Lewis od ringa v Las Vegasu do rdeče preproge v NY

Formula 1: Lewis Hamilton in Nico Rosberg najhitrejša tudi na prostih treningih pred VN Španije.

Objavljeno
09. maj 2015 01.52
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Barcelona – Mercedesova dirkača formule 1, ki sta včeraj potrdila premoč »srebrnih puščic«, sta se različno pripravljala za jutrišnjo veliko nagrado Španije. Medtem ko je Nico Rosberg, ki je bil najhitrejši na uvodnem prostem treningu v Montmelu, dneve preživljal v družbi noseče soproge Vivian, se je Lewis Hamilton, št. 1 na popoldanskem treningu, po dirki v Sakhirju odpravil na »popotovanje okrog sveta«.

Angleški šampion, ki po štirih letošnjih postajah že prepričljivo vodi v skupnem seštevku za SP, saj ima pred drugouvrščenim Rosbergom že 27 točk naskoka, je po zmagi na veliki nagradi Bahrajna s svojim zasebnim letalom bombardier CL-605, vrednim 23 milijonov evrov, v pičlih dveh tednih preletel več kot 27.000 kilometrov. Kje vse je bil v tem času, je ves čas pridno obveščal svoje številne sledilce (2,74 milijona) na družbenem omrežju twitter, kar so pozorno spremljali tudi pri nemškem časniku Bild. Iz Sakhirja je najprej odletel domov v London, od tam na fotografiranje na Malorko in s tega španskega otoka še isti večer na srečanje starodobnikov s Stirlingom Mossom v Monzo.

Zatem je Hamilton odpotoval na drugo stran Atlantika – v Los Angeles, od koder ga je pot vodila v Las Vegas, kjer si je iz neposredne bližine ogledal najdražji dvoboj v zgodovini boksa med Floydom Mayweatherjem in Mannyjem Pacquiaom. Sledil je precej mirnejši večer na »rdeči preprogi« v New Yorku, kjer se je udeležil še svečane prireditve Anne Wintour, slovite urednice ameriške revije za modo Vogue. Po nekaj dneh v ZDA je napočil čas za vrnitev v Evropo, še pred odhodom v Barcelono pa se je ustavil v Mercedesovi tovarni v Brackleyju in se na tamkajšnjem simulatorju privajal na zahtevno dirkališče v Montmelu, na katerem bo poskušal jutri (s štartom ob 14. uri) ubraniti lansko zmago na veliki nagradi Španije.

Kakor je razvidno iz objavljenih fotografij, v svojem življenju vidno uživa. »Moram priznati, da že dolgo nisem bil tako srečen. Ko sem letel domov, sem med drugim pomislil tudi na to, kako veličastni so bili moji zadnji tedni. Zares sem vesel, da lahko počnem toliko različnih stvari ter obiščem toliko različnih dogodkov in krajev po vsem svetu. Četudi obračun med Mayweatherjem in Pacquiaom ni bil najboljši ...« je 30-letni Anglež razmišljal pred peto letošnjo dirko v kraljevskem avtomobilističnem razredu in prvo v Evropi, na kateri si bo prizadeval še utrditi svoj položaj na vrhu točkovanja za SP.

Rosberg ni imel tako pestrih tednov – z Vivian, s katero poleti pričakujeta prvega otroka, sta bila večinoma v Monte Carlu. Privoščila sta si le krajši oddih na Ibizi, kjer imata podeželsko hišo. Za razliko od Hamiltona, ki je letos sebi v prid odločil že tri dirke, njegov moštveni sotekmovalec ne more biti zadovoljen s tem, kako se odvija sezona. Nobena skrivnost ni, da je Rosberg pričakoval dosti več od dveh drugih in tretjih mest.

Na najnižjo stopnico zmagovalnega odra se je povzpel tudi na prejšnji preizkušnji v Bahrajnu, kjer zaradi težav z zavorami v zadnjih krogih ni mogel odbiti napada Kimija Räikkönena. »To je bilo zelo boleče zame,« je ob prihodu v Barcelono priznal 29-letni Nemec, ki očitno še ni prebolel dirke v Sakhirju. Ker se zaveda, da mora čim prej zmagati, če želi ostati v igri za lovoriko, je pritisk nanj zelo velik; toliko večji, ker mu za ovratnik dihata Ferrarijeva asa – zlasti Sebastian Vettel, ki kot skupno tretjeuvrščeni za njim zaostaja za pičlo točko. »Da, zares je tesno, vendar pa imam boljši dirkalnik. V kvalifikacijah imamo določeno prednost, nadejam se, da smo jo obdržali tudi na dirkah ...«