Rossijevo napako priznali, a jo razumeli

Po burnem dogajanju v Sepangu so pri Yamahi diplomatski, Jorge Lorenzo kritičen do Valentina Rossija.

Objavljeno
26. oktober 2015 20.25
Posodobljeno
27. oktober 2015 08.00
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Sepang – Analize razpleta in dogajanja na VN Malezije si bodo sledile vsaj do finala v Valencii čez 14 dni, a medtem ko so navijači čustveno in tudi s peticijami v veliki meri stopili na stran Valentina Rossija, Italijan po zapletu z Marcom Marquezom v strokovni javnosti domala nima podpore. Zadržani so tudi v njegovem moštvu Yamaha, vseeno pa se vsi zavedajo, da kljub štartu z zadnjega mesta na zadnji dirki še ni zapravil vseh možnosti za lovoriko.

Odločitev vodstva VN Malezije, ki Rossiju ni odvzelo točk za 3. mesto, ampak mu pripisalo le kazenske in ga s tem obsodilo na zadnji štartni položaj v Valencii, je sprožila burne odmeve. Njegov tekmec za lovoriko, obenem moštveni sotekmovalec Jorge Lorenzo je odločitev pripisal predvsem veličini Italijanovega imena, češ da so bili zaradi njegove kariere v komisiji popustljivejši, kot bi morali biti. Nepremišljena poteza, ko je Marqueza zrinil na rob dirkališča in ga sunil z nogo, bi pač lahko imela tudi veliko bolj tragične posledice kot le odstop španskega tekmeca, redki tudi verjamejo, da ga je Marquez namerno upočasnjeval vsakič, ko je prišel po prehitevanju predenj. To bi sicer lahko ovrgla ali potrdila telemetrija, ki pa je vodstvo tekmovanja ni uporabilo.

Pri Yamahi, ki bo v vsakem primeru letos slavila novega svetovnega prvaka, pa naj bo to ta čas za 7 točk še vedno vodilni Rossi ali pa njegov zasledovalec Lorenzo, so se pri zavzemanju javnega stališča do dogodka v Sepangu znašli v velikih težavah. Že prvi odzivi njihovih ljudi v garaži so po Marquezovem odstopu pokazali, da so se v hipu zavedli, v kakšno godljo je njih in sebe spravil Rossi, ublažiti so morali tudi razkol v moštvu, potem ko je Lorenzo brez oklevanja obsodil Rossijev manever. Na kazen za slednjega so se sicer pritožili in tako izkoristili možnosti predpisanega postopka, a brez večjega upanja na uspeh. »Naša naloga je, da ščitimo svojega dirkača. Menimo, da je bila kazen precej huda, res pa je, da Rossijeva poteza ni bila korektna,« je v nekaj stavkih športni direktor Lin Jarvis stopil na stran enega in drugega zvezdnika v garaži tovarniške ekipe Yamahe.

»Spoštujem mnenje, ki ga je izrazil Lorenzo, a bilo je le mnenje in nič več, tega pa ne nameravam več komentirati. Bosta pa razplet in tudi kazen zdaj Rossija zagotovo še bolj motivirala za finale, na katerem bo razplet vsekakor nemogoče napovedati. Rossi bo zagotovo v slabšem položaju zaradi štarta iz ozadja. A v motociklizmu se lahko zgodi marsikaj. Pred leti sem bil priča njegovemu nastopu v Valencii, ko sem bil prepričan, da bo osvojil lovoriko, pa je ostal brez nje. Četudi zdajšnji položaj bolj ustreza Lorenzu, ima še vedno 7 točk primanjkljaja. Če oba ostaneta brez uvrstitve, bo prvak Rossi. Želim poudariti, da tekme še ni konec,« je prepričan Jarvis. Rossi pač slovi kot dirkač, ki mu napad iz ozadja celo bolj ustreza, načeloma ne bi smel imeti težav na hitro priti med najboljšo peterico, veliko bo nato odvisno od tekmecev. Res pa je, da Valencia ne spada med njegova najljubša prizorišča, v 13 nastopih v razredu motoGP je denimo tam zmagal le dvakrat, enkrat pa že bil v položaju, ko bi v Španiji lahko osvojil naslov svetovnega prvaka, a je leta 2006 na zadnji etapi SP lovoriko osvojil Nicky Hayden.

Je pa tudi Jarvis včeraj izrazil prepričanje, da se je Marquez s svojim načinom vožnje želel maščevati za Rossijeve obtožbe, češ da ga je namerno upočasnjeval že na VN Avstralije. »Tokratni razplet je bil posledica njunih nekajkratnih neposrednih tesnih dvobojev v tej sezoni. Če sicer do podrobnosti analiziramo dirko in proučimo Marquezov nastop, nobena njegova poteza ni bila v nasprotju s pravili. A mislim, da moramo dogajanje gledati v širši luči in se vprašati, kaj je bil pravi razlog, da je tokrat nastopil z drugačnim slogom dirkanja. Očitno je bilo, da želi ovirati Rossija. To je pri slednjem prelilo kapljo čez rob, tekmeca je spravil na rob dirkališča in ko se je ta poskušal obdržati na njem, je zadel Rossijevo nogo,« pa je Jarvis priznal, da v četrtek niso bili seznanjeni z Rossijevo namero, da odkrito napade Marqueza za taktiko v Avstraliji: »Vedel sem, da mu to leži na duši, ne pa, da bo to tudi pokazal na tak način.«