Pred dirko sezone potrdil nastop v Las Vegasu

Motokros: Če bo Tim Gajser v Assnu osvojil vsaj točko več od prvega izzivalca Antonia Cairolija, bo že predčasno prvak.

Objavljeno
26. avgust 2016 11.55
GAJSER Tim, 29.6.2016, trening, Sestrže [tim gajser, motokros]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Že tri dirke pred koncem sezone si slovenski motokrosistični fenomen Tim Gajser lahko zagotovi še drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka, tokrat v elitnem razredu MXGP. Le en pogoj mora izpolniti v nedeljo v Assnu, na katerega ima lepe spomine, saj je na tem prizorišču lani zmagal v MX2: osvojiti mora vsaj točko več kot prvi izzivalec Antonio Cairoli.

Popoln izkupiček na eni dirki svetovnega prvenstva znaša 50 točk, Timova zaloga pred italijanskim veteranom pa je 99 točk. To pomeni, da mladeniču iz Pečk na Nizozemskem niti ni potrebno zmagati, v skupnem seštevku obeh voženj mora zgolj biti pred 30-letnim voznikom KTM. Motokros je resda nepredvidljiv šport, kar je lani dokazal ravno Gajser, ki je po polovici sezone v MX2 za vodilnim Jeffreyjem Herlingsom zaostajal že za neverjetnih 147 točk (!), a se ob koncu sezone veselil suverene lovorike. Lani je resda vmes posegla usoda, saj je moral nesrečni Nizozemec mnogo predčasno končati sezono, letos ima Tim tudi v primeru spodrsljaja v Assnu na voljo še dva popravna izpita.

Sezono bosta namreč zapečatili septembrski preizkušnji onkraj »luže« v Charlottu in na dirkališču Glen Helen, na katerih mladeniču iz Pečk, ki se bo v kratkem izvil iz najstniških okovov, morda niti ne bo potrebno več potrjevati šampionske lovorike, zagotovo pa bo v vsakem primeru pritisnil do skrajnih meja, saj mu bosta dirki služili kot generalka za enega od vrhuncev sezone, vsakoletni spektakel pokala Monster Energy sredi oktobra v Las Vegasu. V začetku sezone se je o tem šušljalo zgolj po kuloarjih, z nizom zaporednih zmag v razredu MXGP so špekulacije postajale vse glasnejše, te dni je končno dvome razblinil tudi Gajser in prikimal, da bo med udeleženci atraktivne preizkušnje z (za motokros) pregrešno visokim, milijonskim denarnim skladom.

»Že od otroških let sem sanjal, da bom nekoč dirkal v Ameriki, zato ne skrivam navdušenja, da se bo to oktobra res zgodilo. Pogovarjali smo se s Hondinimi šefi in z ekipo ter prišli do dogovora, tako da lahko z velikim veseljem potrdim, da bom oktobra nastopil v Las Vegasu,« se je smejalo vodilnemu motokrosistu kraljevskega razreda SP, ki je konec julija podpisal sponzorsko pogodbo s slovitim svetovnim proizvajalcem energijskih napitkov, ki je hkrati tudi glavni pokrovitelj zaključnega ameriškega spektakla. Tim že od belgijskega Lommela naprej na motorju in čeladi nosi znamenite zelene kremplje in morda je tudi to pripomoglo, da je dobil zeleno luč za nastop v svetovni prestolnici zabave.

Bežen pogled v zgodovino potrdi, da je letošnja sanjska sezona presenetila tudi Timovega očeta Bogomirja Gajserja, ki je za obetavnega dirkača to, kar je za judoist(k)e trenerski »ata« iz Sankakuja Marjan Fabjan. Oče Gajser je namreč pred začetkom sezone napovedal, da imata s sinom letos v načrtu dve evropski dirki v superkrosu, Genovo in Bercy, za ameriške podvige pa naj bi bil čas čez dve leti. Način, kako si je mladi Makolčan letos pokoril elitno konkurenco, pa je očitno omehčal tudi Bogomirja, da je Timu velik izziv onstran »luže« dovolil že letos. Večje reklame kot z nastopanjem v ZDA si v motokrosu pač ne moreš narediti ...

»Vselej, ko na družbenih omrežjih objavim kako fotografijo, se oglasijo navijači z one strani Atlantika in me sprašujejo, kdaj pridem dirkat v ZDA. Neopisljivi so občutki, ko veš, koliko privržencev imaš tudi tam. Nobenega pritiska še ne čutim, le komaj čakam! Šel bom brez rezultatskih ambicij, zgolj uživat in z veliko žlico zajemat celotno novo izkušnjo,« poudarja Gajser, ki ima sicer doma ravno progo za superkros, toda nastop na štadionu Sam Boyd bo zanj nekaj povsem novega: »Res je, veliko treniram na svoji stezi za superkros, nisem pa še dirkal niti si v živo ogledal spektakla znotraj štadiona. Ne vem natanko, kaj pričakovati, vem pa, da bo nekaj velikega, nekaj, česar nisem doživel še nikdar prej.«