Nova finska št. 1: Kimi, umakni se, prihaja Valtteri!

Formula 1: v Williamsu vidijo bodočega šampiona v Bottasu, ki je bil to sezono že trikrat na odru za zmagovalce.

Objavljeno
24. julij 2014 23.29
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Kdor se rodi v majhnem mestu Nastola na jugu Finske in si želi postati profesionalni športnik, nima veliko možnosti. Izbira lahko med hokejem, smučarskimi skoki ali teki. Valtteri Bottas je s pomočjo staršev ubral drugačno pot in že pri štirih letih prvič sedel v gokartu, iz katerega se je počasi prebijal v višje razrede – vse do formule 1.

Po lanski krstni sezoni v najhitrejšem »cirkusu«, ki jo je z Williamsom v skupnem seštevku s štirimi točkami končal na 17. mestu, se je letos že trikrat povzpel na zmagovalni oder. Prvič se je slovesne razglasitve najboljših udeležil pred mesecem dni v Spielbergu, kjer je v cilj pridrvel kot tretji, nakar je dvakrat zapored zablestel z drugima mestoma. V Silverstonu je moral premoč priznati zgolj Lewisu Hamiltonu (Mercedes), minulo nedeljo v Hockenheimu pa le vodilnemu v prvenstvu Nicu Rosbergu (Mercedes).

Toda 24-letni Finec, čigar oče je lastnik manjše čistilnice, mati pa dela na pogrebnem zavodu, se s tem ne namerava zadovoljiti. »Želimo si več, saj to še ni naš maksimum,« je Bottas poudaril pred nedeljsko veliko nagrado Madžarske, po kateri bo v formuli 1 napočil enomesečni poletni premor. Za predstavo, ki jo je prikazal na prejšnji dirki v Nemčiji, na kateri je v zadnjih desetih krogih uspešno odbil vse Hamiltonove napade z boljšim mercedesom W05, so čestitke kar deževale na njegov naslov.

»Valtteri je kljub načetim gumam mojstrsko opravil z Lewisom, s takšnimi vožnjami in uspehi pa samo še pridobiva samozavest. Neverjeten je in izjemno smo ponosni nanj,« je omenila Williamsova testna dirkačica Susie Wolff in soproga vodje za motošport pri konkurenčnem Mercedesu Tota Wolffa, ki je – mimogrede – v sredo pri grdem padcu s kolesom utrpel več zlomov. A bo, kot je zatrdil, kljub temu navzoč na Hungaroringu.

S pohvalami na Bottasov račun ni skoparil niti ustanovitelj moštva Frank Williams, ki v svoji dolgoletni karieri ni doživel veliko takšnih dirkačev, kot je novi »leteči Finec«. »V sleherni ekipi sanjajo o tem, da bi jim nebo poslalo nadarjenega mladega moža, rojenega za dirkanje. Takšen je bil Ayrton Senna, morda tudi Emerson Fittipaldi in Sebastian Vettel,« je povedal 72-letni Anglež in v isti sapi pripomnil: »Močno upamo, da je eden od njih tudi Valtteri.«

Njegova namestnica in hčerka Claire Williams o tem niti najmanj ne dvomi. »Prepričana sem, da imamo z njim bodočega šampiona,« je 38-letna Angležinja prav očarana nad Bottasom, ki je Williamsu v Hockenheimu pridirkal jubilejno 300. uvrstitev na zmagovalni oder v formuli 1 in se z 91 točkami v skupnem seštevku utrdil na petem mestu za Nicom Rosbergom (190), Lewisom Hamiltonom (176), Danielom Ricciardom (Red Bull, 106) in Fernandom Alonsom (Ferrari, 97).

Tudi vzhajajoči zvezdnik iz Nastole ne skriva velikih ambicij. »Lepo je biti del tega tradicionalnega moštva in kar težko je verjeti, kakšen napredek smo naredili od lani. Moj veliki cilj pa je zagotovo skupna lovorika,« je poudaril Bottas, ki je na najboljši poti, da nekega dne resnično postane četrti finski svetovni prvak po Kekeju Rosbergu (1982), Miki Häkkinenu (1998 in 1999) in Kimiju Räikkönenu (2007). Ker slednjemu letos z nekonkurenčnim ferrarijem F14 T ne gre po načrtih in željah, v nekaterih medijih že pišejo, da je Bottas nova finska št. 1, na spletni strani autosport.com pa so šli še korak dlje z naslovom: »Kimi, umakni se, prihaja Valtteri!«

Kakor koli že; na končno lovoriko Bottas letos še ne more računati, ker sta pač Mercedesova dirkača Rosberg in Hamilton premočna, v prihodnji sezoni pa bi bilo lahko že vse mogoče. Če bi seveda pri Williamsu stopili še korak naprej ...