Naredili korak nazaj in skok naprej

Motociklizem: Honda, pri kateri se je razživel Marquez, na prizorišču v Brnu nepremagljiva.

Objavljeno
13. avgust 2015 00.35
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Brno – Le nekaj dni so imeli na voljo motoristi za selitev z VN Indianapolisa na Češko, kjer se bo v nedeljo začela že 12. od 18 preizkušenj sezone za svetovno prvenstvo. Bilanca zadnjega poldrugega desetletja razkriva, da se v Brnu domače počutijo vsi najboljši, še najbolje pa Honda. V Brnu je nepremagljiva že štiri leta.

Potem ko je Jorge Lorenzo leta 2010 zmagoslavno stopil na najvišjo stopničko, je Honda povsem prevzela nadzor nad češkim prizoriščem, ki SP gosti od leta 1965. Obeležili so ga Casey Stoner (2011), v krstnem letu Marquez (2013), dvakrat je bil najboljši Daniel Pedrosa (2012, 2014). Ta čas vodilni v SP Valentino Rossi, najbližji zasledovalec Jorge Lorenzo in tudi Pedrosa so v različnih razredih tu vsi po štirikrat slavili zmago. Marc Marquez je zmagal dvakrat, zaradi česar pred nedeljskim štartom prav nihče ni porinjen na stranski tir favoritov. Prav Marquez je sicer po drugem zaporednem zmagoslavju pred tednom v Indianapolisu zatrdil, da prihaja niz dirk, ki Hondi niso pisane na kožo, in s previdnostjo odgovarjal na vprašanja o možnostih za preobrat v skupnem seštevku, v katerem ima 56 točk zaostanka za vrhom. A so bili zato bolj zgovorni njegovi šefi; Šinija Nakamoto je odkrito spregovoril o tem, da spet vidi odprto pot in verjame, da Španec lahko še v tretje konča kot prvi.

»Prav nobene težave nismo imeli s tem, da smo naredili korak nazaj in se to poletje vrnili k modelu iz leta 2014. Že nekaj tednov naši dirkači nimajo nobenih pripomb na motor, kot da še junija težave sploh ne bi obstajale. Zdaj smo spet konkurenčni, konec je matematike, spet imam polno zaupanje v pozitiven razplet prvenstva,« je Nakamota jasno nakazal cilj največjega proizvajalca. Živčnost bo iz postaje v postajo večja, o lovoriki se bo zdaj odločalo v trikotniku Rossi-Lorenzo-Marquez, povsem pa sta v zadnjih dveh mesecih odpovedala Ducati in njegov prvi mož Andrea Dovizioso. Po sijajnem štartu v sezono, s katerim je napovedal, da bo močno mešal štrene favoritom – prve tri dirke je končal kot drugi –, je Dovizioso v zadnjih petih dirkah nanizal tri odstope, zato pri Ducatiju mrzlično iščejo odgovore in rešitve za strmoglavljenje dosežkov. Zadnjo uvrstitev med najboljšo trojico so zabeležili 31. maja z drugim mestom Andrea Iannoneja v Mugellu.

»Menim, da se razlog skriva v tem, da so tekmeci naredili korak naprej, mi pa ne. Poleg tega je naš motor povsem nov in s tega zornega kota je dokaj normalno, da smo počasnejši. Yamaha je denimo bolj okretna od Ducatija in ima boljši oprijem, lahko ubira širše linije z večjo hitrostjo. Hondi ne bi pripisoval prednosti pri oprijemu, a zato na pogled izgleda bolj igriva, njeni dirkači jo lažje vodijo. Hitrejša je, a z drugačnega vidika kot Yamaha, več ima drsenja. Pričakujem, da bomo odslej bližje vrhu tudi mi,« je odločen Dovizioso, čigar vrnitev bi lahko zapletla dogajanje pri vrhu, saj bi z razbijanjem najboljše trojice skupaj s Pedroso lahko odločilno vplival na razdelitev točk.