Ne želi se zapletati v psihološko bitko

Marc Marquez je presenečen, ker si podvigi še kar sledijo.

Objavljeno
29. april 2014 13.37
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Termas de Rio Hondo – Zanimivo bo videti, kako dolgo se bo v koledarju motociklističnega SP zadržala VN Argentine, ki je z nedeljsko dirko državo po 14 letih vrnila na mednarodni zemljevid. Marc Marquez je že podprl njeno prihodnost, potem ko je z novo zmago dosegel uvodni »hat-trick« sezone, četudi se je znašel pod nemara največjim pritiskom navijačev doslej.

O tem je ob prihodu na južno ameriško celino prvi sicer spregovoril Valentino Rossi. »Počutil sem se kot v živalskem vrtu, vsi so me fotografirali, v naslednjih dneh se bom držal v zaprtih conah,« se je šalil, pozneje pa z Marquezom izkušnjo delil v hotelski restavraciji, kjer se je kot prvi znašel v središču pozornosti, dokler se ni razširila novica, da je v bližini njegov mlajši tekmec. S tem je na lastni koži občutil, da kljub devetim naslovom svetovnega prvaka počasi zaseda mesto v zgodovini, na njegov položaj pa z odločnimi koraki stopa 20-letni tekmec, ki je po 43 letih ponovil dosežek Giacoma Agostinija in vse tri uvodne zmage dosegel po štartu s prvega položaja. Marquez je še celo precej večji specialist za kvalifikacije, kot je bil Rossi, in se mu po številu najboljših štartnih položajev že nevarno približuje 40:59.

»Ko me primerjajo s takšnimi velikani, mi vsekakor godi in name naredi velik vtis. Pomeni tudi, da sem na pravi poti. Menil sem sicer, da v tem letu ne bo več izplavalo veliko primerjav, saj sem mnoge rekorde presegel že lani, a očitno sem se motil,« je nov dosežek pokomentiral Marquez, ki je bil pred dnevi več kot zgrožen, ko je slišal, da je snovalec dirkališča Jarno Zaffelli napovedal, da idealno prevožen krog omogoča čas okoli 1:34. Mladi zvezdnik je letvico v napovedih raje dvignil na čas okoli 1:39, a se je v kvalifikacijah vseeno spustil do 1:37 in potem pojasnjeval, od kje mu pravzaprav toliko drznosti na novih prizoriščih, s katerimi se prvič sooči, a z njimi opravi, kot bi v njihovih zavojih odraščal od malih nog.

»Za tem se ne skriva noben trik, nobenega posebnega pristopa nimam. Po prihodu na povsem novo dirkališče vedno želim preizkusiti, kakšne so zgornje meje. Tudi tokrat se je videlo, da sem zato včasih v nekatere zavoje zapeljal kar s preveč direktno linijo, a takšen je pač moj način prilagajanja. Na treningih iščem skrajne točke vožnje, izzivam napake, iščem jih, da potem lahko na dirki odpeljem čim bolje. Pri meni gre za nekakšno kombinacijo motokrosa in sloga iz razreda moto 2, kar pa mi ustreza in če ob tem prinaša še rezultate, toliko bolje,« je pojasnil Marquez, ki je sicer pred dirko ocenil, da argentinski poligon glede na zasnovo bolj ustreza yamaham, a sam ta čas po kakovosti tako odskakuje, da razlike slej ko prej izniči.

In za zdaj odklanja tudi vsakršne namige, da z dvakratnim prvakom Jorgejem Lorenzom, ki je strašno slabo začel sezono, a nikakor ni pokopal želje po vrnitvi svetovne lovorike, razvijata psihološko vojno. »Jaz igram z odprtimi kartami. Odkrit sem. Ne provociram. Pa četudi se na koncu vedno pokaže, da moraš slej ko prej paziti in nastopati na obeh področjih. Jorge je to pogosto delal lansko leto, ko mi je poskušal naložiti pritisk, sploh ob koncu svetovnega prvenstva, jeseni. S tem me je izzival, da bi naredil napako. A kar šteje, je dogajanje na dirki,« je Marquezu že lep čas jasno, da je to bitko dobil že lani, v tem trenutku pa ju zaradi tekmečevega slabega začetka po le treh dirkah loči kar 53 točk. Za pomladni del je to gromozanska razlika, a je Lorenzo v nedeljo pokazal, da se počasi postavlja na noge, po odstopu in 10. mestu se je končno zavihtel na zmagovalni oder (3.). Naslednjič bo želel še višje …