»Pobesneli Max« z red bullom že takoj pokazal roge

V Montmelu krstno slavje 18-letnega Verstappna, ki se je v zgodovino vpisal kot najmlajši zmagovalec na dirkah formule ena.

Objavljeno
16. maj 2016 03.21
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Barcelona – Velika nagrada Španije, 5. letošnja postaja za svetovno prvenstvo v formuli 1, je postregla z izjemno razburljivo dirko, ki se je razpletla s pravo senzacijo. Povsem nepričakovano, vendar zasluženo je namreč včeraj prvi v cilj pridrvel vzhajajoči nizozemski zvezdnik Max Verstappen, ki se je z 18 leti in 228 dnevi v zgodovino vpisal kot najmlajši zmagovalec v kraljevskem avtomobilističnem razredu.

»Neverjetno, Max!« sta bili besedi, ki ju je Verstappen po sanjski predstavi v Montmelu pri Barceloni poslušal na slehernem koraku. Kot prvi mu ju je že prek radijske zveze izrekel Red Bullov vodja Christian Horner, mladi Nizozemec, ki je presenetljivo mirno sprejel svojo krstno zmago, pa mu je na kratko odvrnil: »Hvala, Christian.«

Tako se mu je zahvalil za čestitko in priložnost, ki so mu jo dali v avstrijskem moštvu. Zanj je na veliki nagradi Španije nastopil prvič, potem ko je v njem zamenjal Rusa Danila Kvjata, ki so ga po napakah v Sočiju kazensko premestili v Toro Rosso, torej Maxovo prejšnjo ekipo.

»Počutim se neverjetno in še kar ne morem dojeti, kaj mi je uspelo. O tem sem sanjal vse od otroštva, da sem si sanje uresničil, pa gre veliko zaslug tudi mojemu očetu Josu, ki mi vseskozi stoji ob strani,« je Verstappen odgovarjal na vprašanja znamenitega opernega pevca Placida Dominga, ki ga je doletela čast, da je po slovesni podelitvi spraševal včeraj najboljše tri dirkače – ob presenetljivem zmagovalcu še drugouvrščenega Kimija Räikkönena in tretjeuvrščenega Sebastiana Vettla (oba Ferrari).

Favorizirana Mercedesova zvezdnika Lewis Hamilton in Nico Rosberg, ki sta v kvalifikacijah osvojila prvi dve mesti, sta se izločila že po nekaj zavojih. Hamilton je štartal bolje, toda Rosberg ga je na koncu ravnine dohitel in mojstrsko prehitel po zunanji strani. Branilec lovorike se očitno s tem ni mogel sprijazniti, zato je že ob prvi priložnosti, ki se mu je ponudila, napadel moštvenega tekmeca. Vendar pa mu je Rosberg zaprl pot, zaradi česar je Hamilton zapeljal na travo, na kateri je njegovo »srebrno puščico« zasukalo in »izstrelilo« v Nemčevo, tako da sta oba končala v pesku.

Niki Lauda, predsednik nadzornega odbora pri Mercedesu, se je zaradi nesprejemljive napake (»To je sramota!«) jezil na 31-letnega Angleža, ki je na moštvenem zaslišanju krivdo za nesrečo prevzel nase in se opravičil ekipi ter Rosbergu.

Njun odstop je odprl vrata k slavju »rdečih bikov«, zmaga pa se je sprva nasmihala Danielu Ricciardu, ki je dolgo vozil pred Verstappnom in Vettlom. Toda nato so se odgovorni pri Red Bullu odločili, da bo 26-letni Avstralec opravil tri postanke v boksih (tako kot Vettel), medtem ko je nizozemski up vztrajal pri zgolj dveh.

»Ker sem se na gumah, ki sem jih imel, odlično počutil, jih nisem želel zamenjati. Zato smo ostali zgolj pri dveh postankih, kar je bila najboljša odločitev,« je razkril komaj 18-letni Nizozemec, ki je s srednje trdimi gumami odpeljal kar 32 krogov. A ne le to; tako dolgo je uspešno za seboj zadrževal enkrat starejšega Räikkönena, ki se je odločil za enako strategijo, kar zadeva menjavo gum.

Na vprašanje, ali je bil kaj živčen, je zanikal. »Bil sem stoodstotno osredotočen na svojo vožnjo in pazil, da se mi ne bi prikradla kakšna napaka,« je še povedal »Pobesneli Max«, ki je svoji domovini pridirkal sploh prvo zmago v formuli 1. Izkušeni Finec, ki je Verstappnu skoraj polovico dirke dihal za ovratnik, je poskušal vse, da bi se prebil mimo njega, vendar pa mu to nikakor ni uspelo. Mu je pa prisrčno čestital za podvig.

»Vesel sem za Maxa, čeprav bi seveda veliko raje videl, da bi sam zmagal,« je omenil Räikkönen in pripomnil, da sta drugo in tretje mesto lep moštveni uspeh za Ferrari. Podobno je razmišljal tudi Vettel. Naslednja dirka bo 29. t. m. v Monte Carlu.

Rezultati VN Španije

1. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 1:41:40,017

2. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) +0,616

3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) +5,581

4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) +43,950

5. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 45,271

6. Carlos Sainz (Špa/Toro Rosso) +1:01,395

7. Sergio Perez (Meh/Force India) +1:19,538

8. Felipe Massa (Bra/Williams) +1:20,707

9. Jenson Button (VBr/McLaren Honda) +1 krog

10. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso) +1 krog

 

SP skupno (5)

Dirkači

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 100 točk

2. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 61

3. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 57

4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 48

5. Daniel Ricciardo  (Avs/Red Bull) 48

6. Max Verstappen  (Niz/Red Bull) 38

7. Felipe Massa (Bra/Williams) 36

8. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 29

9. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso) 22

10. Romain Grosjean (Fra/Haas) 22

 

Konstruktorji

1. Mercedes 157 točk

2. Ferrari 109

3. Red Bull 94

4. Williams 65

5. Toro Rosso 26

6. Haas 22

7. Force India 14

8. McLaren Honda 12

9. Renault 6