Po dveh napakah v bitki z Rossijem dovolj lekcij

Motociklizem: konec črne serije za branilca lovorike Marca Marqueza, ki je bil v Nemčiji na zmagoviti poti že od prihoda.

Objavljeno
13. julij 2015 09.43
 T. V., šport
T. V., šport
Sachsenring – Četudi je bilo logično, da se sijajen niz Marca Marqueza, s katerim je mladi Španec leta 2013 vstopil v moto gp in prišel do dveh naslovov svetovnega prvaka, ne bo nadaljeval v nedogled, je ob zastoju svojih rezultatov v tem letu že postal nestrpen. Včeraj se mu je nasmeh vrnil na obraz. Z zmago na VN Nemčije se je vrnil na vrh zmagovalnega odra.

Sachsenring je včeraj pravzaprav prinesel dva velika premika za Hondo, ki se je v tem koledarskem letu opotekala skozi posamične preizkušnje in bila daleč od izjemnih motorjev, na katerih je zlasti Marquez plenil prva mesta v letih 2013 in 2014. Ob Marquezovem prebujenju sta namreč prvič v sezoni vrh razpredelnice zasedla dva njena dirkača, kar je velik korak tudi za drugouvrščenega Daniela Pedroso, ki se po pomladni operaciji rame in nekajtedenskem počitku izredno hitro vrača v pravi ritem; že v Barceloni pred natanko mesecem je bil tretji, zdaj je še stopničko višje. Četudi verjetnostni račun iz leta v leto Marquezu zmanjšuje možnosti za nov uspeh v Nemčiji, za to očitno še ni napočil čas, od leta 2010 še ni okusil poraza na tem dirkališču, sprva v nižjih kategorijah, zdaj tri leta tudi v moto gp.

Že pred 14 dnevi v Assnu je bilo jasno, da deluje drugače kot v prejšnjih mesecih, svoje je naredila odločitev za korak nazaj, vrnitev k šasiji iz lanskega leta, tokrat je bil od četrtka dalje spet v stari koži. Bil je najhitrejši na vseh prostih treningih, si privozil prvi štartni položaj in ostal na vrhu tudi na ogrevanju pred dirko. »Srečen in zadovoljen! To je najkrajši, a najboljši opis tega, kako se počutim. Z boljšim izhodiščem bi se težko podal na počitnice. Seveda pa na tem ne bomo spali, sploh če bom želel v drugem delu sezone ostati na tej ravni,« je napovedal Marquez. »Seveda sem vedel, kaj zame pomeni tukajšnja steza, ampak za takšne rezultate mora biti delo dobro opravljeno, uspelo nam je 'urediti' mene in pripraviti dobre gume. Po Assnu je to šele drugi korak,« je branilec lovorike zdaj začutil, da tudi lov za vrhom SP ni več tako nemogoč, kot se je zdelo še pred 15 dnevi.

Svetovno prvenstvo je tako v le mesecu dni dobilo povsem drugačen tok, najprej se je s štirimi zaporednimi zmagami v bitko za lovoriko vrnil Jorge Lorenzo, zdaj je podobno nadaljevanje napovedal Marquez. Četudi je njegov zaostanek ta čas velikih 65 točk. Če pa bi podobno nadaljeval še Pedrosa in z visokimi uvrstitvami »kradel« točke Yamahinim asom, Lorenzu in Rossiju, bi bil Marquez še bližje želenemu cilju. »Pa se je vseeno poznalo, da se že dolgo nisem boril za mesta pri vrhu, težko je bilo, sploh na začetku. Zdaj seveda upam, da bom v drugem delu sezone bolj konkurenčen,« se Pedrosa, ki se je moral že zdavnaj odpovedati sanjam, da se letos vendarle vpiše na dolg seznam prvakov elitne kategorije, zdaj veseli že vsakega rezultatskega premika na posamezni dirki. Včeraj je vozil zelo zanesljivo, kar kaže, da so pri Hondi vendarle našli nekaj rešitev za prej zanje porazno stanje jeklenih konjičkov.

Tokrat je imela še največ težav Yamaha, Lorenzo je sicer dobro štartal in prehitel Marqueza in Pedroso, ki pa sta pozneje vzpostavila prvotno stanje, medtem ko je Rossi ob prebijanju iz ozadja skoraj ostal brez uvrstitve. »Ni bilo zmage, je pa še ena uvrstitev na zmagovalni oder. Pedrosa je imel v finišu asa več v rokavu, medtem ko sem jaz tekmoval na svojem robu sposobnosti. A tudi mesto med trojico je dobro, konec koncev sem povečal vodstvo v SP, napram Lorenzu sem pridobil tri točke,« je tudi Rossi kot tretji v izplenu dirke poiskal predvsem dobre plati. Avgusta bo vendarle v drugi del sezone štartal kot vodilni v SP, česar si še lani ni mislil.