönenu, ki se je že peljal proti stezi, ni preostalo drugega, kot da je »poiskal« vzvratno prestavo in se vrnil v bokse.

V ospredju je Hamilton bolj ali manj uspešno nadzoroval potek preizkušnje, čeprav se mu je drugouvrščeni Rosberg, ki je bil proti koncu tudi do pol sekunde na krog hitrejši, zelo približeval. Toda Lewisove zmage, sedme v letošnji sezoni in skupno jubilejne 50. v formuli 1, ni mogel resneje ogroziti.

»To je očitno dober 'revir' zame,« se je pošalil Hamilton, potem ko je že četrtič zmagal v Austinu in skupno petič na veliki nagradi ZDA. Ob tem se je zahvalil neverjetnim navijačem, ki naredijo »teksaško preizkušnjo tako posebno.«

Z včerajšnjim podvigom je 31-letni Anglež v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo znižal zaostanek za vodilnim Rosbergom, od katerega ga zdaj loči 26 točk. Branilec naslova svetovnega prvaka je po slovesni razglasitvi še zagotovil, da bo – dokler bo imel teoretične možnosti – napadal na vso moč in poskušal izničiti razliko.

Do konca sezone so še tri dirke, naslednja bo na sporedu že to nedeljo v Ciudad de Mexicu.

Izidi (56 krogov, 308,405 km):
1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:38:12,618
(povp. hitrost: 188,819 km/h)
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) + 4,052
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 19,692
4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 43,134
5. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 1:33,953
6. Carlos Sainz ml (Špa/Toro Rosso) 1:36,124
7. Felipe Massa (Bra/Williams) 1 krog
8. Sergio Perez (Meh/Force India) 1 krog
9. Jenson Button (VBr/McLaren) 1 krog
10. Romain Grosjean (Fra/Haas) 1 krog

SP skupno (18):
- dirkači:

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 331
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 305
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 227
4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 177
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 170
6. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 165
7. Sergio Perez (Meh/Force India) 84
8. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 81
9. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 54
10. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 52

- konstruktorji:
1. Mercedes 636
---------------------
2. Red Bull 400
3. Ferrari 347
4. Force India 138
5. Williams 130
6. McLaren 74
7. Toro Rosso 55
8. Haas 29
9. Renault 8
10. Manor 1